Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
04 Αυγ 2020
Blender

Αγάπησε χωρίς διακρίσεις!

Από την Εύα Σκαπετουλιά.

Πριν μερικές μέρες παρακολούθησα την ταινία, «Loving», μια ταινία του Τζεφ Νίκολς. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2016 και εξελίσσεται στην Virginia του 1958. Ο Richard (Joel Edgerton) και η Mildred (Ruth Negga) είναι τρελά ερωτευμένοι μεταξύ τους και την ευτυχία αυτή την συμπληρώνει το νέο για τον ερχομό του  παιδιού τους. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο Richard είναι λευκός, ενώ η Mildred έγχρωμη. Ο γάμος μεταξύ τους απαγορεύεται στην πολιτεία της Virginia λόγω της φυλετικής τους διαφοράς και έτσι αποφασίζουν να ταξιδέψουν μέχρι την Washington και να παντρευτούν εκεί, όπου επιτρεπόταν. Όταν, όμως, γυρίζουν πίσω στο σπίτι τους, η αστυνομία μαθαίνει από μια ανώνυμη πηγή για τον γάμο και τους οδηγεί στην φυλακή. Αν και καταφέρνουν να βγουν από την φυλακή είναι υποχρεωμένοι να φύγουν από τη Virginia για 25 χρόνια. Αν και υπακούν το νόμο, μετά από ένα ατύχημα που συνέβη σε ένα από τα παιδιά τους αποφασίζουν να αγωνιστούν, ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν στο σπίτι τους και κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι, λοιπόν, και με την βοήθεια των δικηγόρων Bernie Cohen (Nick Kroll) και Phil Hirschkop (Jon Bass) ξεκινούν μια σειρά δικαστηρίων, ώστε να αναγνωριστεί ο γάμος τους και στην πολιτεία της Virginia. Κάτι που γίνεται πραγματικότητα.

Μια κινηματογραφική ταινία που απέσπασε πολλά βραβεία. Το βασικότερο όμως, είναι πως κατάφερε να αναδείξει τα ανθρώπινα δικαιώματα απ όπου κι αν προέρχεσαι, με το βασικότερο αυτό της Αγάπης. Να μην εμποδίζεται αυτό το όμορφο συναίσθημα από ταμπού και μυαλά απαίδευτα που το κύριο μέλημα τους είναι η βία και ο σεξισμός, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα αισίως.

Πραγματικά προβληματίστηκα με τη δύναμη που είχε η σκηνή όπου οι αστυνομικοί παρεμβαίνουν με βίαιο τρόπο στον ιδιωτικό χώρο του ζευγαριού της ταινίας. Το μυαλό μου αμέσως έκανε τον παραλληλισμό στο σήμερα για το πόσες επιθέσεις έχουν δεχτεί ομόφυλα ζευγάρια κατά καιρούς, μετανάστες,  πρόσφυγες ή ακόμα και γυναίκες  … επιθέσεις που ποτέ δεν βρήκαν αντίκρισμα στη δημοσιότητα γιατί, οι δημοσιογράφοι αποκρύπτουν την αλήθεια κι ας την γνωρίζουν διεξοδικά . Την αλήθεια, που η ίδια η κοινωνία τους έμαθε καλά να κρύβουν. Σε κοινωνίες που ο φασισμός εδρεύει και εμείς χειροκροτούμε τα κατορθώματα του.

Σε χώρες όπως η Ελλάδα που κανείς δεν μιλάει για την κρίση των δικαιωμάτων και αξιών, -αν και κατά καιρούς  προσπάθησαν να μιλήσουν-, βρέθηκαν άτομα να τους κλείσουν το στόμα.  Ορισμένοι μιλούν για δικαιώματα με σκοπό να μαζέψουν σε έναν σάκο μπαλωμένο, ψήφους. Δεν σας πονάει θα ήθελα να  ‘ξερα ότι δε μπορούν μερικοί άνθρωποι να αγαπήσουν και να αγαπηθούν και οδηγούνται στην αυτοκτονία; Αλλά ξέχασα! όλοι σηκώνουμε το δάκτυλο και κρίνουμε δίχως  επίγνωση της κατάστασης, χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση.

Αν πιστεύεται στον θεό… και ο θεός μίλησε για την αγάπη που εσείς αποφεύγετε να μοιράσετε ακόμα.  Υπάρχει και η χριστιανική φράση: «ὁ θεòς ἀγάπη ἐστίν!».

Η «αγάπη» είναι το συναίσθημα της έντονης στοργής και της προσωπικής αφοσίωσης  ενός ατόμου σε κάποιο άλλο όπως λέει και η «βικιπαιδεία» αν κάνετε μια γρήγορη  αναζήτηση, δεν κάνει διακρίσεις στο χρώμα, την θρησκεία ή το φύλο. Εκσυγχρονιστείτε!

Και για το τέλος αφήνω κάτι που  είχε πει ο εθνικός μας ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός, στο ποίημα «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»: … «Αγάπα για να ζήσεις, ζήσε για ν’ αγαπάς».

Παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας που αναφέρθηκε:


Εύα Σκαπετουλιά (euask1997@gmail.com)

Related posts