Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Φεβ 2024
Υγεία

Αυξημένη πρόσληψη Trans λιπαρών βλάπτει τη λειτουργία του εγκεφάλου


Η αυξημένη πρόσληψη trans λιπαρών οξέων, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα επεξεργασμένα τρόφιμα για τη βελτίωση της γεύσης, της υφής και της διάρκειας ζωής τους, έχει συνδεθεί με επιδείνωση της λειτουργίας της μνήμης στους ανθρώπους στα πρώτα μαθησιακά χρόνια.
Η Beatrice A. Golomb, MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, San Diego, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 694 άτομα που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο δίαιτας και μια δοκιμασία ανάκλησης λέξεων. Κατά μέσο όρο, άτομα έως 45 ετών κλήθηκαν να θυμηθούν 86 λέξεις.
Κάθε γραμμάριο προσλαμβανόμενων trans λιπαρών οξέων ανά ημέρα σχετιζόταν με ανάκληση 0,76 λιγότερων λέξεων (P =,006). Αυτό μεταφράζεται σε ανάκληση 11-12 λιγότερων λέξεων με την υψηλότερη πρόσληψη trans λιπαρών, έναντι καμίας από τις 86 αρχικές λέξεις.
Η τροποποίηση ως προς την αρτηριακή συστολική πίεση, την περίμετρο της μέσης και τον δείκτη μάζας σώματος, αλλά όχι λιπιδαιμικές ή γλυκαιμικές μεταβλητές, εξασθενούν αυτή τη συσχέτιση.
Αυτές οι παρατηρήσεις στους ανθρώπους συνηγορούνται από πειραματικά δεδομένα σε αρουραίους που έλαβαν trans λιπαρά και επιδείνωσαν τη μνημονική τους ικανότητα.
Όσων αφορά την εγκεφαλική λειτουργία με την ευρεία έννοια, βρέθηκε επίσης συσχέτιση της κατανάλωσης trans λιπαρών οξέων και κακής διάθεσης και επιθετικής συμπεριφοράς.
Άπαχο φαγητό, κοφτερό μυαλό
Πολλές έρευνες συνδέουν την πρόσληψη trans λιπαρών με άλλους κινδύνους της υγείας όπως αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων και παχυσαρκία.
Η Dr Golomb θεωρεί ότι η πλήρης αποφυγή των βιομηχανικών trans λιπαρών fats αποτελεί πολύ λογική διαιτητική σύσταση. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι τα trans λιπαρά βελτιώνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων αλλά ελαττώνουν και τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.
Σχολιάζοντας αυτά τα ευρήματα η Alice H. Lichtenstein, DSc, διευθύντρια του Cardiovascular Nutrition Laboratory, Tufts University, στη Βοστώνη, Massachusetts, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα αλλά τα περιορισμένα δεδομένα καθιστούν δύσκολο να αποφασιστεί αν ο υπεύθυνος παράγοντας είναι τα trans λιπαρά, άλλα συστατικά της δίαιτας, η ποιότητα της διατροφής γενικά ή η τύχη.
Συνήθως άτομα που ακολουθούν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα trans λιπαρών τείνουν να καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα γενικά π.χ. λιγότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες και περισσότερα έτοιμα και τηγανητά τρόφιμα.
Η Shaheen Lakhan, MD, PhD, διευθύντρια του Global Neuroscience Initiative Foundation προτρέπει τον κόσμο να καταναλώνει όσο λιγότερα λιπαρά οξέα γίνεται διότι η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι ουσιώδης για τη γνωστική λειτουργία.
Αυτό που πρόσφατα προέκυψε, αναφέρει, είναι η συσχέτιση της παχυσαρκίας με γνωστική έκπτωση και ότι η πρόσληψη trans λιπαρών οξέων μπορεί να επάγει την επίδραση της παχυσαρκίας στη γνωστική λειτουργία. Ως νευρολόγος η Shaheen Lakhan συχνά ερωτάται πώς να αποτραπεί η άνοια και να διατηρηθεί η μνήμη. Η απάντησή της είναι αποφυγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά αφού τα «κοφτερά» μυαλά ακολουθούν υγιεινή διατροφή.
Ο FDA ανακοίνωσε κανονισμούς απαιτώντας από τους παρασκευαστές τροφίμων να απομακρύνουν τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (partially hydrogenated oils -PHOs), την κύρια πηγή των τεχνητών trans λιπαρών οξέων, από τα επεξεργασμένα τρόφιμα στα επόμενα 3 χρόνια.
Επιπλέον ο FDA προσθέτει ότι τα τεχνητά trans λιπαρά οξέα στα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν αναγνωρίζονται γενικά ως «ασφαλή» για χρήση και ότι η εξάλειψη των PHOs θα μπορούσε να αποτρέψει 20.000 καρδιακές προσβολές και 7.000 θανάτους από καρδιακή νόσο κάθε χρόνο.
Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής
boro

Related posts