Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Σεπ 2022
SLIDER

Ανησυχία στην Ελλάδα μετά το lockdown στην Κοζάνη

Η Κοζάνη από σήμερα είναι αποκλεισμένη. Τα κρούσματα κορωνοϊού πέρασαν το όριο και οι επιδημιολόγοι για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού πρότειναν τον αποκλεισμό. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε σύσκεψη με τους επιτελείς και έδωσε εντολή να αποκλεισθεί η Κοζάνη που από το πρωί δεν κινείται τίποτα. Το επίπεδο συναγερμού είναι κατηγορίας 4 , δηλαδή «Αυξημένου Κινδύνου». Η απόφαση του υφυπουργού για αποκλεισμό βασίζεται τα μέτρα που έχει ορίσει η ΕΕ και είναι σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.Δηλαδή όταν ανά 100.000 πληθυσμού  σε διάστημα 14 ημερών ο αθροιστικός αριθμός κρουσμάτων  ξεπερνάει το όριο, τότε κατατάσσεται συο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Η Κοζάνη είχε 227 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες.

Οι κάτοικοι στην Κοζάνη δικαιολογημένα ανησυχούν.;Όπως ανησυχούν και οι κάτοικοι όλης της χώρας.Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα. Η Κοζάνη είναι η 1η περιφέρεια στην Ελλάδα που τίθεται με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4. Γι αυτό άλλωστε – επιτακτικοί  λόγοι  αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας- όλοι οι επιδημιολόγοι που συμμετείχαν στη σύσκεωη συμφώνησαν να αποκλεισθεί η Κοζάνη. Έτσι από σήμερα, 16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020,η περιοχή θα είναι αποκλεισμένη.

Τι γράφει το μήνυμα του «112» 

Με μήνυμά της στο 112, λίγο μετά τις 19:30 ,  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προειδοποίησε τους πολίτες της περιοχής για αυξημένο κίνδυνο Covid-19. Το μηνυμα γράφει:

«Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα, κρατάτε αποστάσεις, πλένετε τα χέρια σας. Αναστολή λειτουργίας δραστηριοτήτων και προληπτικά μέτρα», αναφέρει το μήνυμα, που παραπέμπει τους κατοίκους αναλυτικά στα μέτρα.

Αναλυτικά τα μέτρα

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

 • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
 • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
 • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
 • Κινηματογραφικές προβολές
 • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
 • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
 • Μουσικές σκηνές
 • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
 • Παιδότοποι
 • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
 • Γυμναστήρια
 • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
 • Λιανεμπόριο
 • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
 • Συνέδρια / Εκθέσεις
 • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων:

Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με την εξέλιξη αυτή.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες.«Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων. Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση».

Related posts