Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Δεκ 2023
Πολιτισμός

Αναστασία Στάθη-Λέφα: Δεν πρέπει να ονειρευόμαστε μόνο τα εφικτά  

 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

 Η Αναστασία Στάθη-Λέφα γεννήθηκε στις Θεσπιές Βοιωτίας. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα και ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μετά το γάμο της με τον Κώστα Λέφα εγκαταστάθηκε στους Δελφούς. Έχει δύο παιδιά την Ηρώ και τον Νίκο.  Άσκησε το επάγγελμά της ως ιδιώτης, αλλά και ως δημόσιος υπάλληλος στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Άμφισσας.

Το ενδιαφέρον της για τον ψυχισμό του ανθρώπου την οδήγησε αργότερα σε νέες σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχιατρική, Παιδοψυχιατρική. Είναι επίσης, κάτοχος διπλώματος για την ειδίκευσή της στον τομέα «Βασικές Αρχές Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας-Ψυχαναλυτικό Πρίσμα και Δημόσια περίθαλψη».  Έχει κάνει σπουδές στην ομοιοπαθητική Ιατρική.  Το 1985 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο Χωρίς Συμβιβασμό.  Το 1988 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τον τίτλο Ζητώντας την Αλήθεια και το 2009 το τρίτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο Όσα η Ζωή Σχεδιάζει. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί οικογενειακώς στην Αθήνα.

 

Μ.Γ.: Κυρία Στάθη έχετε σπουδάσει κτηνίατρος και ασχοληθήκατε με το επάγγελμα ως ιδιώτης και ως δημόσιος υπάλληλος. Αργότερα στραφήκατε και σε άλλου είδους σπουδές που έχουν να κάνουν με τον ψυχισμό του ανθρώπου. Τι σας ώθησε προς τη μια κατεύθυνση και προς την άλλη;

Α.Σ.-Λ.: Η αλήθεια είναι ότι στην κτηνιατρική βρέθηκα τυχαία, λόγω του τρόπου επιλογής των σχολών. Με την πάροδο όμως των χρόνων και με αποκρυσταλλωμένη την άποψη, ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή μας, εκτίμησα πολύ το γεγονός ότι έγινα ”τυχαία”  κτηνίατρος, καθώς και την κτηνιατρική, ως επιστήμη. Οι σπουδές μου στην κοινωνική ψυχιατρική-παιδοψυχιατρική, όπως κι όλα τα άλλα, ήρθαν να βοηθήσουν στη δική μου ολοκλήρωση κατά κύριο λόγο, να ισορροπήσουν τις αντίρροπες δυνάμεις μέσα μου και να μου δώσουν τη δυνατότητα να εξερευνώ, στο μέτρο του δυνατού, τις απόκρυφες πτυχές των ανθρώπων, προσφέροντάς τους την αναμενόμενη βοήθεια.

 

Μ.Γ.: Αποκτήσατε πολλά πτυχία  και μεταπτυχιακά ωστόσο  ασχοληθήκατε και με τη   συγγραφή. Ποια ανάγκη σας ικανοποιείτε μέσα από τη συγγραφή;

Α.Σ.-Λ.: Την ανάγκη μου να επικοινωνήσω τις ιδέες μου, τις σκέψεις μου και να μοιραστώ κομμάτια της ψυχής μου, με όλους όσοι επιλέγουν να γνωρίσουν το έργο μου.

Μ.Γ.: Το 1985 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο σας και το 1988 το δεύτερο ενώ στη συνέχεια μεσολάβησε μια 20ετία  περίπου για να εκδώσετε το επόμενο βιβλίο σας. Γιατί απομακρυνθήκατε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από τη συγγραφή;

Α.Σ.-Λ.:  Γιατί έπρεπε να δώσω χρόνο στα παιδιά μου, γιατί σε αυτό το διάστημα έκανα και τις άλλες σπουδές που προανέφερα και γιατί μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μου, δεν χωρούσε τότε η συγγραφή.

 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο σας με τίτλο ”Πρόσκληση αγάπης.” Από ποιον προέρχεται η πρόσκληση και σε ποιον απευθύνεται;

Α.Σ.-Λ.: Η πρόσκληση αγάπης προέρχεται από την συγγραφέα του βιβλίου και απευθύνεται προς όλους τους αναγνώστες.

 

Μ.Γ.: Τι σας έκανε ν’ ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα; 

Α.Σ.-Λ.: Η ανάγκη μου να μιλήσω για την εξελικτική πορεία, ενός ανθρώπου, μιας πατρίδας και ενός κόσμου που ονειρεύομαι. 

Μ.Γ.: Για πολλά χρόνια  είχατε εγκατασταθεί στους Δελφούς. Τα χρόνια της παραμονής σας εκεί αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου;

Α.Σ.-Λ.: Εννοείται, ότι οι Δελφοί με την ιστορία τους, το συμβολισμό τους, την προνομιούχα γεωγραφική θέση τους και το μοναδικής ομορφιάς επιβλητικό τους τοπίο, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μένα και κίνητρο να διαμορφώσω ένα υψηλόφρονα σχέδιο ζωής. Άλλωστε, ζώντας σ’ αυτό το χώρο είχα μ’ έναν έμμεσο τρόπο και κάποια συμβολή στην πρόσφατη διαδρομή του πολιτιστικού του γίγνεσθαι, εφόσον ο σύζυγός μου ήταν για δώδεκα συναπτά έτη  δήμαρχος της πόλης των Δελφών. 

