Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Blender

Τα πιο διάσημα σάντουιτς του κόσμου!

Κάναμε το γύρο του κόσμου και ανακαλύψαμε τα 13 καλύτερα σάντουιτς που απολαμβάνουν οι ντόπιοι αλλά και οι επιεκέπτες. Και επειδή σίγουρα θα θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα ακόμη κι αν δεν ταξιδέψετε μέχρι τις χώρες καταγωγής τους, σας έχουμε και συνταγές.

Croque Monsieur, Γαλλία

santo1

Το περίφημο γαλλικό πιάτο με το φανταχτερό όνομα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί και μπεσαμέλ που ψήνεται στο φούρνο.

Bao buns, Ταϊβάν

santo2

Τα διάσημα ψωμάκια ατμού, που δοκιμάζουμε σε πολλά εστιατόρια με ασιατικά πιάτα στην Αθήνα, γεμίζονται με διάφορα υλικά και γίνονται από τα πιο νόστιμα σάντουιτς που υπάρχουν.

Choripán, Αργεντινή

santo3

Η Αργεντινή έχει μεγάλη παράδοση στα ψητά και αγαπούν πολύ το μπάρμπεκιου. Μια από τις σπεσιαλιτέ τους και ένα από τα πιο διάσημα street food της χώρας είναι το choripán, το σάντουιτς που όπως μαρτυρά και το όνομα του φτιάχνεται με λουκάνικο chorizo.

Francesinha, Πορτογαλία

santo4

Οι Πορτογάλοι φτιάχνουν ένα από τα πιο πρωτότυπα σάντουιτς που έχετε δει, μιας και εκτός από την πληθωρική του γέμιση σερβίρεται και μέσα σε μια ρευστή σάλτσα με ντομάτα και μπίρα. Το francesinha που λέτε, φτιάχνεται με 2 φέτες ψωμιού του τοστ, ζαμπόν, καπνιστό χοιρινό λουκάνικο και μοσχαρίσια μπριζόλα. Από πάνω το πασπαλίζουν με άφθονο τριμμένο τυρί και το βάζουν στο φούρνο για να λιώσει, ενώ στο τέλος το σερβίρουν με τη ζεστή σάλτσα.

French dip, Λος Άντζελες

santo5

Μπορεί το όνομα του να παραπέμπει στη Γαλλία, ωστόσο το french dip είναι ένα από τα πιο κλασικά σάντουιτς της αμερικανικής κουζίνας. Όσο για το πώς προέκυψε το το όνομα του, οφείλεται στην άλλη ονομασία του ψωμιού που χρησιμοποιούν για να το φτιάξουν, την μπαγκέτα δηλαδή που ονομάζεται και french roll. Στη γέμιση πάλι, βάζουν μουστάρδα, τυρί, σιγομαγειρεμένο και λεπτοκομμένο μοσχάρι, που σερβίρεται με τη δική του σάλτσα στο πλάι με τις τηγανητές πατάτες που το συνοδεύουν.

Arepa, Βενεζουέλα και Κολομβία

santo6

Arepa ονομάζεται ένα επίπεδο, στρογγυλό ψωμάκι από καλαμπόκι που φτιάχνουν στη Βενεζουέλα και την Κολομβία και χαρίζει το όνομα του και στο ίδιο το σάντουιτς, μιας και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή με τον καθένα να προσθέτει ότι υλικά θέλει ή διαθέτει στη γέμιση. Για παράδειγμα, το arepa γεμίζεται με τυρί, αβοκάντο, ντομάτα, κρέας, κοτόπουλο, αβγά, γαρίδες ή ψάρια.

Katsu Sando, Ιαπωνία

santo7

Το tonkatsu είναι γιαπωνέζικο πιάτο με τηγανητό, παναρισμένο χοιρινό σερβιρισμένο με λάχανο και σκουρόχρωμη γλυκιά σάλτσα tonkatsu. «Βγαίνει» όμως και σε σάντουιτς, το katsu sando, το πολύ δημοφιλές street food που μιλά στη γλώσσα και τα γούστα των πολυάσχολων εργαζομένων.

