Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούν 2024
Ελλάδα

Η ακίνητη περιουσία των ΕΔ στο “μάτι” των δανειστών! Γιατί λένε όχι στο “χακί real estate”;

ypethaΟι προθέσεις των δανειστών είναι όλα τα χρόνια της κρίσης ένα ερώτημα που η απάντησή του “διχάζει”. Όσο η κρίση προχωρούσε και γινόταν πιο έντονη το “στρατόπεδο” εκείνων που πίστευαν ότι δεν υπάρχουν καλές προθέσεις αλλά στόχος διάλυσης ολοκληρωτικής και πλιάτσικου,όλο και μεγάλωνε. Κάνουν ότι μπορούν οι δανειστές για να επιβεβαιώσουν αυτή την καχυποψία.Ειδικά στο χώρο των ΕΔ. Τελευταίο παράδειγμα σύμφωνα με τις πληροφορίες του Militaire.gr η άρνησή τους να δεχτούν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να κερδίσουν χρήματα και μάλιστα πολλά από την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν. Το λεγόμενο “χακί real estate”.

Το σχέδιο είχε αντιμετωπιστεί με δυσπιστία από κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο όσοι ανέλαβαν να σχεδιάσουν την υλοποίησή του επιμένουν ότι μπορεί να φέρει πολλά χρήματα στα ταμεία.

Λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι  ψηφίστηκε το  πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ). Ανάμεσα στ΄ άλλα προέβλεπε και την αλλαγή του ΥΠΕΘΑ από ένα υπουργείο που μέχρι τώρα  απλά απορροφούσε παθητικά κονδύλια του Προϋπολογισμού, σε υπουργείο που θα μπορεί να παράξει χρήμα.

Από την πρώτη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ ,ο Π.Καμμένος είχε ανακοινώσει την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ.Η οποία αποτελείται από ακίνητα “φιλέτα” που ήταν γνωστό ότι πάρα πολλοί θα ΄θελαν να τα δουν να μπαίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Με την δημιουργία της ΥΠΑΑΠΕΔ, έγινε σαφής υπολογισμός του τι μπορεί να αποφέρουν τα ακίνητα των ΕΔ στα ταμεία τους,απελευθερώνοντας κονδύλια για την Άμυνα απο τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μέχρι το 2018 τα έσοδα μπορούν να φθάσουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ και μέσα στην επόμενη πενταετία έχει τεθεί ο φιλόδοξος αλλά όχι απίθανος στόχος του 1 δις. Αν η υπόθεση αντιμετωπιστεί σοβαρά ,υπεύθυνα και με συνέπεια είναι πιθανό.

Η περιουσία των ΕΔ  περιλαμβάνει ακίνητα, τόσο αστικά όσο και εκτάσεις, που ανήκουν σε τρία ταμεία, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας και το Ταμείο Εθνικού Στόλου καθώς και ακίνητα των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Αυτά ειναι είτε ενιαίες μεγάλες εκτάσεις σε σημεία μεγάλης εμπορικής αξίας  ανά την επικράτεια, είτε ακόμη για περιουσία κατακερματισμενη, αποτελουμενη από αστικά κουφάρια και εκτάσεις που έμοιαζαν με χωματερές,  που απέδιδαν ελάχιστα εσοδα .

Η ομάδα που έχει αναλάβει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου έχει επικεφαλής έναν επιχειρηματία,τον Γιώργο Ζησιμάτο και έχει στελεχωθεί από ανθρώπους εξειδικευμένους στον χώρο.

Η βασική ιδέα του “χακί real estate” είναι ότι δεν πωλείται τίποτα αλλά όλα όσα μπορούν να αποδώσουν νοικιάζονται.

Η αξιοποίηση των ακινήτων , θα γίνει με τουλάχιστον 5% ετήσιο αντάλλαγμα επί της αντικειμενικής αξίας τους, και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται τη μεταβίβαση της κυριότητας τους, καθώς σκοπός είναι ο διαρκής χαρακτήρας των οικονομικών εισροών που θα προκύπτουν και όχι η εφάπαξ αξιοποίηση τους και η περαιτέρω απογύμνωση των Ταμείων από τα περιουσιακά τους στοιχεία.

 Είτε συμφωνεί,είτε διαφωνεί κάποιος με το σχέδιο,είτε το πιστεύει,είτε όχι είναι απορίας άξιο,γιατί οι δανειστές δεν δέχονται να δώσουν έστω μια ευκαιρία σ΄  ένα σχέδιο απολύτως ρεαλιστικό.Μήπως γιατί θέλουν τα “χακί φιλέτα”;

ΠΗΓΗ: Militaire.gr

Related posts