Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Αυγ 2021
Ελλάδα

Αγωνία σήμερα για τις ΤράπεζεςΜε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια,  το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αναμένεται να ανακοινωθούν πρώτα από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα αποτελέσματα  των stress tests και μετά αρχίζει η αγωνία.
Χθες (  Παρασκευή) εγκρίθηκε  το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Θετικά επί της αρχής τάχθηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ενωση Κεντρώων από την αντιπολίτευση. Το Ποτάμι από την πλευρά του επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο στην Ολομέλεια, ενώ αρνητική στάση κράτησαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Τσακαλώτος: Απομακρύνθηκε το «κούρεμα» καταθέσεων
Την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας επί του νομοσχεδίου διαβεβαίωσε: «Απομακρύναμε τον κίνδυνο του κουρέματος καταθέσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς κούρεμα».
Ταυτοχρόνως ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει στο σχέδιο νόμου η πρόβλεψη για αντικειμενική αξιολόγηση των διοικητών των τραπεζών αλλά και επιλογή των μελών του ΤΧΣ από Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. «Όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα απομακρυνθούν» ξεκαθάρισε ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις διοικήσεις των τραπεζών που – όπως υποστήριξε – συνδέονταν με πολιτικά κόμματα, με κανάλια και ποδοσφαιρικές ομάδες.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, επισημαίνοντας πως και μόνο το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δίνει ένα «ισχυρό σήμα» στην αγορά και δείχνει ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου και για σημεία του σχεδίου νόμου όπως η σύνθεση του εποπτικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.
Σταθάκης: Παράδοξη η κριτική για τα «κόκκινα δάνεια»
Η νέα ανακεφαλαιοποίηση επιβάλλεται από τις συνθήκες, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας «παράδοξη» την κριτική για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, καθώς αυτά, τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα στεγαστικά, έφτασαν από 10% το 2010 σε 39,9% το 2015.
Εκτίμησε εξάλλου ότι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι χαμηλότερες «από αυτές που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι».
ΣΥΡΙΖΑ: Διασφαλίζεται η συμμετοχή του κράτους
«Με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απομακρύνεται ο κίνδυνος που συνιστούν για τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία τα κόκκινα δάνεια και διασφαλίζεται η συμμετοχή του κράτους που αποκτά μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος πρόσθεσε, ότι αποφεύγεται ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων και ενισχύεται η δημόσια λογοδοσία και η διαφάνεια με την περιοδική αξιολόγηση των διοικήσεων και των στελεχών των τραπεζών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στις συνεταιριστκές τράπεζες να προσεγγίσουν επενδυτές με κεφάλαια και αυτογνωσία.
Νέα Δημοκρατία: Η νέα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης είναι απόρροια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τους προηγούμενους μήνες είναι αυτή που οδήγησε στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και όχι τα κόκκινα δάνεια” υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Black Rock. «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν πρόκειται να παίξουμε με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού θα ψηφίσουμε επί της αρχής επιφυλασσόμαστε επί του συνόλου των άρθρων για τα οποία θα τοποθετηθούμε στην ολομέλεια» κατέληξε ο κ. Βορίδης.
Χρυσή Αυγή: Εχουμε ήδη πληρώσει τις τράπεζες
Κατά του σχεδίου νόμου στο σύνολό του τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Ηλίας Παναγιώταρος. «Ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να πληρώσει από το 2008, 203 δισ. ευρώ στις αποτυχημένες, χρεοκοπημένες τράπεζες, στους τραπεζίτες που διαρκώς αποτυγχάνουν και καταστρέφουν τον ελληνικό λαό και μένουν ατιμώρητοι» ανέφερε ο κ. Παναγιώταρος.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο ελληνικός λαός έχασε 35 δισ. ευρώ
Για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έκανε λόγο, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. Τον Μάιο του 2014 οι ελληνικές τράπεζες άξιζαν 25 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Μανιάτης, «στις 31/12/2014 είχαν κεφαλαιακή επάρκεια 35 δισ. ευρώ και σήμερα η χρηματιστηριακή τους αξία είναι 4,5 δισ. Ο ελληνικός λαός έχασε 35 δισ. ευρώ». Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την αντίθεσή του με την παραχώρηση της πλειοψηφίας του εποπτικού οργάνου της λειτουργίας των τραπεζών στους θεσμούς ενώ χαρακτήρισε «γεγονός αδιανόητο» την παραίτηση του προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου, πριν από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.
ΚΚΕ: Οσοι έβγαλαν τα χρήματά τους έξω δεν θα πληρώσουν
Απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και υποστήριξε ότι οδήγησε σε αυτή η τεράστια εκροή καταθέσεων ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα πληρώσουν τα σπασμένα όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους έξω αλλά ο ελληνικός λαός». Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε, ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για δραστική απομείωση των χρεών των «λαϊκών νοικοκυριών» και πρόταση νόμου για την ένταξη του προσωπικού των συνεταιριστικών τραπεζών στην Εθνική Τράπεζα μετά τη συγχώνευσή τους.
Ποτάμι: Ισχυροποιείται ο λόγος των θεσμών
Στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι αντίθετα με ότι συνέβαινε έως τώρα όπου η Επιτροπή Επιλογής αποτελούνταν από εκπροσώπους ΥΠΟΙΚ και ΤΤΕ, τώρα από τους 6 οι 3 (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου) υποδεικνύονται από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ, δύο από το ΥΠΟΙΚ και 1 από την ΤτΕ. Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε λάθος την καθυστέρηση στην ενημέρωση των τραπεζών και υποστήριξε ότι τα δεδομένα που θα ανακοινωθούν αύριο, θα έπρεπε να είναι ήδη γνωστά, ώστε οι τράπεζες να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις μετατροπής των ομολόγων, και να μην υπάρξει αναστάτωση.
Ανεξάρτητοι Ελληνες: Οι τράπεζες θα αρχίσουν ξανά να δανειοδοτούν
«Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει ότι οι πόροι που λαμβάνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο δεν θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης και πρόσθεσε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι αποταμιευτές δεν θα κινδυνεύουν να υποστούν απομείωση των καταθέσεών τους, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν νέα δάνεια ενώ διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ενωση Κεντρώων: «Βαρέλι χωρίς πάτο» οι τράπεζες χωρίς ανάπτυξη
«Έχουμε τοποθετήσει πάνω από 200 δισ. σε ένα βαρέλι που δεν έχει πάτο γιατί δεν συνδυάζεται με την ανάπτυξη» είπε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτριος Καβαδέλλας. Ο κ. Καδαβέλλας ζήτησε να υπάρξουν πρόνοιες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα τραπεζικά ιδρύματα και την προστασία των δανειοληπτών.
Η ώρα της αλήθειας από την ΕΚΤ – ανακοινώνονται τα stress tests
Σήμερα αναμένεται να γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Με την δημοσιοποίηση των ελέγχων και των αποτελεσμάτων τους, τόσο η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών, όσο και οι επενδυτές θα γνωρίζουν πλέον το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθεί, προκειμένου να επιστρέψουν σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας.
Αυτό, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι τράπεζες αναμένεται να προβούν σε δικές τους ανακοινώσεις .

Related posts