Επιστροφή στην κορυφή
Τετάρτη, 13 Δεκ 2017
 
 

Η ανάπτυξη της ιαματικής ιατρικής στην Ελλάδα

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2016 - 11:12

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

sam_1536

 

Παναγιωτα Μπλετα ΜαρτιοςΑπό την Παναγιώτα Μπλέτα

 

Η Ιαματική Ιατρική αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της Κλασικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα, αντιπροσωπεύοντας την καθιερωμένη στο εξωτερικό Κλινική Υδροθεραπεία και Ιατρική Κλιματοθεραπεία, γνωστές ειδικότητες που υπήρχαν και στην Ελλάδα έως και το 1952.

Η Ιαματική Ιατρική μπορεί να αποτρέψει πλήθος προβλημάτων, που αφορούν όχι μόνο στην υγεία του ατόμου που νοσεί, αλλά και στην οικονομία της χώρας του, που επιβαρύνεται με δαπάνες για την αποκατάσταση της υγείας του.

Η εφαρμογή της στην υγεία, αφορά νοσήματα του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητι­κού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και σε δερματολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.

sam_1441sam_1451Η Ελλάδα με πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, καθώς και τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων (750 ιαματικές πηγές, εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και από αυτές, οι 34 είναι αναγνωρισμένες με Φ.Ε.Κ. για θεραπευτικές χρήσεις).

Έτσι η δράση της Ιαματικής Ιατρικής καθίσταται πολύτιμη όχι μόνο για τον άνθρωπο σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας , αλλά και για την ίδια τη χώρα σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης και πηγής εσόδων.

Η βασική ιδέα είναι οι πολλές και σημαντικές πηγές που υπάρχουν σήμερα  να εξελιχθούν από Θερμαλιστικά Κέντρα σε Κέντρα Ιαματικής Ιατρικής (Health Resorts), σε συνδυασμό με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που συνάδουν με το πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

sam_1458sam_1462Η ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα το 2015, προωθεί την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού με επιστημονικές τεκμηριωμένες μεθόδους, προβάλλοντας στον Διεθνή χώρο τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών σε συνδυασμό πάντα με το βιοκλίμα της Ελλάδας, κυρίαρχο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών.

Το έργο της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής έχει διαδοθεί στο εξωτερικό θεαματικά και αποτελεί σήμερα πρεσβευτή της χώρας μας όχι μόνο στον τομέα της υγείας αλλά και του τουρισμού. Αποτελεί  υποστηρικτική δράση για την οικονομία της χώρας, καθώς μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά την τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο των αστικών κέντρων αλλά και της περιφέρειας δημιουργώντας παράλληλη τοπική οικονομία, που σημαίνει παράλληλα εισοδήματα κυρίαρχα στις αγροτικές οικονομίες.

sam_1466Ο ιδρυτής και Πρόεδρος  της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κος Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας – τ. Αντιπρύτανης και Νομικός διοργάνωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, στο ξενοδοχείο ΘΕΡΜΑΙ-ΣΥΛΛΑ, που αποτελεί Πρότυπο Ιαματικό Κέντρο, στην περίφημη λουτρόπολη της Αιδηψού.

Εκλεκτοί επιστήμονες ανάλυσαν και παρουσίασαν τα καινούργια δεδομένα σχετικά με την επίδραση του ιαματικού νερού στην πρόληψη, αποκατάσταση και βελτιστοποίηση της υγείας του ανθρώπου, καθώς επίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι λουτροπόλεις, σχετικά με την ανάπτυξη και πιστοποίηση των κατάλληλων υποδομών για τη υποδοχή του ιαματικού τουρισμού.

sam_1511Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί  σοβαρή επένδυση για τη χώρα και η Πολιτεία οφείλει να σκύψει και να επενδύσει ουσιαστικά στους καινούργιους τομείς παραγόμενων υπηρεσιών που έχουν αναδειχθεί εν μέσω κρίσης και μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη οικονομία.Μοιράσου το...!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: