Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Ιούλ 2020
Πολιτική

Α. Μερκελ : «Φίλε Αντώνη, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα»

« Πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού» είπε χθες ο πρωθυπουργός. Το θέμα όμως είναι και πότε θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο και στη δική του τσέπη. Είναι νωρίς αλλά θα πρέπει και αυτός ο ελληνικός λαός να αναπνεύσει. Να γελάσει το χειλάκι του . Κάναμε όλοι μεγάλες θυσίες. Πρέπει να το δούμε και εμείς ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο σ αυτόν τον τόπο.
«Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της και οι Έλληνες θα τα καταφέρουν» είπε ο Αντώνης Σαμαράς χθες μετά την συνάντηση τους με την γερμανίδα καγκελάριο. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012, αλλά και την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ το φθινόπωρο: «Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είναι μία καινούργια μέρα σήμερα».
Το πιο σημαντικό από όλα είναι η έξοδος στις αγορές με το 5ετές ομόλογο, τόσο με την υπερκάλυψη που υπήρξε, όσο και με το επιτόκιο και τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών. Πολλοί είπαν γιατί έλαμπε χθες το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά. Φυσικά και ήταν χαμογελαστός . Δεν είναι και λίγο πράγμα να σου λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν, η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα και μπαίνει στην ανάπτυξη.
Όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Φυσικά η ρευστότητα παραμένει μεγάλο ζητούμενο. Και αυτό ήταν από τα θέματα που συζήτησε με την Μέρκελ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή της Γερμανίας στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, για την στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ ότι οι θετικές εξελίξεις, αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι άξιζε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις. Η πορεία δεν έφτασε βέβαια στο τέλος, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία. Με την πολιτική που ακολουθήθηκε, με πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό και δύσκολες αποφάσεις για την πολιτική ηγεσία, η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Στη συνάντησή της με νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, η καγκελάριος είπε ότι η ελληνική οικονομία αποκτά πλέον πολλές δυνατότητες, ενώ περιορίζονται οι δυσκολίες .Η Γερμανία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της συμμετοχής στο Επενδυτικό Ταμείο.
Η Μέρκελ λίγες ώρες πριν είχε πει για το κρίσμο θέμα του ελληνικού χρέους ότι μετά τον Απρίλιο και μετά την επικύρωση των οικονομικών στοιχείων από την Eurostat θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Όμως η καγκελάριος δεν πήρε καμιά δέσμευση για το θέμα αυτό όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. Αναγνώρισε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί εξασφαλίζει για την Ελλάδα καλύτερους όρους στη συζήτηση για το χρέος αλλά δεν υποσχέθηκε τίποτα.
Το ερώτημα που παραμένει είναι τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού αλλά και τι θα συμβεί όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Η Μέρκελ είπε μόνο ότι αυτές είναι συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και η νέα οικονομική κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.
Αναμένουμε ακόμη και τα αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών και από την επιτήρησή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η καγκελάριος αρκέσθηκε να πεί: « Είμαι πεπεισμένη ότι το φθινόπωρο θα έχουμε πραγματικά μια σφαιρική θεώρηση του τι συμβαίνει και θα οδηγηθούμε σε λύσεις από κοινού. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά θα είναι μια πολύ πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα σε σχέση με το παρελθόν. Τι θα πρέπει να κάνουμε όμως ακριβώς, θα το αποφασίσουν βήμα-βήμα οι υπουργοί Οικονομικών στις συζητήσεις που θα έχουν μεταξύ τους»
Γυρίζοντας μάλιστα προς τον πρωθυπουργό είπε : «Φίλε Αντώνη, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα»

Related posts