Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Σεπ 2023
Αεροπορικά νέα

7° «ACES-Athens» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Tο φετινό “ACES” (Airport Chief Executives’ Symposium), το Συμπόσιο που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών με στόχο την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ κορυφαίων στελεχών αεροδρομίων, πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την κεντρική θεματική «Επενδύσεις στις Υποδομές και επίπτωσή τους στους ταξιδιωτικούς προορισμούς». Το 7ο Συμπόσιο «ACES-Athens»  εστίασε στα εξής:

– Επενδύσεις στις υποδομές Αερομεταφορών και το μέλλον των ταξιδιωτικών προορισμών: Το στοίχημα της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης;

– Ιδιωτικές επενδύσεις και η επίπτωσή τους στους ταξιδιωτικούς προορισμούς: Η περίπτωση της Ελλάδας.

«ROUTE 2025» – Ο δρόμος προς το 2025: O Οδικός Χάρτης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2025:

Κατά τη διάρκεια του 7ου ετήσιου Airport Chief Executives’ Symposium «ACES – Athens», το αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοίνωσε το σχέδιο «ROUTE 2025», το οποίο αποτελεί τη δέσμευσή του για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2025, δηλαδή πολύ πριν από το στόχο του 2050 που ανακοίνωσαν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Ιούνιο 2019.  Η δέσμευση του ΔΑΑ ανακοινώθηκε και υπεγράφη κατά τη διάρκεια του 7ου «ACES – Athens», με την παρουσία του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, καθώς και 200 κορυφαίων στελεχών και προσωπικοτήτων του χώρου των αερομεταφορών και των κλάδων της οικονομίας και του τουρισμού.

Στο κείμενο που υπέγραψαν από κοινού ο κ. Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, και ο κ. Olivier Jankovec, Director General, ACI EUROPE, το αεροδρόμιο της Αθήνας δεσμεύτηκε να υποβάλει, με στόχο υλοποίησης το 2025:

– Οδικό Χάρτη Δράσεων εντός του 2ου τριμήνου του 2020 για την παραγωγή καθαρής ενέργειας εντός του αεροδρομίου μέσω φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, με σκοπό την κάλυψη  του 100% των αναγκών της Εταιρείας Αεροδρομίου σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αντιστοιχεί στο 91,1% του τρέχοντος αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.

– Οδικό Χάρτη Δράσεων έως το τέλος του 2020 για την εκμηδένιση του υπόλοιπου 8,9% του αποτυπώματος άνθρακα που αντιστοιχεί στις άμεσες εκπομπές λόγω κατανάλωσης καυσίμων (μέσω πρωτοβουλιών όπως η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, τα βιοκαύσιμα, οι αντλίες θερμότητας κ.λπ.).

Μέσω αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής και πρωτοποριακής διεθνώς πρωτοβουλίας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ήδη πιστοποιημένος από το 2016 για «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα» (Carbon Neutrality) στο πλαίσιο του προγράμματος Airport Carbon Accreditation του ACI και έχοντας μειώσει το αποτύπωμά του πάνω από το 40%, από το 2005 έως σήμερα, παρά τον διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης, έχει ως στόχο να γίνει ο πρώτος διαχειριστής αεροδρομίου στην Ευρώπη που θα καλύπτει σε ποσοστό 100% τις ανάγκες του για ηλεκτρική ενέργεια με παραγωγή εντός αεροδρομίου μέσω ανανεώσιμων πηγών και να μηδενίσει τις άμεσες εκπομπές του από την κατανάλωση καυσίμων.

Παράλληλα με το Συμπόσιο ACES-Athens, φέτος πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, το «Digital Sky Challenge» (DSC) και φιλοξενήθηκε στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών!

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αεροδρομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, φέρνοντας κοντά σημαντικούς οργανισμούς από το χώρο της αεροπορίας! Πρόκειται για έναν 48ωρο Διαγωνισμό Καινοτομίας που διοργανώθηκε από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς SESAR, EUROCONTROL, EASA, ΙΑΤΑ, ACI EUROPE καθώς και άλλους διεθνείς οργανισμούς και θεσμικούς συνεργάτες και φιλοξενήθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας από 2-4 Δεκεμβρίου 2019, με στόχο την ανάδειξη ψηφιακών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων αναγκών των Ευρωπαϊκού Αεροπορικού Συστήματος στα πεδία «Ικανοποίηση Επιβατών», «Περιβάλλον» και «Ασφάλεια».

Με συνδιοργανωτές το Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης και τον τεχνολογικό βραχίονα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού», SESAR JU, το Digital Sky Challenge φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο εντός του airside του αεροδρομίου και προσέλκυσε 52 ταλαντούχους νέους από 11 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της  τεχνολογίας και διαγωνίστηκαν σε 12 ομάδες, δημιουργώντας πρωτότυπες καινοτόμες λύσεις πάνω στις 3 θεματικές προκλήσεις.

Related posts