Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Μαΐ 2024
Πολιτισμός

Alexander Lozovoy, ο επαναστάτης των χρωμάτων

Η Iris Gallerie της Μαρίζας Φασιανού από τις 5 Δεκεμβρίου 2018 έως  στις 15 Ιανουαρίου 2019, θα φιλοξενήσει μια σειρά από μοναδικά έργα του καταξιωμένου Ρώσου καλλιτέχνη Alexander Lozovoy. Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο Russian Avant Garde Traditions θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2018 στις 19.00 με 22:00 το βράδυ. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Όλγα Καρντασίδη.

Ο Alexander Lozovoy  γεννήθηκε στην Ρωσία το 1949. Είναι ο μοναδικός εν ζωή καλλιτέχνης που μαθήτευσε δίπλα στους κορυφαίους  ζωγράφους   και  δημιουργούς της Ρωσικής Πρωτοπορίας (Russian avant-garde). Τα   καλλιτεχνικά  κινήματά και ρεύματα, που εμφανίστηκαν στην Ρωσία στις αρχές του 20ου  αιώνα, αναζήτησαν καινοτόμες φόρμες και μέσα έκφρασης, για να διατρανώσουν την απόρριψη του καλλιτεχνικού παρελθόντος εν μέσω των συνταρακτικών κοινωνικό-οικονομικών εξελίξεων της περιόδου και αποτέλεσαν «σχολή» για τους μεταγενέστερους πρωτοπόρους της παγκόσμιας τέχνης.

Οι  επιρροές του Lozovoy προήλθαν αρχικά από τον πατέρα του, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Malevich, ενώ «δασκάλα» του υπήρξε η Barbara Bubnova (1886 – 1983), η οποία δούλεψε και συμμετείχε σε εκθέσεις με το «πάνθεον» των εκπροσώπων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, V. Kandinsky, K. Malevich, P. Filonov, A. Rodchenko καθώς και άλλους Ρώσους ζωγράφους της εποχής εκείνης.

Ο Lozovoy εκτός από «επαναστάτης» των ορμητικών χρωματικών συνδυασμών,  χρησιμοποιεί στα έργα του ορισμένες τεχνικές και  μυστικά που κληρονόμησε και από την παλαιά ρωσική σχολή εικόνας. Ο καμβάδες του συγκροτούνται από την εφαρμογή μικροσκοπικές πινελιές (brushstrokes) διαφόρων χρωμάτων που δεν «συμφωνούν ούτε συγχωνεύονται» απαραίτητα μεταξύ τους δίνοντας έτσι ένα γενικό αποτέλεσμα ακραίας φωτεινότητας και διαύγειας. Από την στιγμή που τα χημικά στοιχεία των χρωστικών δεν αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, τα φυσικά χρώματα διατηρούνται ακέραια  στα έργα του.

Ορισμένα από τα αναπάντεχα υλικά που χρησιμοποιεί στα έργα του είναι κατασκευασμένα από κομμάτια φλοιού βελανιδιάς, όπως χρησιμοποιήθηκαν και απεικονίστηκαν  από μοναχούς, σε ρωσικά χειρόγραφα του Μεσαίωνα.

Ο κορυφαίος κρητικός τέχνης, John. E Bowlt (Professor, University of Southern California, Los Angeles U.S.A) με ειδίκευση στην Ρώσική πρωτοπορία, αναφέρει για τα έργα του:

«Για τον Alexander Lozovoy, η ζεστασιά, η δύναμη και η έκταση των χρωμάτων συνθέτουν την ενέργεια που δίνει ένα έργο τέχνης. Για τον ίδιο η χρήση του κόκκινου , του κίτρινου  και του πορτοκαλί  χρώματος δεν είναι μόνο εργαλεία ταυτότητας ή διήγησης αλλά αποτελούν “ηλεκτρικά ρεύματα” που γαλβανίζουν την ψυχή και σοκάρουν το  μάτι.  Είναι μια εμπειρία, που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια “shocking θεραπεία” που μας ξυπνάει από την οπτική αδιαφορία. Αιχμάλωτοι ανάμεσα σε αυτά τα μαγνητικά πεδία, δεν μπορούμε να παραμείνουμε ασυγκίνητοι ή στατικοί. Τα έργα του Lazovoy είτε αφηρημένα είτε μεταφορικά με αυτή την έκρηξη χρωμάτων, μας μεταφέρουν από τον παθητικό διαλογισμό σε μια δυναμική αλληλεπίδραση. Τα μοναδικά κολλάζ του αποτελούν μια μονοτυπία, από  αφηρημένες συνθέσεις, με ρυθμό, διακεκομμένο μέτρο, όπως ένας αυτοσχεδιασμός σε jazz κομμάτι. Τα κολλάζ του Lozovoy λειτουργούν με τους κανόνες της μουσικής. Είναι φανερό ότι ο ίδιος μοιράζεται την ίδια κοσμοθεωρία με τον Pavel Filonov, Vasilii Kandisky και Mikhail Matiushin οι οποίοι αντιμετώπισαν τον κόσμο σαν ένα ενιαίο γιγαντιαίο οργανισμό που καρδιοχτυπά και πάλλεται σε μια συνεχή μεταμόρφωση».

Τα έργα του Alexander Lozovoy έχουν εκτεθεί και βρίσκονται σε συλλογές σε διάφορες χώρες του κόσμου. Τα έργα του εκτίθενται επίσης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας και στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Πούσκιν (Μόσχα), στο Κρατικό Ρωσικό Μουσείο (St-Pettersburg), στο Μουσείο Τέχνης Zimmerli στο Νιου Τζέρσεϊ (ΗΠΑ), σε άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Οι πίνακες του Lozovoy πωλήθηκαν στη δημοπρασία του MacDougall στο Λονδίνο, στο Sotheby’s και στο Δημοπρασία στη Στοκχόλμη. Στην Ελληνική αγορά διατίθενται αποκλειστικά από την Iris Galerie.

Διοργάνωση Έκθεσης: Μαρίζα &  Βικτώρια Φασιανού
Iris Galerie

Αντήνορος 12 , Αθήνα, 116 34

Μαρίζα Φασιανού
T: +30 2107241580
mariza.fassianos@gmail.com

https://www.instagram.com/iris_gallerie/

https://www.galleryiris.com/

Εγκαίνια Έκθεσης :  5 Δεκεμβρίου 2018 (7:00 – 10:00 μμ)

Διάρκεια Έκθεσης :  5 Δεκεμβρίου 2018  έως  15 Ιανουαρίου 2019

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα : με ραντεβού

Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή: 12.00 – 15.00 , 17.00-20.00

Τετάρτη & Σάββατο: 12.00-15.00

Κυριακή: κλειστά

Alexander Lozovoy

http://lozovoyarts.ru/

https://www.instagram.com/lozovoyart/

https://www.facebook.com/LozovoyAlexander/

https://www.youtube.com/channel/UCtnmrn9wFMrhRVIY–xygZQ

 

Related posts