Επιστροφή στην κορυφή
Τρίτη, 17 Ιουλ 2018
 
 

Το 6% των Ελλήνων πάσχει από διατροφικές διαταραχές – Τι να προσέξουν οι γονείς

Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2017 - 16:31

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα ποσοστά των ατόμων που νοσούν από κάποιας μορφής διατροφικής διαταραχής παρουσιάζουν άνοδο τα τελευταία χρόνια, κατά τον επιστημονικό κλάδο.

Κατά συνέπεια, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, με το συγκεκριμένο φαινόμενο να επηρεάζει το 6% του πληθυσμού ( 5% από νευρογενή βουλιμία και 1% από νευρική ανορεξία), με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν αναλυθεί.

Σύμφωνα με την ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια κ. Φρίντα Κωνσταντοπούλου, η ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει μια διατροφικής διαταραχής είναι από τα 9 έτη. Ακόμη, τα κορίτσια είναι πιο «ευάλωτα» με ποσοστό 65% έναντι 35% που παρουσιάζεται στα αγόρια.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας από τις διαταραχές αυτές είναι μεγαλύτερα από τις υπόλοιπες ψυχικές διαταραχές, αγγίζοντας το 20%. Όσο για τα είδη των διατροφικών διαταραχών, σ’ αυτά περιλαμβάνονται  η νευρογενής ανορεξία, η νευρογενής βουλιμία (με επεισόδια εμετών, χρήση διουρητικών, καθαρτικών κ.α.) και τα επεισόδια υπερφαγίας – αδηφαγίας.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Οι διαταραχές αυτές κρύβουν εξαιρετικά μεγάλη επικινδυνότητα, αφού στην παιδική και εφηβική ηλικία το σώμα αναπτύσσεται ακόμα και με τον υποσιτισμό, η διαδικασία αυτή παρουσιάζει καθυστέρηση. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος της πρώιμης οστεοπόρωσης, ενώ βάλλονται όργανα όπως το ήπαρ και τα νεφρά. Επιπλέον, λόγω ανισορροπίας στους ηλεκτρολύτες, υπάρχει κίνδυνος για εμφράγματα, ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Επιπρόσθετα, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα μηνύματα που δέχεται και να παραποιεί όσα λαμβάνει. Αλλά και η ψυχική ανάπτυξη του παιδιού δεν θα μπορέσει να γίνει με ομαλό τρόπο.

Πώς να καταλάβετε αν το παιδί σας πάσχει από διατροφική διαταραχή 

Οι γονείς παρατηρώντας τα παιδιά τους μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να απευθυνθούν έγκαιρα σε έναν ειδικό. Παραδείγματος χάριν, ένα σημάδι που είναι οι έντονες και επίμονες σκέψεις του παιδιού για την εικόνα του σώματός του. Όπως αναφέρει η κ. Κωνσταντοπούλου, η εφηβεία είναι η περίοδος κατά την οποία το παιδί ξεκινά να ασχολείται περισσότερο με την εμφάνισή του, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πότε οι σκέψεις αυτές γίνονται δυσλειτουργικές για το ίδιο.

Πρέπει οι γονείς να παρατηρούν πότε τα παιδιά τους ξεκινούν να περιορίζουν την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν και να ελέγχουν τι τρώνε, ανάλογα με τις θερμίδες που έχουν οι τροφές. Με άλλα λόγια, όταν εξοστρακίζουν εντελώς από τη διατροφή τους τροφές όπως τα αμυλούχα, τα λίπη, τα γλυκά κλπ.

Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να προσέχουν αν τα παιδιά τους τηρούν κάποιο είδος μονοφαγίας, όπως αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γιαουρτιού, κοτόπουλου ή αν ζυγίζονται καθημερινά και ασκούνται έντονα προκειμένου να χάσουν κιλά.

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό σημάδι είναι όταν ζητούν να ετοιμάσουν μόνα τους τα γεύματα τους προκειμένου να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, λέγοντας ψέματα, όσον αφορά την ποσότητα, την ποιότητα και τη συχνότητα των γευμάτων.

Πηγή: naftemporiki.grΜοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: