Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Ιούν 2021
Ελλάδα

25 Χρόνια πρωτοπόρων δράσεων και υπηρεσιών συμπλήρωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα (25 Μαΐου) που ήταν η  Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά , «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 16η συνεχή χρονιά,  διοργάνωσε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τις νέες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης παιδιών, καθώς και ενηλίκων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Καπελετζή.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εδώ και 25 χρόνια αναπτύσσει με συνέπεια και ανταποκρινόμενο στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, στρατηγικές συνεργασίες και θέτει καινοτόμες υπηρεσίες άμεσης δράσης στη διάθεση όλων των παιδιών αλλά και των ενηλίκων που εξαφανίζονται και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ήμασταν δίπλα σε 1.728 παιδιά που εξαφανίστηκαν, διαχειριστήκαμε 86.497 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», τo 2020 και το 1ο τετράμηνο 2021 αναζήτησε 122 εξαφανισμένα παιδιά καθώς και 37 ενήλικες. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Οργασνιμός διαχειρίστηκε 15.139 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000. Ενώ σημειώνεται ότι και εν μέσω πανδημίας, εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι του Οργανισμού πραγματοποίησαν παρεμβάσεις πρόληψης του φαινομένου σε 1.202 μαθητές και μαθήτριες, 1.170 εκπαιδευτικούς και 642 γονείς και κηδεμόνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσίασε η κα. Μαρία Τυλιγάδη, Αστυνομική Υποδιευθύντρια, Διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων, η ΕΛ.ΑΣ το 2020  διαχειρίστηκε συνολικά 260 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 992 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ως καθ ύλην αρμόδιος καθώς επίσης και άλλοι υπουργοί, αρχηγοί και επιτελάρχες που παίρνουν μέρος σε περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών.

Βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυναν ο Commissioner of Missing Persons’ of the Federal Belgian Police and specialized expert on crimes against children at Interpol, κ. Alain Remue, ο κ. Bob Cunningham, Διευθύνων Σύμβουλος International Centre For Missing and Exploited Children, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Missing Children Europe, Maud de Boer Buquicchio και ο κ. John Bischoff III, Vice President, Missing Children Division, National Centre For Missing and Exploited Children, Η.Π.Α.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος στην ομιλία του έκανε μία σύντομή αναδρομή στις δράσεις που ξεκίνησε πριν σχεδόν 25 χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για κάθε παιδί που εξαφανίζεται, στις συνεργασίες που ανέπτυξε με τις αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα, στην εξειδίκευση και πιστοποιήσεις που έλαβε καθώς και στην εμπειρία και τεχνογνωσία που αντάλλαξε με διεθνείς φορείς.

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη υλοποίηση του Amber Alert Hellas καθώς επίσης και  την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις καθίστανται αρωγός και συμπαραστάτης του σπουδαίου έργου που επιτελεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συμβάλλοντας ενεργά με προσωπικό, υλικό και μέσα,  με σκοπό την ενίσχυση των διαδικασιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης και την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών  άμεσης επέμβασης για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ευαίσθητου αυτού φαινομένου».

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι: «Για το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη της οικογένειας, είναι θέματα υψηλής προτεραιότητας. Μέλημά μας είναι να κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα και να τα διαπαιδαγωγήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν σωστές και ισορροπημένες προσωπικότητες, χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία. Μέριμνά μας είναι να είμαστε δίπλα στα παιδιά και στην οικογένεια, μέσω της έμπρακτης αρωγής και στήριξης. Και η ενδυνάμωση της στενής συνεργασίας μας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω και του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει, συμβάλει σε αυτούς τους σκοπούς».

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα. Σοφία Βούλτεψη δήλωσε: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ο πρώτος φορέας που πιστοποιήθηκε στο υπουργείο μας και αυτό δείχνει πόσο σοβαρή και σε βάθος δουλειά γίνεται από τον κο Γιαννόπουλο. Με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία, καθώς ο δικός μας τομέας είναι ο κατ εξοχήν τομέας που δοκιμάζεται η παιδική ηλικία».

Για τα εξαφανισμένα παιδιά μίλησαν ο  Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης,  ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Στέφανος Κολοκούρης ,ο  κ. Τσιόπλος Ιωάννης, Υποστράτηγος Διευθυντής Α΄Κλάδου ΓΕΕΘΑ, ο κ. Αριστείδης Πανταζόγλου, Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος, ο  Αντιστράτηγος, κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, , ο κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου, Πρόεδρος ΕΚΑΒ, ο κ. Αντώνιος Αυγερινός Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ε.Σ και διαδικτυακά ο  Αντιπεριφεριάρχης Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Χρήστος Μήττας  αλλά  και ο  Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ιδιαίτερη στιγμή της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση του βίντεο με τίτλο: «Για να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους», όπου ποδοσφαιριστές και των 14 ομάδων της Super League στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης, σεβασμού, αλλά και αρωγής στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων συνανθρώπων μας, μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, του MISSING ALERT APP. H Super League και οι ομάδες της στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της πρωτοβουλίας Football Cares, συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα Amber και Missing Alert Hellas καλώντας όλους τους πολίτες να κατεβάσουν το Missing Alert App στο κινητό τους.

Για την συγκεριμενη συνεργασία αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Super League, κ. Λεωνίδας Μπουτσικάρης λέγοντας: «Είναι τεράστια τιμή για τη Super League να αποτελεί πλέον μέλος της μεγάλης οικογένειας του Οργανισμού. Είναι σταθερή η βούληση μας να αποκτήσουμε μία άμεση και σταθερή σχέση. Κάθε ημέρα είναι ημέρα επαγρύπνησης, ενημέρωσης και αλληλεγγύης. Ελπίζουμε σύντομα να ανακοινώσουμε και νέες πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η διεθνοποίηση της προσπάθειας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση από τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστα Γιαννόπουλο πιστοποιητικών εκπαίδευσης και ένταξης στα προγράμματα Αmber και Missing Alert Hellas, στους επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών, της Δημοτικής Αστυνομίας Γλυφάδας, της Δημοτικής Αστυνομίας Ηλιούπολης και της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου παρουσιάστηκαν τα υλικοτεχνικά μέσα που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι συναρμόδιοι δημόσιοι και εθελοντικοί φορείς, όπως το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας», Ασθενοφόρα, διασωστικά οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, οι εθελοντές χειριστές της αναβαθμισμένης Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», εθελοντές διασώστες, κυνοφιλικές ομάδες και για πρώτη φορά σε πλήρη ανάπτυξη οχήματα, μέσα και υλικοτεχνικός εξοπλισμός από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και τους κλάδους ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και τις Δημοτικές Αστυνομίες Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Γλυφάδας και Ηλιούπολης.

Τέλος, και φέτος όπως κάθε χρόνο τα παιδιά από τον παιδικό σταθμό «Λιλιπούπολη», έστειλαν το δικό τους βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα.

Related posts