Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Νοέ 2021
Πολιτισμός

Ανδρέας Βαλατσάς:Η ελεύθερη βούληση είναι,ίσως,το πιο σπάνιο πράγμα

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Ανδρέας Βαλατσάς γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Εκάλη. Φοίτησε στο γυμνάσιο Κηφισιάς. Σπούδασε οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και φωτογραφία στον ΑΚΤΟ. Υπήρξε στέλεχος μεγάλων εταιρειών, στον χώρο των σούπερ μάρκετ, ενώ ασχολήθηκε και με την πώληση έργων τέχνης. Η τέχνη, και ειδικά η λογοτεχνία, τον συναρπάζει. Γράφει από παιδί. Έχει δυο υπέροχα αγόρια, τον Δημήτρη και τον Άρη. Η καταγωγή του είναι από τα Γρεβενά, όμως θεωρεί κατ’ επιλογή πατρίδα του την Πάρο, όπου πάει από παιδί και στην οποία είχε την τύχη να μείνει για δύο χρόνια. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κύριε Βαλατσά, σπουδάσατε οικονομικά, ασχοληθήκατε με τη φωτογραφία και είστε συγγραφέας. Πως συνδυάζονται αυτές οι τρεις ιδιότητες μεταξύ τους;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΛΑΤΣΑΣ: Και πολλά άλλα έκανα, ήμουν ανήσυχο πνεύμα, κι ακόμα είμαι. Και μακάρι να έκανα άλλα τόσα. Όταν βρίσκω ευκαιρία πάντα κάνω καινούργια πράγματα.

Οι οικονομικές σπουδές πάντως ήταν κυρίως για επαγγελματική αποκατάσταση, αν και ποτέ δεν ασχολήθηκα με αμιγώς οικονομική εργασία. Τα υπόλοιπα όλα ήταν από μια εσωτερική ανάγκη βελτίωσης. 

Μ.Γ.: Αν και γεννηθήκατε στην Αθήνα με καταγωγή από τα Γρεβενά, θεωρείται πατρίδα σας την Πάρο. Τι συμβολίζει για εσάς η Πάρος;

Α.Β.: Στην Πάρο έτυχε να πάω παιδί, μου άρεσε, και κόλλησα. Πάω πια πάνω από μισό αιώνα εκεί, και βέβαια την αγαπώ. Θεωρώ πως την πατρίδα την επιλέγεις. Όπως λέγαν οι πρόγονοι μας “όπου γης και πατρίς”. 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν΄ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Α.Β.: Έμαθα να διαβάζω πριν πάω σχολείο, και να γράφω δικά μου κείμενα από το δημοτικό ακόμα. Είχα μεγάλη άνεση στο γράψιμο, κι οι εκθέσεις μου είχαν πάντα τον υψηλότερο βαθμό. Έκανα κάποιες φορές κάποιες απόπειρες να γράψω κάτι μεγαλύτερο, όμως, κυρίως λόγω επαγγελμάτων, δε έφτανε ποτέ ο χρόνος. Στην πραγματικότητα, μόλις βρήκα χρόνο έγραψα. Και νομίζω πως η γραφή δεν εκβιάζεται, βγαίνει από μέσα μου όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. 

Μ.Γ.: «Η μαγεία της ζωής» είναι το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά σας. Πώς προέκυψε ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος;

Α.Β.: Τον τίτλο τον πρότεινε η εκδότρια μου, η Γιώτα η Λιβάνη, και συμφώνησα αμέσως, καθώς τον βρήκα κατάλληλο. Ο αρχικός τίτλος, ο προσωρινός, ήταν διαφορετικός.

Μ.Γ.: Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου;

Α.Β.: Με μια ιστορία ας πούμε της διπλανής πόρτας, που όμως ξεφεύγει από την απλή παρατήρηση, κι αναλύει την ψυχοσύνθεση, και τα πραγματικά κίνητρα, των ηρώων. 

Μ.Γ.: Ανεξάρτητα από τον τίτλο του βιβλίου, εσείς τι θεωρείτε μαγεία της ζωής;

Α.Β.: Ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, κι ότι μπορείς να πετύχεις τα πάντα αν μπορείς να τα φανταστείς, να τα κανείς εικόνα στο μυαλό σου. 

