Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Ιούν 2020
Ελλάδα

Ανατροπές παντού, με επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, αποφάσισε την ταχύτατη υλοποίηση σοβαρότατων διαρθρωτικών αλλαγών σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, αλλά και στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Ιδιωτικοποιήσεις

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο έλαβε οριστικές αποφάσεις, ειδικότερα σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν σε πρώτη φάση τον ΟΠΑΠ, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και ακίνητα στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, αύριο, περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημοσίου θα μεταφερθούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

Αναδιαρθρώσεις φορέων του δημοσίου

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία αρχικά σχεδιαζόταν με χρονικό ορίζοντα εννεαμήνου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και θα περιλαμβάνει καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε επίσης ως άμεσα αναδιαρθρούμενες τις εταιρίες ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΡΤ και άλλους φορείς που δεν κατονόμασε.

Εργασιακή εφεδρεία

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επέκταση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι για το πλεονάζον προσωπικό θα υπάρχει η θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να επανεκπαιδευθεί ή να μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία. Το πλεονάζον προσωπικό θα έχει την δυνατότητα να υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά την κατάρτιση και επανεκπαίδευσή του.

Η εργασιακή εφεδρεία ορίζεται σε 12 μήνες και με ύψος αποδοχών στο 60%, ενώ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, απολύσεις στην φάση αυτή δεν υπάρχουν.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όποιος δεν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και κατάρτισης, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα διατηρούνται στην αναλογία 1:10 ενώ θα υπάρξει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, αλλά κα εξέταση του ενδεχόμενου της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών.

Αλλαγές στην αγορά εργασίας

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ενιαίος φορέας φόρων και εισφορών.

Κλειστά επαγγέλματα

Για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι θα κλείσουν όλα τα κενά όπου υπάρχουν για να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στο άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι όπου οι προθεσμίες για το άνοιγμα των επαγγελμάτων ήταν «μακρινές» αυτές έρχονται τώρα.

Νέο φορολογικό πλαίσιο

Εντός τριών εβδομάδων θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων, καθώς και για κατάργηση μέτρων που έρχονταν σε σύγκρουση με την κοινή λογική.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην λειτουργία των κρατικών μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα είναι πραγματικά ενιαίο, διαφανές και δίκαιο και πρόσθεσε ότι όπου υπάρχει θέση ευθύνης που φέρνει αποτελέσματα θα υπάρξει πριμ παραγωγικότητας.

Επίσης πρόσθεσε ότι η «προσωπική διαφορά» θα υπάρχει εφεξής μόνο με την μορφή του πριμ παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας. Τόνισε δε με έμφαση ότι εφεξής οι δημόσιοι υπάλληλοι θα θεωρούνται υπάλληλοι του κράτους, γεγονός που ερμηνεύεται ότι μπορούν να γίνουν μετακινήσεις από υπουργείο σε υπουργείο ή από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όποιος φορέας του δημοσίου δεν δηλώνει την οικονομική του κατάσταση στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων δεν θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούσαν εσωτερική ανάγκη της χώρας, τόνισε ότι η υλοποίησή τους στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα στους πολίτες, την αγορά και τους θεσμικούς εταίρους και κάλεσε σε συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε:

-Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με επιδίωξη του στόχου για έσοδα 5 δισ. ευρώ εντός του 2011.

-Η διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας με θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού.

– Άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με την επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

-Κλείνουν τα κενά στο θέμα των «κλειστών επαγγελμάτων» και επανεξετάζεται το χρονοδιάγραμμα ώστε να γίνει άμεσα.

– Θεσμοθετείται άμεσα το ενιαίο μισθολόγιο.

– Δημοσιοποιείται εντός των επομένων εβδομάδων το προσχέδιο για το νέο φορολογικό σύστημα.

Related posts