Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Αυγ 2019
Πολιτισμός

Αλλαγή φρουράς στην Ακαδημία των Αθηνών

 

Ο τ. πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, παραδίδει την προεδρία στον τ. πρωταθλητή δισκοβολίας- καθηγητή Αντώνη Κουνάδη

 Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Την ερχόμενη Τρίτη (16-1-2018), σε Πανηγυρική Συνεδρία, θα γίνει η αλλαγή  φρουράς στην προεδρία της Ακαδημίας Αθηνών. Ο απερχόμενος πρόεδρος τ. πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα παραδώσει την προεδρία, στον νέο πρόεδρο της Ακαδημίας για το 2018, Αντώνη Κουνάδη, 93ο πρόεδρο από της ιδρύσεως της Ακαδημίας Αθηνών το 1926, με πρώτο πρόεδρο, τον γεωλόγο Φωκίωνα Νέγρη.

Φωκίων Νέγρης, 1ος πρόεδρος

Το Ανώτατο αυτό πνευματικό ίδρυμα, έχει ως στόχο την καλλιέργεια και την προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, την έρευνα των στοιχείων και των προϊόντων της γης, την επιστημονική  υποστήριξη και ενίσχυση  της Γεωργίας της Βιομηχανίας της Ναυτιλίας κ.λ.π. Αποτελείται από 60 τακτικά μέλη- ακαδημαϊκούς, των τριών τάξεων:  α) Των Θετικών Επιστημών (25 μέλη), β) Των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών(20), γ) Των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (15). Κάθε τάξη  προκηρύσσει ετησίως βραβεία επί συναφών προς την αποστολή της θεμάτων.

Από το 1926,  πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες από την προεδρία της Ακαδημίας,  Ο διαπρεπής γλωσσολόγος Γεώργιος Χατζηδάκις, ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, οι πρόεδροι της Δημοκρατίας  Κων. Τσάτσος και Μιχαήλ Στασινόπουλος,  οι πρωθυπουργοί Γεώργιος Αθανασιάδης –Νόβας και Λουκάς Παπαδήμος, μεγάλοι φιλόσοφοι, ιστορικοί, συγγραφείς, επιστήμονες, όπως οι:  Ιω. Θεοδωρακόπουλος, Σπ. Μελάς,  Γρ. Κασιμάτης, Διον. Ζακυνθινός, Πέτρος Χάρης, Κων. Δεσποτόπουλος, Σπυρ. Μαρινάτος, Σωκρ. Κουγέας, Νικ. Λούρος, Δημ. Αιγινήτης, Παν. Πουλίτσας, Κων. Τρυπάνης, Ιω. Πολίτης, Σόλων Κυδωνιάτης, Γρηγ. Σκαλκέας, Κων. Σβολόπουλος, Μεν Παλλάντιος, Νικ. Κονομής, Δημ. Νανόπουλος, Θαν. Βαλτινός, ο ναύαρχος Ιω. Τούμπας, ο Γιάγκος Πεσματζόγλου και ο μητροπολίτης Περγάμου  Ιωάννης Ζηζιούλας.

 

Αντώνης Κουνάδης, 93ος πρόεδρος

Ποιός είναι ο νέος πρόεδρος

Η περίπτωση του νέου πρόεδρου Αντώνη Κουνάδη, ίσως είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά. ΄Ενας  πρωταθλητής του στίβου και μάλιστα διεθνούς εμβέλειας, να έχει τέτοια τεράστια εξέλιξη στα γράμματα και τις επιστήμες. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στους νέους, ο πνευματικός θρίαμβος του παλιού πρωταθλητή Ελλάδος, πολλές φορές βαλκανιονίκη και μεσογειονίκη, στο αγώνισμα της δισκοβολίας. Είναι ο πρώτος  αθλητής και μοναδικός μέχρι σήμερα, με μεγάλες επιδόσεις, που έγινε  τακτικό μέλος  της Ακαδημίας Αθηνών το 1999.

Αναδείχθηκε 5ος  αθλητής στον κόσμο  το 1959 και η Ένωση  Αθλητικών Συντακτών τον ανακήρυξε κορυφαίο αθλητή όλων των αθλημάτων.  Και θα ανέβαινε στο βάθρο των ολυμπιονικών, αν δεν τον καθήλωνε σοβαρός τραυματισμός που του στέρησε το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ρώμης.

Ο πρωταθλητής τη δισκοβολίας Αντώνης Κουνάδης, νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Κουνάδης, παράλληλα με τον αθλητισμό, διεκρίθη στα μαθήματα, θετικής, αλλά και θεωρητικής κατευθύνσεως. Διέπρεψε ως φοιτητής και στη συνέχεια ως καθηγητής του Πολυτεχνείου, ενώ ταυτόχρονα ήταν αφοσιωμένος στην δουλειά του, στην οικογένεια του, στους φίλους του και ιδιαίτερα στον αγαπημένο του σύλλογο «Εθνικό Γ.Σ.» που τον ανέδειξε ως αθλητή και αργότερα ως πρόεδρό του.

Ανήκει στην κατηγορία εκείνων με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα,  διακρινόμενος ιδιαίτερα για το πάθος του στην ελληνική γλώσσα, για το οποίο έχει αναγορευθεί  επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Εταιρίας και επίτιμο μέλος πολλών πνευματικών και Πολιτιστικών Συλλόγων ( Φ.Σ. Παρνασσός, Ε.Ε. Ελλήνων Λογοτεχνών, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων κ.α.)

Από το νέο μετερίζι της προεδρίας της Ακαδημίας, θα συνεχίσει τον αγώνα του, για την ακριτική Θράκη μας και τον δεσμό του με το εκεί Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, την προστασία της ελληνικής γλώσσας και γενικότερα στα εθνικά θέματα που αφορούν την ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή.

Κωστής Παλαμάς, 1ος Γραμματέας και 5ος πρόεδρος της Ακαδημίας
Κων. Τσάτσος, τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας και 41ος της Ακαδημίας Αθηνών

Η  αξία του Αντ. Κουνάδη έχει αναγνωρισθεί και  από την Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα, αφού  είναι επίτιμος καθηγητής και διδάκτωρ τριών πανεπιστημίων, έχει ανακηρυχθεί μέλος επτά ξένων ακαδημιών, ενώ έχει τιμηθεί με υψηλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων το μετάλλιο Blaise Pascal στην Επιστήμη του μηχανικού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.

Λουκάς Παπαδήμος τ. πρωθυπουργός και 92ος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Από την Ελληνική Πολιτεία τιμήθηκε το 2014 με τον χρυσό σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Βασιλέως Γεωργίου Α΄, του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής καθώς και με το αριστείο του ΣΕΓΑΣ το 1994  (του οποίου υπήρξε πρόεδρος), για την προσφορά του στον αθλητισμό. Η ασυνήθης  περίπτωση (μοναδική στον κόσμο) ενός παγκοσμίου εμβέλειας πρωταθλητού και συγχρόνως  προέδρου του Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος  των χώρας, θα πρέπει, όπως είπε ο παλιός βαλκανιονίκης του τριπλούν δικηγόρος Κώστας Σφήκας, να καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες!…

 

 

 

 

 

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης –

akontogiannidis@yahoo.gr

Στη Βασική φωτογραφία : Το Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών.

Related posts