Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Ιαν 2023
Πολιτισμός

Αλέκος Κιτζίρης: Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου περνάς μηνύματα

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Αλέκος Κιτζίρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και δίδαξε σε σχολεία της Κωνσταντινούπολης, της Γερμανίας και της Θράκης. Επέστρεψε στη γενέτειρά του όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Δίδυμα τείχη (Κέδρος, 2000), Ανατολική Εποχή (Κέδρος, 2002) και Σκοτεινός βυθός (Θερμαϊκός-ΙΑΝΟΣ, 2018). Ο παλαιοπώλης της Μεσογείου είναι το τέταρτο μυθιστόρημά του. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Σπουδάσατε στο Τμήμα Φυσική του ΑΠΘ και διδάξατε σε σχολεία της Κωνσταντινούπολης και της Γερμανίας. Τι σας έκανε να επιλέξετε σχολεία του εξωτερικού;

ΑΛΕΚΟΣ ΚΙΤΖΙΡΗΣ: Φυσικά έχω υπηρετήσει και στην Ελλάδα. Αλλά ήθελα να γνωρίσω καινούργιους τόπους κι  άλλους ανθρώπους. Ήμουν νέος και είχα ανησυχίες. Υπήρχε και η οικονομική διάσταση, αφού όταν εργάζεσαι με απόσπαση στο εξωτερικό υπάρχει διπλός μισθός. Ακόμα και τώρα πολλές φορές οι αναμνήσεις από αυτούς τους τόπους με επισκέπτονται ευχάριστα. 

Μ.Γ.: Τελικά, επιστρέψατε στην πατρίδα σας όπου εργάζεστε μέχρι σήμερα. Από την εμπειρία σας, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα σχολεία του εξωτερικού με της Ελλάδας;

Α.Κ.: Έχω βγει πρόσφατα σε σύνταξη. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα σχολεία. Μου είχε κάνει πάντως εντύπωση ο χαρακτήρας των ομογενών παιδιών, ήταν πολύ ευγενικά και υπάκουα. Περισσότερο από τα παιδιά εδώ, στην Ελλάδα. 

Μ.Γ.: Πως είναι η σχέση σας με τους μαθητές σας και ποιες επιπτώσεις θεωρείτε ότι είχε σε αυτούς η τηλεκπαίδευση λόγω της πανδημίας;

Α.Κ.: Δυστυχώς τα χρόνια πέρασαν, είμαι σε σύνταξη και δεν έχω την καθημερινή τριβή με μαθητές. Όσο για την τηλεκπαίδευση, φυσικά υστερεί έναντι της άμεσης παρουσίας και επαφής.

Μ.Γ.: Παράλληλα ασχολείστε με τη συγγραφή. Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν’ ασχοληθείτε με τη συγγραφή και πώς συνδέεται με τη φυσική;

Α.Κ.: Έναυσμα για τη συγγραφή ήταν η ανάγκη για επικοινωνία με τους ανθρώπους. Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου περνάς μηνύματα. Ακόμα ζεις τις ζωές άλλων ανθρώπων, όπως τις δημιουργείς με τη φαντασία σου. Με τη Φυσική δεν υπάρχει κάποια σημαντική σύνδεση, οι συγγραφείς μπορεί να έχουν διάφορες ιδιότητες. 

Μ.Γ.: «Ο παλαιοπώλης της Μεσογείου» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου σας. Πώς μια ιδέα έρχεται και σφηνώνεται στο μυαλό σας ώστε να γίνει βιβλίο και τι μπορεί να αποτελεί έμπνευση;

Α.Κ.: Είχα κάνει ταξίδια σε Λίβανο, Αλεξάνδρεια και Σμύρνη και ωρίμασε μέσα μου ο σκελετός ενός νέου βιβλίου. Έπειτα σιγά σιγά έρχονται και ωριμάζουν στο θυμικό οι ρόλοι των ηρώων και εκτυλίσσεται η υπόθεση.

 Μ.Γ.: Η έμπνευση του παλαιοπώλη πως προέκυψε; Έπαιξε ρόλο η παραμονή σας στο εξωτερικό;

Α.Κ.: Έχω έναν φίλο παλαιοπώλη και μου διηγείται ένα σωρό ιστορίες από πελάτες και ταξίδια του. Το εξωτερικό προέκυψε επειδή ήθελα να τοποθετήσω τον ήρωα και σε άλλους τόπους όπου είχα πάει κι εγώ. 

