Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Μαρ 2023
Blender

Η Αλεξάντρα Κούτας είναι ένα μοντέλο σε αναπηρικό καροτσάκι (ΦΩΤΟ)

ontkrtr4Η Αλεξάντρα Κούτας είναι το πρώτο μοντέλο σε αναπηρικό καρότσι που επιλέχθηκε πρόσφατα να παρουσιάσει την κολεξιόν στην Εβδομάδα Μόδας του Κιέβου. Σύμφωνα με την ίδια δεν ήταν μόνο ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αλλά και μια νίκη για όλα τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία.

Καθισμένη σε έναν ξύλινο θρόνο που μετέφεραν τέσσερις άνδρες, η 23χρονη καλλονή εξέφρασε ικανοποίηση που ο κόσμος είναι επιτέλους έτοιμος να κοιτάξει με άλλη ματιά την αναπηρία, με την ίδια να γίνεται το πρώτο μοντέλο που παρουσιάζει στην Ουκρανία μια εκδήλωση τόσο προβεβλημένη από τα μέσα ενημέρωσης εκδήλωσης.

«Ήθελα πολύ να παρουσιάσω μια κολεξιόν για να δείξω ότι ένα κορίτσι πάνω σε αναπηρικό καρότσι μπορεί να θεωρείται μια πολύ καλή επαγγελματίας», δήλωσε.

ontkrtr8Η κοπέλα με τα μακριά καστανά μαλλιά και το σαγηνευτικό χαμόγελο δηλώνει ότι πάντα ονειρευόταν να γίνει μοντέλο. Επί χρόνια έστελνε επιστολές στα πρακτορεία μοντέλων και όλα αρνούνταν ευσχήμως την υποψηφιότητά της. «Μου έλεγαν ότι ήμουν πολύ όμορφη αλλά δεν ήξεραν πώς θα μπορούσαν να με παρουσιάσουν γιατί η αγορά δεν ήταν ακόμη ώριμη γι’ αυτό».

Γεννημένη στη Ντνίπρο, την πρώην Ντνιπροπετρόβσκ κοντά στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, η Αλεξάντρα είναι στο αναπηρικό καροτσάκι από τη γέννησή της εξαιτίας ενός ιατρικού λάθους που επέφερε μια βλάβη του μυελού των οστών.

Πήγε στο δημοτικό σχολείο, στο οποίο δεν υπήρχαν κυλιόμενες σκάλες ούτε ράμπα. Για να μπορεί να παρακολουθεί το μάθημα, ο πατέρας της και ο παππούς της την μετέφεραν στην τάξη.

«Ναι, ήταν δύσκολο, αλλά στη χώρα μας όλα είναι γενικά δύσκολα όταν είναι άνθρωπος με κινητικά προβλήματα. Όλοι το ξέρουν αυτό», δηλώνει.

ontkrtr5Το 2012, γευμάτιζε σε ένα καφέ όταν ένας φωτογράφος την πλησίασε και τη ρώτησε αν θέλει να γίνει μανεκέν. Εκείνη δέχτηκε και πολύ γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον και άλλων φωτογράφων. Αλλά «τότε είχε την εντύπωση πως δεν υπήρχε κανένα μανεκέν με αναπηρία» και αυτό τη δυσκόλευε να κρατήσει την αυτοπεποίθησή της.

Μια ημέρα ανακαλύπτει ένα ντεφιλέ του Βρετανού σχεδιαστή Αλεξάντερ Μακ Κουίν, ο οποίος το 1999 είχε επιλέξει ως μοντέλο την Aimee Mullins, μια Αμερικανίδα παραολυμπιονίκη με ακρωτηριασμένα τα δύο πόδια.

«Αυτό ήταν μεγάλο κίνητρο και μεγάλη έμπνευση για μένα. Αναρωτήθηκα, γιατί αυτό ήταν δυνατόν το 1999, και δεν θα είναι δυνατόν σήμερα για μια κοπέλα σε αναπηρικό καροτσάκι;» ομολογεί.

ontkrtr10Όταν η Αλεξάντρα μαθαίνει πως μια ομάδα νεαρών Ιταλών σχεδιαστών, η FTL MODA, κάλεσε μανεκέν με κινητικά προβλήματα να μετάσχουν στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης πρόσφατα, τότε σκέφτεται ότι ο κόσμος αρχίζει να κοιτάζει με άλλη ματιά την αναπηρία.

Σήμερα η Αλεξάντρα είναι ένα πετυχημένο μοντέλο στην Ουκρανία, την ώρα που οι άνθρωποι με αναπηρία υφίσταντο επί μακρόν διακρίσεις και μάλιστα μερικές φορές παρέμεναν κρυμμένοι επί σοβιετικής εποχής.

Έχει γίνει και σύμβουλος του δημάρχου στη γενέτειρά της. Ο ρόλος της είναι να βοηθά η ζωή στην Ντνίπρο να γίνει ευκολότερη για τα άτομα με αναπηρία.

newsbeast.gr

Related posts