Επιστροφή στην κορυφή
Δευτέρα, 18 Ιουν 2018
 
 

Αναπτύχθηκε υπολογιστής για να «μυρίζει» εκρηκτικά!

Τρίτη, 29 Αύγουστος 2017 - 16:50

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι σώζει ζωές. Έτσι, μια συσκευή που θα μπορούσε να αποτρέψει εκρηκτικές επιθέσεις, έχει αρχίσει να λαμβάνει την προσοχή και τους επαίνους της κοινότητας.

Το εν λόγω κατασκεύασμα, που είναι υπολογιστής, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο TEDGlobal στην Τανζανία και εφευρέτης του είναι ο Νιγηριανός Όσι Αγκάμπι. Μέσα από πειράματα κατόρθωσε να «εκπαιδεύσει» το σύστημα ώστε να μπορεί να οσμίζεται τις εκρηκτικές ύλες, κάτι που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πιο «παραδοσιακά» μέσα που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος, κυρίως στα αεροδρόμια για τον σκοπό αυτό.

Το ρεπορτάζ υπογράφει το BBC, και σύμφωνα με αυτό, η συσκευή φέρει την ονομασία Koniku Kore, έχει το μέγεθος ενός μόντεμ και θα μπορούσε να αποτελέσει τον «εγκέφαλο» για τα μελλοντικά ρομπότ. Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μαζική διάθεση στην αγορά τέτοιου είδους συστημάτων θα αποτελέσει πρόκληση.

Οι κολοσσοί τεχνολογίας, από την Google ως την Μicrosoft, κάνουν το τελευταίο διάστημα «αγώνα δρόμου» για να δημιουργήσουν τεχνητή νοημοσύνη (AI) που να αντιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ενώ οι υπολογιστές είναι καλύτεροι από τους ανθρώπους στην επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων, υπάρχουν πολλές γνωστικές λειτουργίες όπου ο ανθρώπινος εγκέφαλος υπερτερεί. Παραδείγματος χάριν, η εκπαίδευση ενός υπολογιστή να αναγνωρίζει μυρωδιές θα απαιτούσε κολοσσιαίες ποσότητες τόσο υπολογιστικής ισχύος όσο και ενέργειας.

Ωστόσο ο κ. Αγκάμπι (φωτογραφία κάτω) εκφράζει την άποψη ότι «η βιολογία είναι τεχνολογία. Το Bio είναι Tech. Τα δίκτυα βαθιάς μάθησης αντιγράφουν τον εγκέφαλο».   

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρότζεκτ Koniku ξεκίνησε να περνά από τη θεωρία στην πράξη, πριν από έναν μόλις χρόνο. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος έγινε κυρίως από δωρεές, οι οποίες έφτασαν συνολικά το 1 εκατ. δολάρια, αλλά πρόκειται περί μιας κερδοφόρας τεχνολογίας που έχει αποφέρει κοντά στα 10 εκατ. δολάρια από συμφωνίες με τη βιομηχανία ηλεκτρονικής ασφάλειας.

Το σύστημα του βασίζεται κυρίως σε νευρώνες και όχι τόσο σε πυρίτιο και διαθέτει αισθητήρες που μπορούν να αναγνωρίσουν οσμές.

«Μπορείτε να δώσετε στους νευρώνες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν -στη δική μας περίπτωση του λέμε να παράσχει έναν δέκτη για να εντοπίζει εκρηκτικά», δήλωσε ο Αγκάμπι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συστήματος.

Ο ίδιος προβλέπει ότι στο μέλλον τέτοιου είδους συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν διακριτικά σε διάφορα σημεία των αεροδρομίων εξαλείφοντας τις ουρές για τον έλεγχο ασφάλειας. Επιπλέον, εκτός από τον εντοπισμό εκρηκτικών, τα εν λόγω συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στην ιατρική για την ανίχνευση ασθενειών.

 

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: