Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Σεπ 2023
Media

Άγριες κόντρες μεταξύ Παππά-Βορίδη-Βενιζέλου για τις τηλεοπτικές άδειες

ddddΟ Νίκος Παππάς απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα είχε συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια μία αεροπειρατία καθώς είχε κλαπεί ο αέρας της χώρας από ομάδα επιχειρηματιών που είχαν πάρει το δίκτυο κεραιών».

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι ο Νόμος Παππά δεν έγινε από μηδενικής βάσης και υπογράμμισε ότι στο παρελθόν ο αριθμός των αδειών αφορούσε τον εκάστοτε υπουργό Επικρατείας ενώ με το Νόμο Παππά τον αριθμό των αδειών τον αποφασίζει και τον αποφάσισε η Βουλή.

Για τον Καλογρίτσα ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι «συγκεκριμένοι επιχειρηματίες είχαν δημιουργήσει ένα αφήγημα γύρω από την υποψηφιότητα Καλογρίτσα αλλά απέτυχαν» και χαρακτήρισε «ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο τα μέλη της επιτροπής».

Ερωτηθείς αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός ή όχι ο Νίκος Παππάς εκτίμησε ότι «σεβόμαστε όλες τις αποφάσεις των δικαστηρίων και κυρίως του ΣτΕ. Δεν κάνω και δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη. Μέχρι στιγμής, όμως, έχουν απορριφθεί όλα τα ασφαλιστικά μέτρα».

Τα αίματα άναψαν όταν πήρε το λόγο ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ και άρχισε να κάνει ερωτήσεις στον υπουργό Επικρατείας.

Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον υπουργό ως τον «εκπρόσωπο των συμφερόντων» απαντώντας στην τοποθέτηση του Νίκου Παππά ότι προκαλεί θλίψη για το πολιτικό σύστημα και κυρίως για τη ΝΔ η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση στα μέλη της Επιτροπής τα οποία και κάλυψε πλήρως ο υπουργός Επικρατείας λέγοντας ότι πρόκειται για πρόσωπα που δεν είναι κομματικά μέλη αλλά έχουν γνώσεις και κύρος καθώς έχουν συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς.

Ο Μάκης Βορίδης ζήτησε εξηγήσεις από τον Νίκο Παππά για την υπόθεση Καλογρίτσα και για τον ίδιο τον Καλογρίτσα για τον οποίον ρώτησε αφ’ ενός αν έχει πάρει δημόσια έργα και αν έχει συγγενική ή άλλη σχέση με μέλος της κυβέρνησης προκαλώντας την αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καβαδία, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο κ. Καλογρίτσας είναι κουμπάρος εκτός του κ. Σπίρτζη και του κ. Θεοδωρικάκου ο οποίος είναι στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι ο υιός Καλογρίτσας εκρίθη από την επιτροπή ότι μπορεί να είναι προσωρινός υπερθεματιστής και αφού δήλωσε ότι δεν μπορεί αν ανταποκριθεί στην πληρωμή της πρώτης δόσης έχασε την άδεια.

Κατά τα λοιπά ο Νίκος Παππάς επανέλαβε σε κλίμα μεγάλης έντασης μεταξύ του ιδίου και του κ. Βορίδη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και πήρε 260 εκτ. ευρώ από το θέμα των αδειών το οποίο χαρακτήρισε ότι το ποσόν αυτό ήταν πάνω από κάθε προσδοκία.

Τα αίματα άναψαν στην Επιτροπή όταν ο κ. Βενιζέλος σήκωσε τους τόνους λέγοντας στον κ. Παππά «εμένα μη μου υψώνεις το δάχτυλο».

Επί της ουσίας, ο κ. Βενιζέλος ρώτησε τον κ. Παππά πώς σχολιάζει το ότι ακύρωσε τη συνεδρίαση το ΣτΕ για να εισπράξει από τον κ. Παππά την απάντηση ότι δεν σχολιάζει ότι έχει σχέση με το ΣτΕ.

«Ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα;» ρώτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον υπουργό Επικρατείας ζητώντας του να απαντήσεις γιατί επέλεξε μικρό αριθμό αδειών και όχι μεγαλύτερο λέγοντας ότι επειδή δεν δικαιολογούνται τα υψηλά ποσά το επιχείρημα «Παππά για διαφάνεια είναι έωλο».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει σχέση με τον εφοπλιστή Καραγιώργη που συνελήφθη πρόσφατα για τον οποίον κρυφά προοριζόταν να του δοθεί μία 5η άδεια για να εισπράξει την απάντηση του Νίκου Παππά ότι δεν απαντά σε «ευφάνταστα σενάρια».

Οι διαξιφισμοί μεταξύ Παππά – Βενιζέλου δεν είχαν τέλος καθώς ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Παππά να αναλάβει την «ευθύνη» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και στην οικονομία για να λάβει την ειρωνική απάντηση του κ. Παππά ότι «αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες».

Αναφορικά με την οργάνωση του διαγωνισμού ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε πως ό,τι έγινε αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο για να εισπράξει την εκτίμησε του Νίκου Παππά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία απευθυνόμενη ειρωνικά στον κ. Βενιζέλο ερωτώντας αν θυμάται τον κ. Χυτήρη και ότι ο πρώην υπουργός κ. Χυτήρης είχε δηλώσει ότι οι 6 τηλεοπτικοί σταθμοί που υπήρχαν ήταν πάρα πολλοί.

«Θέλετε να με φιμώσετε;» είπε κάποια στιγμή ο κ. Βενιζέλος σε μέλη της Επιτροπής-βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να εισπράξει τη δήλωση Παππά: «Φιμώνετε ο Βενιζέλος!!!!».

Οι στιγμές εκτροχιασμού δεν ήταν και λίγες καθώς ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον Νίκο Παππά «εργολάβο λάσπης», για να εισπράξει την αντίδραση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της επιτροπής οι οποίοι κατήγγειλαν τον κ. Βενιζέλο ότι πρόθεσή του είναι να δημιουργήσει θόρυβο και εντυπώσεις.

Ν. Παππάς: Σπάσαμε την αεροπειρατία

Ο Νίκος Παππάς ξεκίνησε σημειώνοντας ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 90 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για 15.000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, για την αύξηση της απασχόλησης στα νοσοκομεία που έχουν μεγάλες ανάγκες και για να υλοποιηθεί πρόγραμμα «επαναπατρισμού» Ελλήνων που θα προσφέρουν στην πατρίδα. «Είναι συνολικά νίκη για τη δημοκρατία μας η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αυτού. Δεν είναι καλό να υπάρχουν συμφέροντα που αισθάνονται ότι μπορούν να καθυποτάξουν την Πολιτεία και ότι το δημόσιο συμφέρον θα κάμπτεται για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων», είπε ο υπουργός Επικρατείας. «Η ΝΔ να μας εξηγήσει πώς κάθε φορά που βήχει κάποιος καναλάρχης, παθαίνει η ίδια πνευμονία», είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε ότι πρόκειται για ένα λυπηρό φαινόμενο, κάνοντας πολιτική αποτίμηση στη στάση της ΝΔ.

Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να απαντήσει στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Κοντομηνά ότι τον πλησίασε καναλάρχης της δικής του επιρροής για την εξαγορά του Alpha. «Ο κ. Κοντομηνάς με τον σταθμό Alpha συμμετείχε στο διαγωνισμό. Δεν κατέστη υπερθεματιστής και από την επομένη το κανάλι του ξεκίνησε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους να με καθυβρίζει. Μέσα στη συνολική τακτική του συγκεκριμένου σταθμού ήταν και το τραγελαφικό περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. Είναι προφανές ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κάνει αυτή την επιλογή διότι ατύχησε στον διαγωνισμό και είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες για να δει ποια θα είναι η πορεία του τηλεοπτικού του σταθμού», είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε πως είναι λυπηρό να βλέπει κανείς καναλάρχες να λένε κάτι και μετά από λίγο κόμματα ασθμαίνοντα να λένε τα ίδια.

«Είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μια ομάδα επιχειρηματιών, που κατάφεραν σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα και το λαό, να πάρουν το δίκτυο των κεραιών και να πάρουν και την παραγωγή περιεχομένου. Με τη δική μας παρέμβαση σπάει αυτή η αεροπειρατεία», είπε επίσης στην Επιτροπή Θεσμών ο υπουργός Επικρατείας. «Θα είναι θετικό για την Πολιτεία συνολικά να αντιληφθούν όλα τα ειδικά ιδιαίτερα συμφέροντα ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον, διότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία μας», ανέφερε ο υπουργός.

Για το διαγωνισμό είπε ότι υπήρχαν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τον έλεγχο και την προέλευση κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. «Είχαμε πρόνοιες και για τον έλεγχο προέλευσης των κεφαλαίων και προϋποθέσεις τραπεζικής ενημερότητας και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις που έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχη. Υπήρξαν αλλεπάλληλα φίλτρα που θωράκισαν αυτόν το διαγωνισμό ο οποίος πέρασε όλες τις πολιτικές, νομικές δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκε», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Ανέφερε ότι τα εκ του νόμου δικαιώματα των συμμετεχόντων εξασφαλίστηκαν πολλαπλώς και πλήρως ιδίως με τη δυνατότητα που δόθηκε σε όλους να κάνουν χιαστί έλεγχο στους φακέλους των ανταγωνιστών και αυτό ήταν πρόνοια του διαγωνισμού που τον θωράκισε έτι περαιτέρω. Για τον επιχειρηματία Καλογρίτσα και τη φημολογούμενη σχέση του με την κυβέρνηση, είπε ότι επιχειρήθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα να δημιουργηθεί ένα αφήγημα το οποίο θα τραυμάτιζε τη διαδικασία του διαγωνισμού αλλά αυτό δεν έγινε εφικτό.

«Προσωπικά περιβάλλω με την απόλυτη εμπιστοσύνη την επιτροπή του διαγωνισμού», είπε ακόμη ο υπουργός και προσέθεσε ότι είναι ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο άνθρωποι της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, με παντός είδους συκοφαντίες, διότι έκαναν τη δουλειά τους με τρόπο άρτιο. «Η πορεία των πραγμάτων έχει δείξει ότι οποιεσδήποτε σχέσεις και να είχε οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης με οποιονδήποτε από τους διαγωνιζόμενους, οποιονδήποτε προσανατολισμό πολιτικό και να είχε κάποιος από τους διαγωνιζόμενους, δεν υπήρχε περίπτωση να καμφθούν ή να παρακαμφθούν οι κανόνες του διαγωνισμού, για οποιονδήποτε», είπε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε στο σημείο αυτό ότι ο πρώτος που πήρε την άδεια ήταν ο Σκάι αν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έλεγε ότι «ο διαγωνισμός έγινε για να μην πάρει άδεια ο Σκάι».

Για τον αριθμό των αδειών είπε ότι ελήφθη υπόψη η διεθνής εμπειρία και βασίστηκε και στη μελέτη για τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς. Ο υπουργός προσέθεσε επίσης ότι μπήκαν πολύ αυστηροί όροι για την απασχόληση. «Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των αδειών γίνεται απόφαση της Βουλής», είπε επίσης και τόνισε ότι στην Ελλάδα είχε συντελεστεί μια αεροπειρατεία.

Για όσους προβλέπουν ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο υπουργός ανέφερε: «Τις αποφάσεις της δικαιοσύνης τις σεβόμαστε όλοι. Και με βάση αποφάσεις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ το καθεστώς μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό». Επισήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι σταθμοί και μάλιστα με το σκεπτικό ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σημείωσε επίσης ότι είναι ανησυχητικό ότι μπαίνουν στο στόχαστρο δικαστικοί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και προσπάθειας αποδόμησης του διαγωνισμού.

Πηγή: Thepressroom.gr

 

Related posts