Μ.Γ.: Υπάρχουν ή υπήρξαν πρόσωπα ή καταστάσεις όπου βασίσατε τη μυθιστορία σας;

Α.Κ.: Όπως προανέφερα υπάρχει ένας φίλος παλαιοπώλης. Ως προς τις καταστάσεις πάντα θέλουμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, την πεζότητα της ζωής. Ένα μυθιστόρημα μας ταξιδεύει με τη φαντασία μας και ζούμε πράγματα που δεν μας συμβαίνουν συχνά. Ζούμε στα όρια… 

Μ.Γ.: Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου; Σε ποιους τόπους τον ταξιδεύετε; Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για δρόμους, ξενοδοχεία κλπ έχετε επισκεφτεί αυτούς τους τόπους;

Α.Κ.: Ο αναγνώστης παρατηρεί χαρακτήρες και ρόλους, συμπεριφορές. Όπως ανέφερα και πιο πάνω ο κεντρικός ήρωας ταξιδεύει σε Λίβανο και Συρία (Βυρηττό και Δαμασκό), σε Αλεξάνδρεια και σε Σμύρνη. Ναι, επισκέφτηκα όλους αυτούς τους τόπους, κρατώντας συνέχεια σημειώσεις.

 Μ.Γ.: «Μήπως πίσω από την αναζήτηση μιας σπάνιας αντίκας κρύβεται το κυνήγι της ευτυχίας;» ρωτάτε στο οπισθόφυλλο. Ποιο ήταν το ζητούμενο για τον ίδιο τον Πάνο αλλά και τον μυστηριώδη πελάτη του Μπορζώφ;

Α.Κ.: Πράγματι η αγάπη για ένα σπάνιο αντικείμενο και η αναζήτησή του μοιάζει με το κυνήγι της ευτυχίας. Ο Πάνος, ο κεντρικός ήρωας, αναζητά καταστάσεις που θα δώσουν νόημα στην καθημερινότητά του. Ο Μπορζώφ είναι ένα δημιούργημα για τις ανάγκες του μυθιστορήματος, είναι τελείως διαφορετικός από τον Πάνο, είναι υπολογιστής, σκληρός τύπος και αδίστακτος. 

Μ.Γ.: Ταυτιστήκατε με τον ήρωά σας; Του δώσατε δικά σας χαρακτηριστικά;

Α.Κ.: Ναι, πάντα περνάμε κάποια στοιχεία του εαυτού μας στον «καλό ήρωα». Πολλές φορές αυτό γίνεται ασυνείδητα. Δεν ταυτίζομαι όμως απόλυτα, υπεισέρχεται και η φαντασία, η δημιουργία της πλοκής. 

Μ.Γ.: Ο έρωτας δεν έχει κυρίαρχη θέση στο βιβλίο σας, έχει όμως η φιλία. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η φιλία; Έχετε φιλίες τόσο δυνατές και μακροχρόνιες όσο των δυο ηρώων σας;

Α.Κ.: Υπάρχει και ο έρωτας του Πάνου για τη Ρίτα, την «Τζίλντα» του. Μόνο που δεν ολοκληρώνεται, επειδή αυτή είναι παντρεμένη. Όσο αναφορά για τη δυνατή και μακροχρόνια φιλία του Πάνου με τον Βάιο, είναι κάτι που μου λείπει, δυστυχώς. Οι άνθρωποι στις μέρες μας είναι πολύ υπολογιστές. 

Μ.Γ.: Αν αναζητούσαμε το βαθύτερο μήνυμα του βιβλίου, ποιο θα ήταν αυτό κατά τη γνώμη σας;

Α.Κ.: Το «ζειν επικινδύνως», είναι το βαθύτερο νόημα του βιβλίου, “vivere pericolosamente”, αλλιώς η ζωή είναι πολύ άνοστη. Μέσα από άλλες φανταστικές ζωές, ζούμε όσα δεν μπορούμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας. Ζούμε με ένταση και στα όρια. 

*Το μυθιστόρημα «Ο παλαιοπώλης της Μεσογείου» του συγγραφέα Αλέκου Κιτζίρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τον Ιούνιο 2021 κυκλοφόρησε  το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 

 

 

Related posts