Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Φεβ 2021
Πολιτισμός

Άννα Γαλανού:Πιστεύω πως, με μεγάλο ίσως κόστος, κι αυτή τη φορά, θα τα καταφέρουμε

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Εν μέσω πανδημίας κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα της αγαπημένης συγγραφέως χιλιάδων αναγνωστών Άννας Γαλανού. Της ζήτησα να μας πει λίγα λόγια για τη νέα ηρωίδα της «Μαργκώ», όπως είναι κι ο τίτλος του βιβλίου,  και παράλληλα να μας στείλει το δικό της μήνυμα για τις δύσκολες ημέρες που όλοι βιώνουμε λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται εξ αιτίας του Covid_19. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Άννα, τις τελευταίες μέρες βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στους ρυθμούς που μας επιβάλει ο Covid-19 (κορωναϊός). Κατά πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου, έχουν επηρεαστεί οι επιλογές και οι προτεραιότητές σου;

ΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ: Ξαφνικά, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα αόρατο εχθρό. Απρόσκλητα ξέσπασε ένας παγκόσμιος πόλεμος χωρίς όπλα, χωρίς αιτίες κι αφορμές. Καθημερινά θρηνούμε πολλά θύματα. Από την μια μέρα στην άλλη άλλαξε όλη μας η ζωή. Οι προτεραιότητες που είχαμε, τα σχέδια και ο προγραμματισμός μας μπήκαν σ’ ένα βαθύ σκοτεινό μπαούλο. Η μοναδική μας έννοια, είναι να παραμείνουμε ζωντανοί. Αυτή η κοινή διαπίστωση, δυστυχώς πλέον αποτελεί την καθημερινότητά μας.

Μένω στο σπίτι, διαβάζω, γράφω και ενημερώνομαι από το internet, χωρίς να βλέπω καθόλου τηλεόραση.

Γενικά δεν υπάρχει όρεξη, ούτε διάθεση. Ελπίδα όμως υπάρχει. Θα τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά.

Μ.Γ.: Εν μέσω πανδημίας, κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημά σου με τίτλο «Μαργκώ». Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου με την οποία έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης;

Α.Γ.: Η Μαργκώ είναι μια γυναίκα που έζησε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Στο επίμετρο του βιβλίου αναφέρω κάποια στοιχεία, ελάχιστα, που έμαθα γι’ αυτήν. Η Μαργκώ ήταν αληθινό πρόσωπο, αλλά η ιστορία που έστησα γύρω απ’ αυτήν είναι μυθοπλαστική. Το βιβλίο κατακλύζεται από άρωμα μεσοπολέμου και οι περιγραφές αφορούν την αστική κοινωνία τεσσάρων μεγάλων πόλεων εκείνης της εποχής. Σμύρνη-Αλεξάνδρεια-Παρίσι-Αθήνα. Η Σμύρνη πριν την καταστροφή, η μεγαλοαστική Αλεξάνδρεια, το λαμπερό Παρίσι και η όμορφη Αθήνα με τον Ιλισό, την Πλάκα και την εξοχή της Κηφισιάς.

Φόντο της ιστορίας είναι οι πολιτικές εξελίξεις της εποχής του μεσοπολέμου, οι ίντριγκες των μεγαλοαστών που μπορούν να φθάσουν ως τα άκρα και οι συνήθειες των απλών, λαϊκών ανθρώπων.

Μια ανθρωπογεωγραφία της εποχής.

Μ.Γ.; Με ποια λόγια θα παροτρύνεις τους αναγνώστες να το διαβάσουν ώστε να ξεφύγουν για λίγο από αυτές τις δύσκολες μέρες του περιορισμού που «Μένουμε σπίτι»;

Α.Γ.: Προσωπικά, δεν μπορώ να πω στους αναγνώστες, πάρτε το βιβλίο μου, είναι πολύ καλό. Εκείνο όμως που μπορώ να πω είναι ότι η ιστορία της Μαργκώ περιγράφει:

  1. Την αναλλοίωτη μητρική αγάπη και τις θυσίες που μπορούν να γίνουν στο όνομά της.
  2. Την ψευδαίσθηση του πλούτου, της ομορφιάς και των απατηλών υποσχέσεων που έχουν σαν στόχο την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο
  3. Την δύναμη της πίστης και της αληθινής αγάπης που αντέχει τα πάντα και είναι διαχρονική.
  4. Την ελπίδα και την δύναμη ψυχής που αντλούμε εσωτερικά, όταν πολλές φορές βλέπουμε μπροστά μας μόνο αδιέξοδα.
  5. Την προσφορά, την δικαίωση και τέλος την ευτυχία

Γιατί η Μαργκώ, ναι, όπως και όλα μου τα βιβλία, έχει καλό τέλος. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να δηλώσω την αισιοδοξία μου για την ζωή, την πίστη μου στον άνθρωπο και σε στην θετική ενέργεια που έχει μέσα του.

Μ.Γ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους Έλληνες ώστε να δώσεις κουράγιο και δύναμη ν΄ αντέξουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, με σκοπό να προφυλαχθούμε και να προφυλάξουμε;

Α.Γ.: Να μείνουμε στο σπίτι, χωρίς καθόλου εξωτερικές επαφές και να βρούμε τρόπους, ό,τι ταιριάζει στον καθένα, να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν μέχρι να περάσουν αυτές οι δύσκολες μέρες.

Πιστεύω πως, με μεγάλο ίσως κόστος, κι αυτή τη φορά, θα τα καταφέρουμε.

*Το μυθιστόρημα «Μαργκώ» της Άννας Γαλανού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

 

Related posts