Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Ιούλ 2020
Πολιτισμός

Άννα Ίρις : Η συγγραφή κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της καρδιάς μου

anna13-400x615

 

Mairi-Gaziani-febr-2016Από τη Μαίρη Γκαζιάνη

 

Η Άννα Ίρις είναι μια όμορφη νέα γυναίκα με σπινθηροβόλο βλέμμα και αβίαστο χαμόγελο. Αρχικά την γνώρισα μέσα από τα βιβλία της και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τις εμπνευσμένες ιστορίες της. Μου θύμισε μεγάλους κλασσικούς συγγραφείς με τη θεματολογία της αλλά και με την έξυπνη γραφή της. Στη συνέχεια τη γνώρισα σαν ηθοποιό σε θεατρική παράσταση όπου είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω από κοντά. Εκεί διαπίστωσα ότι το υποκριτικό της ταλέντο είναι ισάξιο με το συγγραφικό. Πανέμορφη, πολυταλαντούχα και γλυκύτατη κερδίζει, από την πρώτη στιγμή, όποιον τη γνωρίσει.

ΕΡ. Άννα γεννήθηκες στην Τσεχία αλλά μεγάλωσες στην Ελλάδα. Πως αισθάνεσαι για κάθε μια από αυτές τις δυο χώρες;

ΑΠ. Με την οικογένειά μου εγκατασταθήκαμε στην Ελλάδα όταν ήμουν μόλις τριών ετών άρα οι παιδικές μου μνήμες σε σχέση με τη Τσεχία είναι πολύ περιορισμένες. Παρόλα αυτά μεγαλώνοντας την έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές. Πρόκειται σαφέστατα για μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα χώρα με σημαντικό πολιτισμικό και ιστορικό πλούτο. Η δε ομορφιά της Πράγας είναι απερίγραπτη και πάντα μου προκαλεί δέος. Αυτό που με συνδέει περισσότερο συναισθηματικά όμως με αυτή τη χώρα είναι το γεγονός πως αποτελεί το μέρος όπου μεγάλωσαν και σπούδασαν οι γονείς μου και που φυσικά γεννήθηκε και η αδερφή μου. 376058_107044312748433_1025505293_nΑπό κει και πέρα – όντας παιδί Ελλήνων μεταναστών – η αγάπη μου για την Ελλάδα θαρρώ πως μου είχε εμφυτευτεί από εκείνους πολύ πριν γεννηθώ. Για μένα δεν υπάρχει συναισθηματικό μέτρο σύγκρισης ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, οι ρίζες μου, η ταυτότητα μου και δεν μπορώ να αισθάνομαι τίποτα λιγότερο πέρα από τυχερή που προέρχομαι και ζω σε αυτό το τόσο ευλογημένο μέρος.

ΕΡ. Έχεις καταπιαστεί με όλες σχεδόν τις τέχνες. Ξεκίνησες από ζωγραφική και γλυπτική, στη συνέχεια στράφηκες στην υποκριτική και τελικά σε κέρδισε και η συγγραφή. Πως συμβιβάζονται όλα μαζί στον ίδιο άνθρωπο;

ΑΠ. Θεωρώ πως καμία τέχνη δεν είναι μονοδιάστατη. Άλλωστε η κάθε τέχνη εμπεριέχει αδιαμφισβήτητα και στοιχεία από μια πληθώρα άλλων. Η ενασχόληση μου με τα τόσα διαφορετικά είδη μου έδωσε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσω διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα μου, να βιώσω πρωτόγνωρα συναισθήματα και φυσικά – ως ένα βαθμό – να φωτίσω τις σκοτεινές πλευρές της ψυχής μου, κάτι το οποίο θαρρώ πως κάθε άνθρωπος που καταπιάνεται με την τέχνη παλεύει να κατακτήσει. Φυσικά η τέχνη της υποκριτικής έχει κερδίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της καρδιάς μου αλλά και η συγγραφή – που μπήκε λίγα μόλις χρόνια πριν στη ζωή μου- αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου.