Μ.Γ.: Θα έλεγα ότι το βιβλίο σας χωρίζεται σε δύο μέρη, το ένα αφορά την προσωπική ζωή της  Άννας και το δεύτερο την ιδέα για ένα παγκόσμιο κίνημα αγάπης. Πώς συνδυάζονται μεταξύ τους;

Α.Σ.-Λ.: Όπως συνδυάζονται και στην πραγματική ζωή. Οι άνθρωποι που έχουν κάποια κοινωνική δράση, δεν έχουν παράλληλα και μια προσωπική ζωή;

 

Μ.Γ.: ”Υπάρχει ένα σοφό σχέδιο  πίσω από μια φαινομενική αδικία,” όπως παρηγορεί μια νοσηλευόμενη κυρία την Άννα;

Α.Σ.-Λ.: Είναι προφανές ότι υπάρχει. Κάποιες παροιμίες, όπως το κάθε εμπόδιο για καλό, δεν έχουν βγει τυχαία από τη σοφία του λαού. Πιστεύω, ότι όλοι μας θα πρέπει να είχαμε μια ανάλογη εμπειρία. Κι αν το αποτέλεσμα μιας ατυχίας ή ματαίωσης δεν γίνεται φανερό σε κανένα τομέα της ζωής μας, τότε θα πρέπει να ψάξουμε μέσα μας και να δούμε, πώς μας εξέλιξε και πού μας οδήγησε εσωτερικά, ως ψυχικές και πνευματικές οντότητες.

 

Μ.Γ.: Τι συμβολίζει η γυναικεία φιγούρα με τον κατάλευκο μανδύα και τα σανδάλια αρχαϊκού τύπου που εμφανίζεται στην Άννα και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας;

Α.Σ.-Λ.: Μήπως θα έπρεπε αυτή η ερώτηση να μην απαντηθεί; Φοβάμαι πως αν το κάνουμε, θα στερήσουμε από τον αναγνώστη την έκπληξη, αλλά και τη δυνατότητα να κάνει τους δικούς του συνειρμούς και να δώσει τη δική του απάντηση.

 

Μ.Γ.: Ποιος στέλνει τους φακέλους και τα μηνύματα στην Άννα και τους υπολοίπους;

Α.Σ.-Λ.: Είναι λογικό ένα βιβλίο που κινείται και σε μεταφυσικό επίπεδο, να εμπεριέχει και κάποιους γρίφους. Δεν πρέπει κι αυτούς να τους αποκρύψουμε από τον αναγνώστη;

Μ.Γ.: Κατά πόσο  είναι εφικτή η ιδέα για το Παγκόσμιο  Κίνημα Αγάπης, όπως το περιγράφεται στο βιβλίο σας;

Α.Σ.-Λ.: Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν πρέπει να ονειρευόμαστε μόνο τα εφικτά, αλλά και τα ανθρωπίνως ανέφικτα. Διότι, όπου υπάρχει βαθιά και ακλόνητη πίστη, ”τα αδύνατα παρά ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστίν.” Άλλωστε, η τόλμη για μιαν αρχή απαιτείται. Από εκεί κι έπειτα η αγάπη έχει από τη φύση της την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται.

 

Μ.Γ.: ”Είχε ζήσει υπέροχες και συναρπαστικές στιγμές με τον Σαμ, είχε εκτιμήσει  αφάνταστα πολλά στοιχεία της προσωπικότητάς του και του χαρακτήρα του και παρ’ όλα αυτά είχε αφεθεί από τη μια  μέρα στην άλλη στην αγκαλιά του Ντέιβιντ” γράφετε για την Άννα. Ποια συναισθήματα την καθοδηγούν;

Α.Σ.-Λ.:  Όταν ο άνθρωπος ταλανίζεται από ανεπίλυτες εσωτερικές συγκρούσεις, τότε οι επιθυμίες του που συνδέονται μ’ αυτές είτε ικανοποιούνται ανεπιτυχώς είτε παραμένουν στο επίπεδο των εναλλασσόμενων φαντασιώσεων. Ωστόσο εδώ θα ήθελα να τονίσω το  γεγονός, ότι ο Σαμ και  ο Ντέιβιντ παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στο έργο, για να συμβάλλουν στην εξελικτική πορεία της  Άννας. Κι εκεί πρέπει να σταθούμε. Στις συνθήκες που διαμορφώνουν το κλίμα, ώστε να επέλθει η εσωτερική μεταμόρφωση της Άννας. Να δούμε και να αναγνωρίσουμε αυτό που η Άννα γίνεται.

Μ.Γ.: Ποιος ήταν ο στόχος σας μέσα από τη συγγραφή του βιβλίου;

Α.Σ.-Λ.: Το στόχο μου τον ανέφερα σε προηγούμενη απάντησή μου: Να αποτελέσει δηλαδή, αυτό το βιβλίο ένα κίνητρο προς κάποιους ανθρώπους, αλλά και μία προσευχή προς τον Θεό, ώστε να επιτευχθεί, το ανθρωπίνως ”ανέφικτο” και να τείνουμε όλοι μαζί προς την ενότητα, προς το Ένα που, δεν είναι τίποτα άλλο Αυτό το Ένα, παρά η ουσία της αγάπης, παρά η ελευθερία και το φως!

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σας εύχομαι, καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Α.Σ.-Λ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μου διαθέσατε και για τη διάθεσή σας να εμβαθύνετε στο βιβλίο μου.

*Το μυθιστόρημα «Πρόσκληση αγάπης»  της Αναστασίας Στάθη-Λέφα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style.

Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.       

Related posts