Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Οκτ 2020
Κόσμος

Aνεβάζει την ένταση η Άγκυρα

Οι τουρκικές ασκήσεις κλιμακώνονται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη ζώνη ανάμεσα στο Ακρωτήρι Λεμεσού και την πλατφόρμα της Νoble Energy, εντός του FIR Λευκωσίας.

Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ποία θα είναι τελικά η συμπεριφορά της Τουρκίας, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και προειδοποίησε την Τουρκία ότι λόγω της στάσης της, θα επηρεαστεί η ενταξιακή της πορεία και παράλληλα έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες λέγοντας πως «η Κύπρος αναμένει ξεκάθαρη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης».

Σημείωσε επίσης πως η Αγκυρα «προσπαθεί να παρουσιαστεί ότι θέτει πολιτικά ζητήματα λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε διεθνώς η συμπεριφορά της» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα ενεργήσει με προσεκτικές κινήσεις και ψυχραιμία».

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «είναι φανερό πως η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος. Είναι γι αυτόν ακριβώς το λόγο που εμείς δεν παρασυρόμαστε και μέσα από πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις οχυρώνουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους και ταυτόχρονα για να εκτίθεται η Τουρκία για τις παρανομίες και τις προκλήσεις της».

Ο εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες που θέλουν το ρωσικό στόλο να αναμένεται να πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη από τη στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών και τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι η Τουρκία αυτή που προσπαθεί να δημιουργήσει θερμό κλίμα και να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει κρίση.

Εξ άλλου, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Χριστόφια, Χρίστος Χριστοφίδης σημείωσε ότι το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη είναι αδιαπραγμάτευτο.

«Οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα. Ομως θέλουμε να στείλουμε για ακόμη μια φορά το μήνυμα, ότι το δικαίωμα της Κύπρου για αξιοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι οι απαράδεκτες απειλές τους δεν θα περάσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η εβραϊκή Πρωτοχρονιά, με την τουρκική άσκηση να επηρεάζει αεροδιάδρομο που συνδέει το Ισραήλ με τη νοτιοδυτική Ευρώπη και τον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Πίρι Ρέις ενδεχομένως να κατευθύνεται προς το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, κατευθύνονταν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για μοίρα του ρωσικού Στόλου, περιλαμβανομένου και αεροπλανοφόρου με στόχο να στείλει το μήνυμα ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Τέλος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύντομα αναμένεται ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι εργασίες το οικόπεδο 12 συνεχίζονται κανονικά και τη Δευτέρα εισέρχονται στο προτελευταίο στάδιο, προτού το τρυπάνι φθάσει στο σημείο όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου.

Related posts