Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Φεβ 2020
Τεχνολογία

Ανακαλύφθηκε επαναστατική θεραπεία για τη λευχαιμία

Πιλοτικά αλλά επιτυχώς εφαρμόζεται η νέα επαναστατική θεραπεία για ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία. Για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να εξοντώσουν με γονιδιακή θεραπεία καρκινικούς όγκους σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου – ένα επίτευγμα που απαίτησε 20 χρόνια προσπαθειών. 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τους καθηγητές Μάικλ Καλό και Καρλ Τζουν,  παρουσίασαν τη σχετική εργασία ταυτόχρονα σε δύο ιατρικά περιοδικά. Σύμφωνα με την εργασία, η ερευνητική ομάδα τροποποίησε γενετικά τα κύτταρα-Τ του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να καταστρέψει ένα συγκεκριμένο μόριο πρωτεΐνης (CD-19), το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια των λευχαιμικών κυττάρων.

Τα τροποποιημένα κύτταρα-Τ αναπτύχθηκαν έξω από τον οργανισμό των ασθενών και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ιού ως «οχήματος», εισήχθησαν σε άτομα που έπασχαν από προχωρημένη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.

Μετά την εφαρμογή της θεραπείας σε δύο ασθενείς με μικρό προσδόκιμο ζωής, οι δύο άνθρωποι παρουσιάζουν πλέον πλήρη ύφεση της πάθησης εδώ και ένα χρόνο περίπου, χωρίς κανένα ίχνος λευχαιμίας να ανιχνεύεται στο αίμα τους. Σε τρίτο ασθενή στον οποίο έχει εφαρμοστεί η μέθοδος, ο όγκος παραμένει υπό έλεγχο. Οι ερευνητές σχεδιάζουν πιλοτικές θεραπείες σε τέσσερις ακόμα ασθενείς, πριν προχωρήσουν στη «φάση 2» των κλινικών δοκιμών σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

Όπως δήλωσε ο Καλός, ο οποίος εκτίμησε ότι η τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως των πνευμόνων, των ωοθηκών, του μελανώματος, του μυελώματος κ.α.: «Τοποθετήσαμε ένα κλειδί στην επιφάνεια των κυττάρων-Τ, το οποίο ταιριάζει σε μια κλειδαριά που μόνο τα καρκινικά κύτταρα έχουν». 

Η μέθοδος διαφέρει από άλλες θεραπείες του καρκίνου, οι οποίες επίσης αποσκοπούν στην αξιοποίηση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Η διαφορά έγκειται στο ότι η νέα θεραπεία εμφανίζεται ασφαλής, χωρίς παρενέργειες, όπως σε άλλες μεθόδους, αν και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Τα πρώτα συμπτώματα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων (κρυάδες, ναυτία, πυρετός) εμφανίστηκαν μόλις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της γονιδιακής θεραπείας. Τα τροποποιημένα κύτταρα-Τ αρκούν να χορηγούνται μόνο μια φορά και όχι περιοδικά όπως η χημειοθεραπεία, καθώς πολλαπλασιάζονται μόνα τους.  

Κάθε τροποποιημένο κύτταρο-Τ επιδεικνύει εκπληκτική ικανότητα εξόντωσης χιλιάδων καρκινικών κυττάρων (κατά μέσο όρο καταστράφηκε πάνω από ένα κιλό όγκου σε κάθε ασθενή και με μεγάλη ταχύτητα), κάτι που ούτε οι επιστήμονες δεν περίμεναν να συμβεί.

Έτσι, τα κύτταρα παρέμειναν στο αίμα των ασθενών για αρκετούς συνεχόμενους μήνες. Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι κατά πόσο τα εναπομένοντα στο σώμα τροποποιημένα κύτταρα-Τ θα συνεχίζουν να δρουν προστατευτικά και να εμποδίζουν την επαναδημιουργία του όγκου. Μόνο οι περαιτέρω δοκιμές θα δείξουν αν όντως έχει γίνει κάποια σημαντική πρόοδος στη μακροπρόθεσμη θεραπεία της λευχαιμίας, με απτά κλινικά αποτελέσματα.

 

 

Related posts