ΕΡ. Ασχολείσαι με όλα τα παραπάνω ή κάποια λειτουργούν σε βάρος των υπολοίπων;

ΑΠ. Πιστεύω ακράδαντα πως καμία μορφή τέχνης δεν μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος κάποιας άλλης. Παρ’ όλα αυτά από πολύ νωρίς αφοσιώθηκα στην υποκριτική, την οποία και ακολούθησα επαγγελματικά.

ΕΡ. Αγαπάς ιδιαίτερα κάποια από τις τέχνες σου;

ΑΠ. Όπως ανέφερα και νωρίτερα η υποκριτική αποτελεί την μεγαλύτερη μου αγάπη. Από την άλλη συνειδητοποιώ πως με το πέρασμα των χρόνων η συγγραφή αρχίζει να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της καρδιάς μου και η ανάγκη μου για έκφραση μέσα από αυτή την τέχνη γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

ok nezvestna2-1ΕΡ. Με τη συγγραφή πότε αποφάσισες ν΄ ασχοληθείς;

ΑΠ. Αρκετά χρόνια πριν άρχισα να ασχολούμαι περιστασιακά με τη συγγραφή σεναρίων. Το 2012 θέλησα να πειραματιστώ και στην συγγραφή  μυθιστορήματος δίχως να ξέρω αν θα ήταν κάτι που θα απολάμβανα – μιας και η τεχνική του απέχει μακράν από εκείνη της συγγραφής ενός σεναρίου- και φυσικά δίχως να γνωρίζω αν θα μπορέσω ποτέ να το ολοκληρώσω. Προς μεγάλη μου έκπληξη το είδος αυτό όχι απλώς με συνεπήρε αλλά με μάγεψε σε μεγάλο βαθμό. Σε λίγους μόλις μήνες κατάφερα να ολοκληρώσω το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Ταξιδεύοντας στο Χρόνο» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες και εγώ κατάφερα να βιώσω για πρώτη φορά τη γέννηση του πρώτου μου πνευματικού παιδιού, μια εμπειρία πραγματικά απερίγραπτη.

ΕΡ. Γράφεις σενάρια και μυθιστορήματα. Το πρώτο βιβλίο σου είχε τον τίτλο «Ταξιδεύοντας στον χρόνο». Ο χρόνος μας ταξιδεύει πάντα μπροστά, πίσω μπορεί να μας γυρίσει;

ΑΠ. Ο χρόνος θεωρώ πως δεν έχει χρόνο. Η έννοια του χρόνου αποτελεί μια απλή σύμβαση που μόνο της σκοπό κατ’ εμέ έχει να διευκολύνει τη ζωή μας ως ένα απλό σημείο αναφοράς για να μπορούμε να «τακτοποιούμε» τις εμπειρίες μας. Κάθε μας βίωμα πραγματώνεται και χαρακτηρίζεται από το ξεχωριστό και μοναδικό συναίσθημα το οποίο γεννάτε τη συγκεκριμένη στιγμή. Αν εμείς κατορθώσουμε σε κάποια διαφορετική χρονική στιγμή να αναπαραγάγουμε το συγκεκριμένο συναίσθημα αναβιώνοντας τον, τότε είναι βέβαιο πως μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αυτό πραγματεύεται και η κορύφωση του έρχεται με την ολοκληρωτική κατάρριψη της έννοιας του χρόνου.

