Εντάξει, οκ, έχουμε κι εμείς τα δίκια μας και ουδείς μπορεί να το αρνηθεί. Η ελληνική γλώσσα είναι- και «επισήμως», σύμφωνα με αρκετές γλωσσολογικές μελέτες- μία από τις δυσκολότερες του κόσμου, κάνοντας πολλές φορές λεκτικό μαρτύριο την ζωή ακόμα και των Ελλήνων (ή κυρίως των Ελλήνων).
Τι κι αν την έχουμε διδαχτεί, υποτίθεται, σε δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο ή και στο πανεπιστήμιο; Τι κι αν, ειδικά εμείς οι παλιότεροι, έχουμε κρατήσει με τα χεράκια μας στο χαρτί απειράριθμες σημειώσεις σε μαθήματα; Τι κι αν μας έλεγαν μετ’ επιτάσεως οι δικοί μας «Μάθε παιδί μου γράμματα»;
Ε, ό,τι κι αν έχει κάνει κάποιος, είναι σχεδόν… μοιρολατρικά βέβαιο πως υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες λέξεις που όλοι μας τις «δολοφονούμε» εντέχνως (ή, ακόμα καλύτερα, που τις λέμε ή τις γράφουμε ενώ δεν… υπάρχουν) και περιμένουμε με λαχτάρα μετά ν’ ακούσουμε τον επιθανάτιο ρόγχο τους.
Και μπορεί αρκετές να διεκδικούν θέση στο ιδιόμορφο top-6 μας, όμως μετά από ελάχιστη σκέψη καταλήξαμε στις ακόλουθες:
- Είμασταν: Απ’ ό,τι φαίνεται, όταν μιλούσε η δασκάλα στο σχολείο δεν… είμασταν και πολύ εκεί και γι’ αυτό ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό το γράφει τελείως λάθος. Το ρήμα γράφεται με -ει σε όλο τον ενεστώτα (είμαστε, επομένως), ενώ στους παρελθοντικούς είναι πάντα με -η.
Άρα; Σωστά: ήμασταν.
- Του μέγα: Μέγα λάθος. Ο «μέγας» στη γενική του πτώση κάνει «του μεγάλου», επομένως αφήστε στην άκρη τους ενθουσιώδεις τίτλους του στυλ «Τεράστια νίκη για τους Μπακς του μέγα Αντετοκούνμπο».
Μεγαλώστε- τουλάχιστον σε γλωσσικό επίπεδο…
- Παρεισφρύω: Ναι, τέτοιοι είμαστε- θέλουμε να κάνουμε και τις χαριτωμενιές μας, λέγοντας δύσκολες λέξεις για ν’ αντιμετωπίσουμε τα (ανύπαρκτα) πλήθη.
Μας έχουμε νέα: αν κάνουμε μια ετυμολογική ανάλυση της λέξης θα δούμε ότι προέρχεται από την πρόθεση παρά + το αρχαίο ρήμα εισφρέω (εισέρχομαι, εισδύω).
Επομένως, το σωστό είναι παρεισφρέω.
- Ζάμπλουτος: Καλά, οκ, καμία σχέση μ’ εμάς που από τις 12 του μηνός αρχίζουν οι αράχνες να κάνουν κατάληψη στο πορτοφόλι μας, αλλά δε βαριέσαι- σημασία έχει ότι χρησιμοποιούμε μια λέξη που δεν υπάρχει.
Το σωστό είναι ζάπλουτος, καθώς προέρχεται από το μόριο Ζα (πολύ) + πλούτος- άρα ζάπλουτος.
Και μπορεί να μην υφίσταται λέξη ζάμπλουτος, όμως ο ελληνικός λόγος είναι πάμπλουτος, έτσι;
- Κοινοτυπία: Κοινός + τύπος, άρα κάτι που ακούμε συχνά σε βαθμό κακουργήματος, σωστά; Πιο λάθος πεθαίνει ο Μπαμπινιώτης: ο σωστός όρος είναι κοινοτοπία και αποτελεί δάνειο από το αγγλικό common-place (κοινός τόπος, σα να λέμε).
Στοιχειώδες, αγαπητοί μας Ουάτσον(ς).
- Μεγένθυση: Τεράστιο λάθος. Το ρήμα είναι «μεγεθύνω», επομένως το σωστό είναι μεγέθυνση– λίγο πιο… εκεί το νι, δηλαδή, και είμαστε εντάξει.
πηγή: belikeyou.gr
Related posts
Το καμπανάκι της Ακαδημίας για την Θράκη
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
Bloody Hawk- Το νέο του single “Τον Κόσμο Γυρίζω” σαρώνει στα charts!
Μετά το επιτυχημένο sold out tour του σε όλη την Ελλάδα, ο λυρικός και ωμά ρεαλιστικός Bloody Hawk επέστρεψε δισκογραφικά…