Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Αυγ 2021
Auto-Moto

ADAC Opel e-Rally Cup:Το πρώτο αθόρυβο ράλι

Το πρώτο βήμα για το πρώτο αθόρυβο ράλι το έκανε η Opel. Πρόκειται για έναν αγώνα ενιαίου όπου όλα τα αγωνιστικά που συμμετέχουν στο θεσμό είναι με ηλεκτροκινητήρες. Που σημαίνει αθόρυβα αυτοκίνητα και αθόρυβους αγώνες. Το Opel e-Rally Cup είναι ο πρώτος ενιαίος πρωταθληματικός  θεσμός στον κόσμο με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι παράξενο να γίνεται ράλι χωρίς θόρυβο. Θα το συνηθίσουμε όμως και αυτό αφού ο θόρυβος δεν παίζει κανένα ρόλο στο συναγωνισμό. Το θέαμα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Έτσι θα μεγαλώσει η επόμενη γενιά που θα παρακολουθεί τα ράλι.

Opel Corsa-e Rally
Opel Corsa-e Rally

Οι γεννήτριες δεν έχουν θέση στη φιλοσοφία του ADAC Opel e-Rally Cup. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι οι κινητές μονάδες φόρτισης.

Η  κινητή λύση της εταιρείας eLoaded από τη Γερμανία είναι αυτή που έχει αναλάβει την ευθύνη για τη γρήγορη φόρτιση των αγωνιστικών που συμμετέχουν στο ενιαίο. Η υποδομή φόρτισης για το ADAC Opel e Rally Cup, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Opel Motorsport. Χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η επιλογή μιας υποδομής φόρτισης κατάλληλης για τις ανάγκες του ADAC Opel e-Rally Cup ήταν μία πολυσύνθετη διαδικασία με αντίστοιχα μεγάλη διάρκεια. Ο Διευθυντής της Opel Motorsport, Jörg Schrott διευκρίνισε ότι η  κινητή υποδομή φόρτισης της eLoaded είναι σαφέστατα η καλύτερη λύση. Μαζί αναπτύξαμε ένα σύστημα που είναι βιώσιμο, ισχυρό και ευέλικτο.»

Το ρεύμα μέσης τάσης τροφοδοτείται σε έναν μετασχηματιστή ειδικά προσαρμοσμένο για χρήση ράλλυ (“DCSource”), το λεγόμενο Power House. Έτσι αποφεύγεται μία ενδιάμεση αποθήκευση ενώ η μέγιστη ισχύς φτάνει τα 2.0 megawatts σε 18 σημεία φόρτισης. Καθένα από τα οποία βρίσκεται στο χώρο τεχνικής υποστήριξης του κάθε αυτοκινήτου. Στο Park ferme αντί να βλέπουμε μοτέρ και ημιαξόνια  υπάρχει μόνο ο σταθμός φόρτισης των μπαταριών και τα λάστιχα του αγώνα.

Opel Corsa-e Rally

Τα σημεία επαναφόρτισης δεν είναι συνδεδεμένα σε μία σταθερή δομή, αλλά μπορούν να τοποθετούνται ελεύθερα και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το σύστημα της eLoaded υιοθετεί αρθρωτή σχεδίαση, επομένως προσαρμόζεται στις αντίστοιχες απαιτήσεις κάθε χρήστη. Χάρη στους ταχυσυνδέσμους, η εγκατάσταση των καλωδιώσεων γίνεται σε χρόνο μηδέν, ενώ ολόκληρο το σύστημα μπορεί να στήνεται και να αποσυναρμολογείται μέσα σε μία ημέρα. Η ενέργεια τροφοδοτείται από το δημόσιο δίκτυο μέσης ή χαμηλής τάσης και κατανέμεται στις μονάδες φόρτισης μέσω ενός “DCBus”. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται σημαντικά οι απώλειες ενέργειας μεταξύ δικτύου και της θύρας φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος. Αντίθετα με τα συστήματα φόρτισης που βασίζονται σε μπαταρία, δεν χρησιμοποιούνται καθόλου επικίνδυνες ουσίες.

Απλά για να ξέρετε κάθε σημείο φόρτισης τροφοδοτεί το αγωνιστικό με έως 140 kW, ενώ το Opel Corsa-e Rally μπορεί να φορτίζεται με μέγιστη ισχύ 100 kW με συνεχές ρεύμα (DC). Η μπαταρία 50 kWh φορτίζεται στο 80% σε περίπου 30 λεπτά. Ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός μικρότερου σέρβις, η επαναφόρτιση για τις επόμενες ειδικές διαδρομές δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ο αγώνας ξεκίνησε

H πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του ADAC Opel e-Rally Cup ξεκίνησε το πρωί. Χθες (Παρασκευή)  το απόγευμα δόθηκε τ ο σήμα εκκίνησης για τις ομάδες του Corsa-e .Στον αγώνα υπάρχουν συνολικά οκτώ ειδικές διαδρομές. Λόγω της πανδημίας δεν υπάρχουν θεατές. Το ADAC Opel e Rally Cup 2021 αποτελείται από επτά γύρους με αποκορύφωμα το Barum Czech Rally Zlín, τον τσεχικό γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι της FIA, που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Ο τόπος διεξαγωγής του εναρκτήριου αγώνα του πρώτου κυπέλλου αγώνων ράλι στον κόσμο με ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το ADAC Rally Stemweder Berg το οποίο πραγματοποιείται στην περιοχή του Lübbecke, στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Κάτω Σαξονίας. Δεκατρείς ομάδες από πέντε χώρες δίνουν  το παρών με το Opel Corsa-e Rally στην πρεμιέρα του Γερμανικού Πρωταθλήματος Ράλι για το 2021.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να δημιουργήσει το ντεμπούτο σε αγώνα ράλι του δύο φορές πρωταθλητή στο DTM Timo Scheider. Ο πολύπειρος συνοδηγός Tobias Braun θα διασφαλίσει ότι ο πρωταθλητής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rallycross θα γνωρίζει τις επικείμενες προκλήσεις στο δρόμο, τόσο εντός όσο και εκτός των ειδικών διαδρομών του αγώνα.

Related posts