Cover_Moirasmeni_72ΕΡ. Το δεύτερο βιβλίο σου έχει τον τίτλο «Μοιρασμένη στα δύο» και πρόκειται για αστυνομικό θρίλερ. Γιατί επέλεξες αυτό το είδος;

 

ΑΠ. Αν και το συγκεκριμένο είδος είναι από τα αγαπημένα μου όπως επίσης και κάθε είδος μυστηρίου, θεωρώ πως τη δεδομένη στιγμή που το έγραψα δεν είχα την ευχέρεια να επιλέξω. Πιστεύω πως απλά η ιστορία ήρθε και με βρήκε μόνη της. Όταν γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα και η ανάγκη να αποτυπώσω τη συγκεκριμένη ιστορία όλα συνέβησαν τελείως μαγικά. Στο μυαλό μου υπήρχε μόνο η βασική ιδέα και η αρχή της ιστορίας. Από κει και πέρα με έναν ανεξήγητο τρόπο και δίχως κανένα προσχέδιο, ο μύθος άρχισε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μου σαν ταινία κι εγώ αισθάνθηκα σαν απλά να την κατέγραψα.

 

ΕΡ. Ένα ευφυές «παιχνίδι», δημιουργία της ηρωίδας σου Αναλίζ, αναζητά τη λύση του. Πως το εμπνεύστηκες;

 

ΑΠ. Η ιδέα του παιχνιδιού ήταν το πρώτο πράγμα που γεννήθηκε στο μυαλό μου. Νομίζω πως το συγκεκριμένο παιχνίδι θα ήθελε να το παίξει ο καθένας από εμάς σε κάποια φάση της ζωής του γιατί ίσως αποτελεί και το μόνο τρόπο για να ανακαλύψει κανείς το ποιος και το τι είναι «πραγματικό» γύρω του και τι όχι….

ΕΡ. Μυστικά χρόνων αποκαλύπτονται μέσα από τους κανόνες του παιχνιδιού, τελικά στη ζωή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται;

 

ΑΠ. Τα μυστικά που αποκαλύπτονται και τα οποία είχα την τύχη να ανακαλύψω κι εγώ μπαίνοντας στην διαδικασία της γραφής της συγκεκριμένης ιστορίας δεν είναι πρωτόγνωρα αλλά σίγουρα αποτελούν αλήθειες που έχουμε λησμονήσει άθελα μας από καιρού και των οποίων η συνειδητοποίηση φαντάζει αρκετές στιγμές σοκαριστική. Για μένα είναι δεδομένο πως στη ζωή τίποτα και κανείς δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται δημιουργώντας μας έτσι στο πέρασμα του χρόνου εκπλήξεις που άλλοτε έχουν αρνητικό πρόσημο και άλλοτε θετικό…

 

11149713_775020689284122_2378023470215875717_oΕΡ. Τι ήθελε να πετύχει η Αναλίζ με την οικειοθελή εξαφάνισή της και γιατί επέλεξε αυτόν τον τρόπο;

 

ΑΠ. Αυτή την απάντηση θα μου επιτρέψεις να μην σου την δώσω για να μην προδώσω ίσως τον σημαντικότερο «γρίφο» της ιστορίας.

 

ΕΡ. Που πιστεύεις ότι οφείλεται η τόσο στενή σχέση μεταξύ της Αναλίζ και του αδερφού της Ζίλ;

 

ΑΠ. Συνήθως όταν υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, αυτή η σχέση δεν μπορεί να πατάει πουθενά αλλού πέρα από την αγάπη. Το γεγονός πως αυτοί οι δύο άνθρωποι αγαπήθηκαν τόσο βαθιά δεν έχει να κάνει με τον «τίτλο» που τους ενώνει αλλά με κάτι τελείως ανεξήγητο και μεταφυσικό.

 

ΕΡ. «Η άνευ όρων παράδοση» είναι το χαρακτηριστικό των ερωτευμένων»; όπως αναφέρεις στο βιβλίο σου;

 

ΑΠ. Πιστεύω πως ναι, όχι όμως με την υπέρμετρα ρομαντική έννοια που μπορεί να κρύβει άθελα της και μια ασυνείδητη αφέλεια.