Po’ boy, Νέα Ορλεάνη

santo8

Το po’ boy είναι κλασικό σάντουιτς της Νέας Ορλεάνης. Περιέχει τηγανητά θαλασσινά ή ψάρι, για παράδειγμα γαρίδες, φιλέτο λευκού ψαριού, στρείδια ή καβουρόψιχα και λαχανικά, όπως μαρούλι και ντομάτα. Έξτρα γεύση δίνει η remoulade, μια πικάντικη σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα.

Cemita, Μεξικό

santo9

Cemita ονομάζεται ένα στρογγυλό ψωμάκι που φτιάχνουν στο Μεξικό και όπως συμβαίνει με το arepa της Βενεζουέλας, έτσι ονομάζεται και το ίδιο το σάντουιτς που φτιάχνεται με αυτό το ψωμί. Το γνωστό και ως cemita poblana, το οποίο λόγω σχήματος θυμίζει burger, συνήθως περιέχει κάποιο κρέας, τυρί, αβοκάντο, κρεμμύδια και κάποια σάλτσα.

Vada Pav, Ινδία

santo10

Το burger που θα λατρέψει κάθε χορτοφάγος! Το ινδικό vada pav το οποίο φτιάχνεται με ένα παναρισμένο μπιφτέκι πατάτας που περιέχει κόλιανδρο και μπαχαρικά όπως τσίλι, κουρκουμά, σπόρους μουστάρδας και σκόρδο, ξεκίνησε ως φθηνό street food στους δρόμους της Βομβάης και πλέον έχει βρει τη θέση του ακόμη και στα μενού εστιατορίων. Παραδοσιακά στο vada pav προστίθεται και κάποιο chutney που το κάνει ακόμη πιο γευστικό.

Smorrebrod, Δανία

santo11

Οι Δανοί δεν χορταίνουν αυτά τα ανοιχτά σάντουιτς που καλύπτουν πραγματικά κάθε γούστο! Τα smorrebrod που λέτε φτιάχνονται με ψωμί σίκαλης και διάφορα toppings όπως αλλαντικά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, τυρί, αλείμματα, βραστό αβγό, αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι και άλλα λαχανικά. Μάλιστα, τα toppings ακολουθούν συχνά και την εποχικότητα ή τις μεγάλες γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, όπου φτιάχνονται με ψητό χοιρινό και σάλτσα μήλου.

Banh Mi, Βιετνάμ

santo12

Banh Mi ονομάζουν στο Βιετνάμ το ψωμί, κάθε είδους. Έτσι ονομάζουν όμως και το περίφημο σάντουιτς τους, που φτιάχνεται με βιετναμέζικη μπαγκέτα η οποία γίνεται με σταρένιο αλεύρι αλλά και αλεύρι ρυζιού. Όσο για τη γέμιση, το σάντουιτς περιέχει συνήθως υλικά όπως πανσέτα, βιετναμέζικο λουκάνικο, χοιρινά μπιφτέκια και χοιρινά κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, πατέ, κοτόπουλο, σαρδέλες από κονσέρβα, τυρί, τηγανητά αβγά και τόφου, σε άπειρους συνδυασμούς. Επίσης, προσθέτουν κόλιανδρο, λαχανικά, τουρσιά και πικάντικες σάλτσες.

Zapiekanka, Πολωνία

santo13

Άλλοι όταν πεινάνε βολεύονται με ένα απλό, μικρό hot dog κι άλλοι, οι Πολωνοί για παράδειγμα, θέλουν ολόκληρο ψωμί! Εντάξει, για την ακρίβεια το street food της χώρας είναι μισό ψωμί ή μάλλον μισή μπαγκέτα κομμένη κατά μήκος και εμπλουτισμένη με χορταστικά υλικά, όπως μανιτάρια, τυρί, κρέας και λαχανικά, αλλά κι αυτό δεν το λέτε λίγο. Το σερβίρουν δε με άφθονη κέτσαπ, αλλά και μαγιονέζα ή μουστάρδα.

πηγή: olivemagazine.gr

 

Related posts