Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Ιούν 2021
Ελλάδα

Αγωγή της τράπεζας Πειραιώς στη ΝΔ για τα δάνεια του κόμματος

cebdceb4-cf80ceb5ceb9cf81ceb1ceb9cf89cf83Ένα ακόμη πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «νοικοκύρεμα» της ΝΔ, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κάνει, αφού η τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε αγωγή εναντίον του κόμματος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αγορά» με αγωγές απαντούν οι τράπεζες στα αρρύθμιστα δάνεια των κομμάτων, καθώς η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο γραφείο του εισαγγελέα, ενώ στη Βουλή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το θέμα.

Όπως αναφέρει πάντα η εφημερίδα ήδη η αρχή έγινε με την αγωγή που επιδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από την τράπεζα Πειραιώς στη ΝΔ, ζητώντας ολόκληρο το ποσό του δανείου ύψους 131 εκατ. ευρώ, τα οποία με τις προσαυξήσεις έχουν γίνει 160, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το ΠΑΣΟΚ, που επίσης έχει δάνεια τα οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Μετά το 2010 οπότε η ΝΔ εξυπηρετούσε πλήρως τις δανειακές τις υποχρεώσεις, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και το «ξεχείλωμα» των εξόδων του κόμματος έκαναν αδύνατη την εξυπηρέτηση του δανείου στην Πειραιώς. Όταν η πίεση αυξήθηκε, οι τράπεζες έπρεπε να πάρουν αποφάσεις. Οι λύσεις ήταν ή διαταγή πληρωμής ή αγωγή.

Όπως τονίζει η «Αγορά» τραπεζικοί και νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η επίδοση διαταγής πληρωμής «δημιουργεί πολιτειακό ζήτημα, καθώς μπλοκάρονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πολιτειακού θεσμού που λέγεται αξιωματική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία λειτουργίας». Στην περίπτωση της αγωγής δίνεται στη ΝΔ το περιθώριο των 100 ημερών για προσκόμιση όλων των εγγράφων που στοιχειοθετούν τη θέση της και άλλες 100 ημέρες στον δικαστή να εκδώσει απόφαση. Με λίγα λόγια μετά από 200 ημέρες η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί επί της αγωγής της Τράπεζας Πειραιώς στη ΝΔ.

Στο συγκεκριμένο διάστημα η ΝΔ θα παραχωρεί μέρος της κρατικής επιχορήγησης στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της αλλά, σύμφωνα με τον νόμο, προηγούνται η εφορία και το ΙΚΑ και έπονται οι απαιτήσεις των τραπεζών.

Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι και να γίνει πραγματικότητα αυτό που δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή το 100% της κρατικής επιχορήγησης θα πηγαίνει στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κόμματος μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του ποσού (2 εκάτ. ευρώ) ετησίως θα καταλήγει στις τράπεζες.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αγωγή της Πειραιώς καταρρίπτει πλήρως όσα υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το δημοσίευμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι « Η αγωγή της Πειραιώς καταρρίπτει πλήρως τις αιτιάσεις περί εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του κόμματος του, στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη Βουλή».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Αγορά” σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς εναντίον της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τα δάνεια του κόμματος, επιβεβαιώνει πλήρως τη διαπλοκή μεταξύ του πολιτικού και του τραπεζικού συστήματος και την κοινωνική καταστροφή που αυτή επέφερε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τράπεζα Πειραιώς ζητά ολόκληρο το ποσό του δανείου από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ με τις προσαυξήσεις. Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει πλήρως τις αιτιάσεις περί εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του κόμματος του, στις οποίες προέβη ο προέδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη Βουλή, και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Σε μια περίοδο που το ανακεφαλαιοποιημένο από τους πολίτες τραπεζικό σύστημα κρατούσε κλειστές τις ροές χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δανείζονταν αστρονομικά ποσά με… αέρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις σε όλους τους πολίτες.»

Πηγή: thepressroom.gr

Related posts