Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Σεπ 2022
Πολιτισμός

86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον Γιάννο Αιόλου για το Επετειακό Αφιέρωμα στην Μνήμη 1922 – 2022

Στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανατέθηκε στον βραβευμένο συνθέτη Γιάννο Αιόλου να αναλάβει το οπτικοακουστικό θέαμα που θα προβληθεί στο Περίπτερο των Εθνών (Νο6), αφιερωμένο στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς», με τίτλο «Aιών …εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω», τιμώντας την «Επέτειο των 100 χρόνων».

Με εμπνευσμένη πρωτότυπη σύνθεση, γραμμένη ειδικά για το εν λόγω αφιέρωμα, ο Γιάννος Αιόλου ‘αφηγείται’ μουσικά την πορεία των ανθρώπων από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Θράκη προς τη μητέρα Ελλάδα. Δημιουργεί έναν ‘περίπατο μνήμης’ που εκτείνεται σε ένα video installation 32 μέτρων, με θεματικές ενότητες, που θα ακολουθούν οι επισκέπτες, εμπλουτισμένο από πλούσιες εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών – ιστορικών αρχείων. Video, φωτογραφικό υλικό, λογοτεχνικά κείμενα γίνονται ένα με την μουσική ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μέσα από ένα συναισθηματικό και όχι πληροφοριακό μουσικό ‘αφήγημα’.

Όπως αναφέρει ο Γιάννος Αιόλου…«Σε μια φωτογραφία μιας οικογένειας που ξεριζωμένη την αποθανατίζει ο φακός, και σήμερα γράφω μουσική γι’ αυτή, δεν είναι πια το ιστορικό ντοκουμέντο της Μικρασιατικής Καταστροφής που «εξιστορώ», αλλά το κρύο, ο πόνος, η πείνα στα μάτια του μικρού παιδιού, ο φόβος και η αγωνία επιβίωσης και προστασίας της φαμίλιας του στα μάτια του πατέρα.

Εδώ η αποστολή μου (αυτή που έχω θέσει εγώ στον εαυτό μου), δεν είναι άλλη από το «να πάω» νοητικά στην ιστορική στιγμή, να γίνω το παιδί που κρυώνει, ο γονιός που φοβάται… από την άνεση της ζωής μας σήμερα αυτό είναι απείρως πιο δύσκολο. Όμως δεν επιζητώ να προσληφθεί το έργο μου ως «τεκμήριο», ως «μέρος της αλήθειας» που φέρει η κάθε φωτογραφία. Ένας φόρος τιμής είναι. Μια αγωνιώδης προσπάθεια».

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μουρτζόπουλος – Γιάννος Αιόλου

Επιμέλεια – τεχνική σύνθεση: N-CODE ΕΠΕ, Οπτικοακουστικές παραγωγές

Ιστορική επιμέλεια – συλλογή αρχειακού υλικού: Βλάσης Βλασίδης, καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννος Αιόλου

Ενορχήστρωση – Διεύθυνση Ορχήστρας – Προγραμματισμός: Γιάννος Αιόλου

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Studio Session Orchestra (Strings, Brass)

Πολίτικη Λύρα: Βασίλης Αγροκώστας

Κανονάκι: Gorkem Saoulis

Κλαρίνο: Κώστας Κωστούλης

Βιολί: Ρήγας Μακρόπουλος

Πιάνο: Γιάννος Αιόλου

Ηχοληψία: Γιάννης Μαυρίδης (Cue Studios), Yannis Saoulis

Μίξη – Mastering: N-CODE

Οργάνωση: HELEXPO, ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής.

Teaser:

Μουσικό θέμα από το αφιέρωμα στην Σμύρνη:

Link της ιστοσελίδας του συνθέτη Γιάννου Αιόλου: https://www.eolou.com

Related posts