Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Μαΐ 2022
Πολιτισμός

Αλεξανδρούπολη… ένας Φάρος που φωτίζει το σταυροδρόμι των λαών και των πολιτισμών !!!


Γράφει η Δήμητρα Τράκα
Αλεξανδρούπολη, μια πόλη που σου φέρνει στη μνήμη το μακρινό χθες και την ομορφιά του σήμερα. Μια πόλη ‘κλειδί’ της Ελλάδας, είτε φεύγεις είτε έρχεσαι από ανατολή και δύση. Αλεξανδρούπολη, μια ‘ανοιχτή αγκαλιά’ στραμμένη στο πέλαγος. Πόλη της παράδοσης και του νεωτερισμού, πόλη της ξεκούρασης και της διασκέδασης, πόλη της θάλασσας και του τουρισμού. Η θέση της κομβική, ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή και έτσι η επικοινωνία της με τον κόσμο και την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται με κάθε μέσο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο.
Ο Φάρος στην Αλεξανδρούπολη είναι αναμφισβήτητα το σύμβολο της πόλης. Αφού η ημερομηνία γέννησης είναι η 1 Ιουνίου του 1880 που αρχίζει η σύγχρονη ιστορία της πόλης αυτής. Μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1876 – 1878 ) οι Ρώσοι αρχιτέκτονες ανέλαβαν να σχεδιάσουν το σχέδιο της πόλης χαράσσοντας δρόμους με μεγάλο πλάτος, κάθετους στη παραλία. Μετά από καιρό δημιουργήθηκε το κυκλοφοριακό σύστημα φαναριών και η πόλη με γρήγορους ρυθμούς άρχισε να μετατρέπεται σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος. Παράλληλα δημιουργήθηκε και ο υψηλότερος φάρος στην Ελλάδα που βρίσκετε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, έχει ύψος 27 μ., διαθέτει φωτοβολία εμβέλειας 24 ναυτικών μιλίων και έως το 1973, που ηλεκτροδοτήθηκε, λειτουργούσε με ασετιλίνη (ονομασία του ακετυλενίου, όταν χρησιμοποιείται ως φωτιστικό μέσο).
Στα 12 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη στη Μάκρη μπορούμε να βρούμε την θρυλική σπηλιά του κύκλωπα. Εκεί όπου ο Οδυσσέας έκανε στάση από το ταξίδι του για την Ιθάκη μετά τον πόλεμο του της Τροίας . Βρήκε τη σπηλιά πάνω στο λόφο και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό μέρος να ξεκουραστούν οι σύντροφοί του και ο ίδιος. Μέσα στη σπηλιά βρήκαν κρασί και ήπιαν. Ο λόγος που πιστεύουν ότι η σπηλιά του Κύκλωπα είναι στη Θράκη είναι επειδή οι σύντροφοι του Οδυσσέα ήπιαν αυτό το Μαρωνίτικο κρασί που ήταν γνωστό εκείνη την εποχή αλλά και σήμερα.
Ένα από τα σημαντικότερα και εμπορικής σημασίας έργα, είναι το έργο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που έχει είδη προσελκύσει αρκετούς επενδυτές από διάφορες χώρες λόγο της γεωγραφικής θέσης του λιμανιού, που θα μπορούσε να είναι σταθμός για την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από την ανατολή προς τη δύση. Από και προς την Αλεξανδρούπολη.
Για ανθρώπους που λατρεύουν την φύση και τους αρέσει να περνάνε την ώρα τους στην εξοχή στον φρέσκο αέρα υπάρχει ειδικό κέντρο πληροφόρησης στις Φέρες 20 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, για ξεναγήσεις στο δέλτα του ποταμού Έβρου.

Στον βιότοπο του Δέλτα Έβρου θα συναντήσετε ένα πραγματικά μεγάλο ζωικό βασίλειο. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες είδη πτηνών που φωλιάζουν και βρίσκουν τροφή σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο απερίγραπτης ομορφιάς. Από πτηνά θα συναντήσετε τα ροζ φλαμίνγκο, κύκνους, πελεκάνους, πάπιες, χήνες αρπακτικά πουλιά και πολλά ακόμη είδη. Θα δείτε τα αγριογούρουνα και άγρια άλογα να περιπλανιούνται με κοπάδια στην φύση. Υπάρχουν επίσης λαγοί, λύκοι, αλεπούδες, τσακάλια και άλλα άγρια ζώα.
Αυτή είναι η Αλεξανδρούπολη. Μία πόλη γεμάτη ζωή, γεμάτη κόσμο, τουρισμό και νεολαία φοιτητές και μαθητές. Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία γραφική πόλη καθώς διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μίας πόλης με φυσικές ομορφιές όπως η θάλασσα, όμορφες παραλίες, το λιμάνι με ψαρόβαρκες, πράσινα πάρκα αναψυχής, παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες, αλλά και την αρχαία, ιστορική κληρονομιά των προγόνων μας αποτελώντας έτσι πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες όπως οι ζωγράφοι, τραγουδιστές και ποιητές που συχνά θα τους δείτε να παρουσιάζουν τα έργα τους στο ευρύ κοινό.
Από όλα τα παραπάνω, δικαιούμαι να κρατήσω τη φράση που λέει ότι είναι μια πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και όχι μόνο θα συμπληρώσω εγώ…

Related posts