Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Ιαν 2021
SLIDER

Άκαρπες οι συνομιλίες Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit

Ο  χρόνος στενεύει καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσουν σε αρκετά σημεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Στο τέλος του 2020  λήγει η μεταβατική περίοδος και η Βρετανία οφείλει τώρα να τηρήσει το BREXIT που η ίδια επεδίωξε. Οι βασικές διαφωνίες αφορούν το δικαίωμα αλιείας, το δίκαιο ανταγωνισμό και τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται η εμπορική συμφωνία. Όπως φαίνεται όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση  μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζητάει αλλά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν κάνει πίσω σε κανένα αίτημα του. Έχει το πάνω χέρι και δεν παραχωρεί τίποτα. Άλλωστε δεν τα δικαιούται ο Μπόρις. Αυτά ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έπρεπε να τα είχε σκεφτεί πριν φτάσει στο σημείο να οδηγήσει τη χώρα του σε άτακτο Brexit.

Η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες των  Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν οδήγησε πουθενά. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης μίλησε για «μεγάλη απόσταση» μεταξύ των δύο πλευρών, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δόθηκε παράταση για τις συνομιλίες μέχρι την Κυριακή.

Οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, και του ομολόγου του από το Ηνωμένο Βασίλειο, Ντέιβιντ Φροστ  θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες. Μάλιστα οι δύο διαπραγματευτές  παρευρέθηκαν στο τρίωρο δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα τρία ακανθώδη σημεία

Ο δίκαιος ανταγωνισμός, ο έλεγχος της εμπορικής συμφωνίας και το δικαίωμα αλιείας. Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κάποια αχτίδα ελπίδας για μία συμφωνία φάνταζε στον ορίζοντα. Αλλά η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες έβαλαν εμπόδια. Το Παρίσι προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται υπερβολικές παραχωρήσεις, για τις οποίες θα μετάνιωνε κανείς εκ των υστέρων σε περίπτωση που η Βρετανία απομακρύνονταν συνεχώς από την κοινοτική νομοθεσία. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται ο πραγματικός πυρήνας της διαμάχης: Η κυβέρνηση του Λονδίνου συνεχώς τονίζει ότι ο πραγματικός στόχος του Brexit είναι πλήρης ελευθερία και ανεξαρτησία. Η Βρετανία θέλει να έχει την πλήρη ελευθερία κινήσεων για να θέτει δικούς της κανόνες. Εμπειρογνώμονες, όπως ο Ντέιβιντ Χένιγκ από το UK trade policy project, κάνουν σαφές ότι από σύγχρονες εμπορικές συμφωνίες που ορίζουν κανόνες για τις εμπορικές σχέσεις δύο ή τριών κρατών, αυτόματα πηγάζουν περιορισμοί στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Υπό αυτήν την έννοια συνιστά βασικό σφάλμα της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναγνωρίζει μια πραγματικότητα.

 

Η δεύτερη κρίσιμη διαφωνία αφορά στον έλεγχο τήρησης της συμφωνίας. Η ΕΕ επιθυμεί να έχει στη διάθεσή της «αιχμηρά όπλα» σε περίπτωση που οι Βρετανοί παραβιάσουν τους όρους της εμπορικής συμφωνίας. Σε αυτήν την περίπτωση ζητούν άμεση επιβολή δασμών κι άλλων νομικών κυρώσεων. Η βρετανική πλευρά απορρίπτει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο.

Το τρίτο δυσεπίλυτο σημείο είναι το δικαίωμα αλιείας στο στενό της Μάγχης. Πόση πρόσβαση θα έχουν οι ευρωπαίοι ψαράδες στο βρετανικό θαλάσσιο χώρο; Πόση διάρκεια θα έχουν τυχόν μεταβατικά διαστήματα και πώς θα διαμορφωθούν οι ποσοστώσεις για ορισμένα είδη ψαριών;

 

 

Related posts