Μ.Γ.: Από τι εξαρτάται η ευτυχία;

Α.Β.: Από την πίστη, τη βαθιά πίστη, στην ύπαρξη της. Αν τη πιστεύεις τη βρίσκεις… 

Μ.Γ.: Η όποια εξέλιξη της ζωής ενός ανθρώπου οφείλεται στις προσωπικές του επιλογές ή στη μοίρα;

Α.Β.: Ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο. Είναι πολύ πιο περίπλοκο, και θέλει ένα βιβλίο να το εξηγήσεις. Το βιβλίο μου εξηγεί νομίζω. Ας πούμε πως οφείλεται στην εξέλιξη του κάρμα. 

Μ.Γ.: Στο οπισθόφυλλο ρωτάτε: Πόσο ελεύθερη είναι η βούληση και πόσο εξαρτάται από τους άλλους. Εσείς τι πιστεύετε;

Α.Β.: Ότι η ελεύθερη βούληση είναι, ίσως, το πιο σπάνιο πράγμα. Είμαστε ουσιαστικά κατασκευή του κοινωνικού περιβάλλοντος. Άρα εξαρτόμαστε απ’ αυτό. 

Μ.Γ.: Υπάρχουν λάθη από τα οποία δεν μπορεί να ξεφύγει κάποιος και πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

Α.Β.: Κανείς δεν κάνει λάθος. Ακολουθεί είτε τη λογική, είτε το συναίσθημα του. Το λάθος ορίζεται ως τέτοιο από το αποτέλεσμα, και δεν είναι ποτέ σίγουρο πως είναι πράγματι  λάθος. Κι αν δεν πιστεύουμε πως ήταν λάθος, επειδή η κοινωνία το ορίζει, μπορούμε να το επαναλάβουμε. Αυτό που ξέρω είναι πως είναι άδικο να μετανιώνει κάποιος για τις πράξεις του. Συνήθως ωθείται να μετανιώσει … 

Μ.Γ.: Επίσης στο οπισθόφυλλο αναφέρεται: Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο αυξάνεται η πολυπλοκότητα, μέχρι να τον ευνοήσουν οι συνθήκες να βρει μια δική του αλήθεια. Ως εκείνη τη στιγμή τι τον εμποδίζει να δει την αλήθεια;

Α.Β.: Καμία αλήθεια δεν είναι δεδομένη. Και καμία “πραγματικότητα”. Η αλήθεια είναι απολύτως υποκειμενική. Αλλάζει, εξελίσσεται, δοκιμάζεται. Κι αυτό, κανονικά, αν δεν υπάρξει θεία φώτιση, παίρνει πολύ χρόνο, αν είσαι τυχερός. Οι περισσότεροι δεν την βρίσκουν ποτέ. Βολεύονται με τις αλήθειες των άλλων. 

Μ.Γ.: Αν κάποιος αναζητά την δική του αλήθεια αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές αλήθειες;

Α.Β.: Περίπου όσες και οι άνθρωποι. Μπορεί να έχουν ομοιότητες, ως σύνολο, ποτέ όμως δεν είναι απολύτως ίδιες. 

Μ.Γ.: Έχετε βιώσει κάποια από τα συναισθήματα των ηρώων σας;

Α.Β.: Φυσικά. Όλα! Το βίωμα είναι είτε προσωπικό, είτε μεταφορά από τις συναναστροφές που έχει ο άνθρωπος. Αυτά τα βιώματα, δικά του και άλλων, είναι η γνώση του, και η περί της ζωής αντίληψη του.

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης με την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου;

Α.Β.: Να βρει τα δικά του βιώματα, ταυτιζόμενος ή όχι με τους ήρωες. Κι αν είναι δυνατό να δημιουργηθούν συναισθήματα τέτοια που να του δείξουν ένα καινούργιο δρόμο σκέψης.

Μ.Γ.: Με ποια συναισθήματα βιώσατε τη συγγραφική συμπόρευση με τους ήρωές σας;

Α.Β.: Οι ήρωες μου είναι όπως οι πολύ δικοί μου άνθρωποι. Ζω μαζί τους, και μου δημιουργούν τα ίδια συναισθήματα. Μετά το τέλος του βιβλίου άλλωστε, κάποιοι απ’ αυτούς μου λείπουν.. 

*Το μυθιστόρημα  «Η μαγεία της ζωής» του Ανδρέα Βαλατσά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. 

Μαίρη Γκαζιάνη      

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφήι. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.          

Related posts