Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Ιούλ 2024
Ελλάδα

Αγωνία για 800.000 δανειολήπτες

«Τρέχει» ο χρόνος, αφού στις 4 Μαΐου λήγει η προθεσμία ένταξης στον νόμο Κατσέλη – Το κουαρτέτο θέλει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων «α λα Κύπρο»
Σε διπλή μάχη, με τρόικα και χρόνο,έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, καθώς οι μεν δανειστές ζητούν άμεσες κατασχέσεις για τα «κόκκινα» δάνεια ενώ η προθεσμία για ένταξη στον νόμο Κατσέλη προκαλεί ισχυρές πιέσεις τακτοποίησης, τόσο από πλευράς δανειοληπτών όσο και σε νομικό επίπεδο, αφού στις 4 Μαΐου,πλέον, όλα τελειώνουν. Νέα παράταση πέραν του Μαΐου εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής.
Η κατάσταση αυτή την ώρα είναι ιδιαίτερα σκληρή.Πάνω από180.000έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Στις 400.000 έχουν φτάσει τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Μόνο 100.000 δανειολήπτες προστατεύονται από τον πλειστηριασμό α΄κατοικίας ως απόλυτα φτωχοί και περί τους 140.000 δανειολήπτες, μόνο αν είναι συνεπείς στην καταβολή της δόσης.
Όσοι κινδυνεύουν από πλειστηριασμό ξεπερνούν τις 160.000.
Ταυτόχρονα,οι δύο μεγάλες κατηγορίες ενδιαφερομένων,δανειολήπτες α΄ κατοικίας, αλλά και δανειολήπτες ελεύθεροι επαγγελματίες,αναζητούν τρόπους διεξόδου.Το νομικό οπλοστάσιο παρέχει πολλές διευκολύνσεις, τις οποίες οι δανειστές αμφισβητούν ευθέως.
Κατ’ αρχάς, ο νέος νόμος σε ό,τι αφορά την α΄ κατοικία προβλέπει τα εξής. Διαχωρίζει αυτούς που έχουν α΄ κατοικία και είναι απολύτως φτωχοί από αυτούς που έχουν δυσκολία, αλλά μπορούν να πληρώσουν μέρος των οφειλομένων.
Οι απόλυτα φτωχοί
Για τους απόλυτα φτωχούς, ανέργους ή μη δυνάμενους να πληρώσουν ισχύουν τα εξής: Είναι οι δανειολήπτες υψηλής προστασίας.Εδώ, αφού ελεγχθούν όλα, αρχίζει η προστασία α΄ κατοικίας. Ο νομικός κ. Τσουκαλάς αναφέρει ότι«υπάρχει διαγραφή οφειλών αποκλειστικά στα ενυπόθηκα δάνεια,εφόσον ο δανειολήπτης αποδείξει ότι βρίσκεται σε μόνιμη υπαίτια αδυναμία πληρωμής και κριθεί συνεργάσιμος βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας».
Στην περίπτωση αυτή, τονίζει επίσης η νομικός κα Νικολοπούλου«διαγράφεται μέρος του χρέους του δανείου και ορίζεται το ποσό της συνεισφοράς του δανειολήπτη στη μηνιαία δόση».
Να τονιστεί ότι η συνεισφορά του Δημοσίου στην εξυπηρέτηση των οφειλών αυτού που έχει απόλυτη ανάγκη διαρκεί τρία έτη. Εδώ, τη γενική εποπτεία έχειτο δικαστήριο. Σε αυτήν τη ρύθμιση προκύπτουν τα εξής.
1.Καλύπτονται οι απόλυτα φτωχοί έως και το 2016.

  1. Προϋπόθεση για την κάλυψη είναι αξία ακινήτου από 120.000 ευρώ έως 160.000 ευρώ για τον έγγαμο και 180.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.
  2. Η ρύθμιση αφορά μόνο τους συνεργάσιμους και την α΄κατοικία.

4. Η επιχορήγηση θα δίδεται απευθείας από το κράτος στην τράπεζα.
5. Το δικαστήριο θα καθορίζει, πλέον, τα πάντα.
 
Οι δυνάμενοι πληρωμής
Υπάρχει και μία δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών, οι οποίοι προστατεύονται με ρύθμιση δανείου σε συνάρτηση με την εμπορική αξία του ακινήτου.Εδώ, κατόπιν συνεννόησης με την τράπεζα,καθορίζεται η μηνιαία δόση ίση με το ενοίκιο που θα πλήρωνε ο δανειολήπτης αν μίσθωνε το ακίνητο.Εδώ απαιτείται προσοχή, αφού, αν ο δανειολήπτης, κατά την κα Ολυμπία Νικολοπούλου κριθεί συνεργάσιμος βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας,έχει εξασφαλίσει ένα μεγάλο βήμα για να σώσει το σπίτι του.Η ρύθμιση αυτή έχει πολλές παραμέτρους κατά τον κ. Τσουκαλά και αφορά σειρά αιτήσεων.
Όμως, ενδιαφέρον έχουνοι εκκρεμείς αιτήσεις. Υπάρχει αγωνία και οι δανειολήπτες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.Οι υποβάλλοντες αίτηση πριν από την ψήφιση του νόμου είτε έως 4/5/2016 καλύπτονται από τον νόμο Κατσέλη.
2.Αν όμως εκκρεμεί η αίτησή τους,πρέπει να την επικαιροποιήσουν έως έξι μήνες από την ψήφιση του νόμου.

  1. Απαιτείται προσοχή στο εξής. Αν κάποιος έχει προσωρινή διαταγή και πληρώνει δόσεις, χάνοντας τις τρεις δόσεις, χάνει τη ρύθμιση, εφόσον το ζητήσει ο πιστωτής.
  2. Αν ο δανειολήπτης δεν κερδίσει την προσωρινή διαταγή προστασίας, μπορεί να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα.

 
Η εικόνα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων
– 170.000 δανειολήπτες έχουν υπαχθεί (υποβάλει αίτηση) στο νόμο Κατσέλη.
-400.000 είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
-100.000 δανειολήπτες προστατεύονται από τον πλειστηριασμό α΄κατοικίας και με κρατική αρωγή βάσει της νέας ρύθμισης.
-140.000 δανειολήπτες προστατεύονται μόνο αν είναι συνεπείς στην καταβολή της δόσης, βάσει της νέας ρύθμισης.
-40% τα «κόκκινα» δάνεια σήμερα.
-160.000 κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.
 
Οι επαγγελματίες στον νόμο Κατσέλη
Σειρά ενεργειών οι οποίες απεγκλωβίζουν ελεύθερους επαγγελματίες και τους εντάσσουν στον νόμο Κατσέλη καθορίζει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι«όποιος δεν πληρώσει τρεις δόσεις το σύστημα τον αποβάλλει…».
Οι επαγγελματίες οφείλουν να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες και προϋποθέσεις Τα κύρια σημεία των νέων ρυθμίσεων έχουν ως εξής:
– Στην περίπτωση οφειλής,αφού έχει βεβαιωθεί, δίδεται βεβαίωση ασφαλιστικών οφειλών. Αυτή η βεβαίωση συμπεριλαμβάνει τέλη καθυστέρησης και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Μάλιστα, εκδίδεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολήςτης αίτησης από τον ενδιαφερόμενο.
-Στη βεβαίωση υπάρχουν οι οφειλές,οι οποίες έχουν βεβαιωθεί από το ΣΔΟΕ των Ταμείων, το ΚΕΑΟ.
– Όπου δεν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές,παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο«Γνωστοποίηση Οφειλής».
– Οι δόσεις καταβάλλονται κάθε μήνα. «Όταν ολοκληρωθεί η κατάθεση της αίτησης προς το δικαστήριο»,τονίζει η κα Νικολοπούλου, «ο οφειλέτης, εντός 15 ημερών,πρέπει να επιδώσει στον ΟΑΕΕ αντίγραφο της αίτησης». Εντός μηνός ο ΟΑΕΕ θα πρέπει να καταθέσει τις απόψεις του,μέσω των δικηγόρων του. Δηλαδή συντάσσεται «Ιστορικό Ασφάλισης-Οικονομικού Ελέγχου»,που προωθείται στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών και κατατίθεται στη Γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου.Στο ιστορικό υπάρχουν όλα τα ασφαλιστικά και οικονομικά στοιχεία,που αφορούν τον αιτούντα.
-Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται από το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή ή οριστική απόφαση.
– Η έναρξη καταβολής των δόσεων καθορίζεται στη διαταγή ή στην απόφαση.
-Μη βεβαιωμένες οφειλές. Χάνεται η ρύθμιση, όταν το ποσό που καθυστερεί ξεπερνά σε σύνολο το ποσό τριών μηνιαίων δόσεων.
-Όλες οι υποχρεώσεις καταβολής παρακολουθούνται, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή η«Ψηφιοποίηση Ασφαλιστικού Φακέλου».
-Μόλις χαθεί η ρύθμιση,ενημερώνεται εγγράφως η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών, ώστε να καταθέτει αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής ή απόφασης, εντός τεσσάρων μηνών.
 
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
 

Οικονομικά αδύναμοι (25%) Εισόδημα (€) Αντικειμενική αξία(€)
Άγαμος 8. 180 120.000
Ζευγάρι 13.917 160.000
Οικογένεια με ένα παιδί 17.278 180.000
Οικογένεια με δύο παιδιά 20.639 200.000
Οικογένεια με τρία παιδιά 24.000 220.000

Τα ανωτέρω ποσά είναι ακαθάριστα, χωρίς την αφαίρεση του φόρου.
 
 

 
 
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΣΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ, ΑΦΟΥ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ
 

Μεσαία οικονομικά στρώματα (35%) Εισόδημα (€) Αντικειμενική αξία(€)
Άγαμος 13.906 180.000
Ζευγάρι 23.659 220.000
Οικογένεια με ένα παιδί 23.973 240.000
Οικογένεια με δύο παιδιά 35.087 260.000
Οικογένεια με τρία παιδιά 40.800 280.000

 
 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ
Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 11/03