 

Απιθανο Ζευγαρι 1ΕΡ. Το βιβλίο σου κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Εσύ αγωνιούσες με τους ήρωές σου κατά τη συγγραφή του βιβλίου;

 

ΑΠ. Αδιαμφισβήτητα. Όσο περίεργο και να ακουστεί, ειλικρινά δεν είχα ιδέα για το που θα με οδηγούσε αυτή η ιστορία. Από την αρχή είχα συνεχώς την αίσθηση πως οι ήρωες με καθοδηγούσαν. Ίσως γιατί έχω πάντα μια «τρελή» θεωρία στο μυαλό μου που λέει πως κάθε ιστορία που γράφεται, έχει συμβεί κάπως, κάπου, κάποτε και οι ήρωες της αγωνιούν να ανακαλύψουν εκείνον που θα την καταγράψει.

 

ΕΡ. Αυτό το διάστημα εσύ και ο Σταύρος Κανελλίδης πρωταγωνιστείτε στη θεατρική παράσταση «Απίθανο ζευγάρι» στη θεατρική σκηνή του Στούντιο Μαυρομιχάλη. Μπορείς να μας λίγα λόγια για το έργο και τον ρόλο σου;

 

ΑΠ. Πρόκειται για μια νεοελληνική κωμωδία της Ελένης Ιωαννίδη που είναι βασισμένη στην ιδέα του έργου του Νταριο Φο «Λεύτερο Ζευγάρι». Είναι μια καθαρόαιμη κωμωδία με συνεχής ανατροπές. Η Αγάπη και ο Θωμάς είναι ένα σύγχρονο ζευγάρι που η σχέση του βρίσκεται σε κρίση. Για να σώσουν το γάμο τους θα κάνουν τα πιο απίθανα πράγματα και θα οδηγηθούν σε άκρως κωμικοτραγικές καταστάσεις. Εγώ υποδύομαι την Αγάπη, μια γυναίκα άκρως ευαίσθητη και ρομαντική σε αντίθεση με τον «λαϊκό» χαρακτήρα του Θωμά του οποίου οι αμέτρητες εξωσυζυγικές σχέσεις, την έχουν οδηγήσει στα άκρα. Για να επέλθει και πάλι ισορροπία στην σχέση τους θα συμφωνήσουν να ακολουθήσουν την επαναστατική μέθοδο της «Ίσιας Τραμπάλας» η οποία θα φέρει πολύ σύντομα τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα τους. Η παράσταση είναι κινηματογραφο-θεατρική. Στις κινηματογραφικές σκηνές έχουμε την τύχη και την τιμή να συμμετέχει ο Δημήτρης Πουλικάκος, η Καίτη Φίνου και η Χριστίνα Γκιντώνη. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Κλεοπάτρα Σβανά.

ΕΡ. Κάθε πότε παίζεται η παράσταση και μέχρι πότε θα διαρκέσει;

 

ΑΠ. Η παράσταση παίζεται κάθε Πέμπτη στις 9:15 στο Στούντιο Μαυρομιχάλη(Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια) και θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων.

 

ΕΡ. Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;

 

ΑΠ. Θα ήθελα να αναφέρω πως αναμένω με ανυπομονησία την έκδοση του μυθιστορήματός μου «Μοιρασμένη στα δύο» στη Σλοβακία καθώς πριν από τρεις μήνες εκδόθηκε στην Τσεχία από τις εκδόσεις Brana με τίτλο «Nezvestna». Τέλος θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ γι’ αυτή την υπέροχη συνέντευξη και να σου πω με απόλυτη ειλικρίνεια πως η ευγένεια και το ήθος που αποπνέεις με καθιστούν απίστευτα χαρούμενη για αυτή μας την γνωριμία.

 

*** Το βιβλία «Μοιρασμένη στα δύο» της Άννας Ίρις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ

 

Μαιρη-ΓκαζιανηΜαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες συνεντεύξεις. Το Φθινόπωρο του 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

 

 

 

 

 

Related posts