Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Ιούλ 2024
Πολιτισμός

Άγρυπνη Κυρία: Ευθυμογράφημα της ποιήτριας Μελπόμενης Καραμπούζη

Σήμερα θα δημοσιεύσουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος από το ευθυμογράφημα της ποιήτριας Μελπόμενης Καραμπούζη με τίτλο « Η Άγρυπνη Κυρία». Για να μην αλλοιωθεί η ροή και η σκέψη της ποιήτριας παραθέτουμε το ευθυμογράφημα χωρίς καμιά παρέμβαση.

Καταφτάνει μια μέρα, η ψυχή σου πολύχρωμο χαλί, λάμπεις από ευτυχία .

Και πως να αντέξεις τόση ευτυχία ,η εναγώνια διακράτηση της ,προκαλεί ένα επιπρόσθετο βάρος στην ζυγαριά της ισορροπίας σου, αφού την έχεις συνηθίσει ,ελαφρύτερη ,δίχως λιπαρά .

Να σαν την τεκμηριωμένη ,του Νικόλαου  Καζατζακη την δική του λιτοδίαιτη ,την light ευτυχία που λέει

«Η ευτυχία είναι ένα πράγμα  απλό  και λιτοδίαιτο, ένα ποτήρι κρασί» (ακόμη κι εδώ κλέβω, φοβάμαι, κρατώ  την μισή ευτυχία  Καζαντζάκη  ,γι αυτό  πίνω μισό ποτήρι  κρασί ),ένα κάστανο (φροντίζω να ευτυχώ εποχές που δεν υπάρχουν κάστανα ,κανείς δεν γνωρίζει τι απροσμέτρητο βάρος ευτυχίας μπορεί να προσθέσει ένα κάστανο ), ένα φτωχό μαγκάλι και η βουή της θάλασσας .

Ναι ,αυτήν την ευτυχία που να υπολογίζεις πρώιμα  το βάρος της .

Κι όχι σαν άλλες ακατανόητες ,κυκλοθυμικές ,ας πούμε σαν του Πάολο Κοέλο, που όταν επιθυμείς κάτι πάρα πολύ -ο ίδιος το εγγυάται και πράγματι -το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις ,κι εσύ μοιραία ευτυχείς .

Όταν κατόπιν τρομάζεις ,λυγιζεις από το ασήκωτο βάρος της ευτυχίας -που τις περισσότερες φορές ,σχεδόν, μοιάζει με γιγαντιαίο ανάκτορο ,στηριζόμενο μόλις σε μια κολώνα -εκλιπαρείς το Σύμπαν να διακόψει την Συνομωσία ,πέφτεις στα πόδια του ,μάταια ,αυτό χάσκοντας σε παραπέμπει στον Βραζιλιάνο εγγυητή και συγγραφέα …

Και τώρα πως θ’ ανασχεθεί το βάρος της ευτυχίας ;

Πως να γραφτεί με το αστραφτερό πλην άγονο μελάνι της ποίημα ,που κατά την Κική Δημουλά  «η ευτυχία δεν γράφει ποιήματα» και  ομοίως περίπου ,κατά τον Μαρσέλ Προυστ   όταν  προέλεγε «η ευτυχία δεν αναπτύσσει καμία δύναμη του Νου».

Τότε θυμάσαι το γάλα που σε υποχρέωνε η μάνα σου να πιείς με το ζόρι. Η καταλληλότερη ώρα να ζητήσεις εξηγήσεις ,να τσακωθείτε ,ν’ αποδράμουν τα λιπαρά της ευτυχίας .

Οι προθέσεις της μητέρας σου ,αδιάφορες πλήρως , γαλήνια, χαμογελαστή  και βαθιά προσηλωμένη  η ίδια   παρακολουθεί  συνταγή μαγειρικής ,μύδια με κουρτινόξυλα νομίζω .

Και τότε ω! του θαύματος! η εικόνα της Άγρυπνης  Κυρίας  ,εμφανίζεται ως από μηχανής Θεός ,αυτή που κατά κράτος θα υπερνικήσει την Συνομωσία Κοέλο .

Σπεύδεις ,την συναντάς ,λάμπεις από ευτυχία .

Το βλοσυρό της βλέμμα ,κόβει τα πόδια σου από τον οισοφάγο .

Λίαν ευγενικά την ρωτάς …γιατί ..

Η λάμψη σου θολώνει τον νου της ..

Τα ξεκαρδιστικά σου γέλια, με την απτόητη παραμονή της αδιασάλευτης ευτυχίας στο πρόσωπο σου, εντείνει τον εκνευρισμό της Άγρυπνης κυρίας .

Σε προσβάλει ,επιτίθεται σε όλους τους πιθανούς-κατά την ίδια – λόγους προέλευσης της ευτυχίας σου, προσπαθώντας να τους συνθλίψει ,τρέμει …,παραληρεί …καθώς απομακρύνεται ψελλίζει ..γιατί λάμπεις ,γιατί ευτυχείς ..γιατί Ζεις !

Η Άγρυπνη Κυρία που επαγρυπνά για όλους τους άλλους ,δεν επαγρύπνησε ποτέ για τον εαυτό της .

Είναι η ώρα λοιπόν που ανακαλείς τον Αρχαιολόγο Ανδρόνικο ,να ξεκινήσει επιτέλους την Ανασκαφή για τα θαμμένα τραύματα της Άγρυπνης κυρίας ,τα μπαζωμένα από τις χωματερές του φθόνου

και των προσβολών της στους άλλους , σε αγαστή συνεργασία με τον Σίγκμουντ Φρόυντ,να υποδείξει και να φωτίσει το σημείο ,και ίσως περισσότερο τα δικά σου τραύματα που την ανέχτηκες .