Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Σεπ 2022
Απόψεις

21 Απριλίου 1967 : Πώς,στο παρά πέντε  δεν ματαιώθηκε το πραξικόπημα…

Ο  στρατηγός Ζωϊτάκης  τους ζήτησε να αναβληθεί, ο Παπαδόπουλος έμεινε σκεπτικός και ο Παττακός είπε «προχωράμε!»

Γράφει ο Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

Λίγες ώρες  πριν εκδηλωθεί στις 2 τα μεσάνυχτα το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, στην τελευταία σύσκεψη της 17μελούς  «Επαναστατικής Επιτροπής»  στο σπίτι  του Μπαλόπουλου στη Νέα Σμύρνη, έσκασε η βόμβα!

Χτύπησε το τηλέφωνο του Μπαλόπουλου και από την άλλη άκρη της γραμμής η σύζυγος του Μακαρέζου, ζητεί ο σύζυγος της  να πάει επειγόντως στο σπίτι, τον θέλει ο στρατηγός Ζωϊτάκης!

Στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας πήγαν για να προσευχηθούν

΄Ολοι ανησύχησαν! Προσπάθησε να τους ηρεμήσει ο Παπαδόπουλος λέγοντας, ότι ο στρατηγός είναι μυημένος στην «κίνηση».

Στο σπίτι του Μπαλόπουλου ήταν παρόντα τα εξής μέλη της Επαναστατικής Επιτροπής: Ταξίαρχος Στ. Παττακός, Συνταγματάρχες:  Γ. Παπαδόπουλο (αρχηγός), Νικ. Μακαρέζος, Ιω. Λαδάς, Πέτρος Κωτσέλης, Κων. Καρύδας, αντισυν/ρχες: Αντ. Λέκκας, Αντ. Μέξης,  Κων. Παπαδόπουλος, Μιχ. Ρουφογάλης, Κων. Ασλανίδης, Δημ. Σταματελόπουλος, Δημ. Ιωαννίδης, Μιχ. Μπαλόπουλος, Ανδρέας Γαλατσάνος.  Απουσίαζαν  οι συνταγματάρχες: Νικ. Γκαντώνας και Στ. Καραμπέρης που υπηρετούσαν στην Θεσσαλονίκη.

Ο στρατηγός Ζωϊτάκης, ήταν μυημένος στο κίνημα

Ο Μακαρέζος έφυγε και επέστρεψε μετά από μία ώρα και όλοι αγωνιωδώς περίμεναν ν’ ακούσουν τι τον ήθελε ο Ζωϊτάκης:

«Ο στρατηγός προτείνει αναβολή» και πρόσθεσε:  «Από αυτά που μού είπε ο Ζωϊτάκης, συμπεραίνω ότι ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Σπαντιδάκης  μετά των αντιστρατήγων στην σύσκεψη που είχαν, δεν προτίθενται να ενεργήσουν  άνευ της συμμετοχής του βασιλέως, ο οποίος είναι άκρως αντίθετος. Ο κ. Ζωϊτάκης  συντάσσεται με την άποψη αυτή του Α/ΓΕΣ  και των άλλων αντιστρατήγων και προτείνει να αναβάλλουμε την ήδη ειλημμένη απόφαση μας».

Τον λόγο πήρε ο Παπαδόπουλος: «Και τώρα κ. ταξίαρχε τι γίνεται;» Είπε στον Παττακό.

Παττακός: «Δεν υφίστανται πλέον περιθώρια  σκέψεως, αναβολών και δισταγμών. ΄Ηδη τινές των συναδέλφων ευρίσκονται εις την γραμμήν εξορμήσεως βάσει των εντολών που τους εδώσαμε». Σηκώθηκε κατόπιν από την καρέκλα του όρθιος και είπε: «Ο ταξίαρχος (εννοούσε τον εαυτόν του),  ξεκινά και όποιος θέλει  συμμετέχει και όποιος δεν θέλει  είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Τα άρματα θα ξεκινήσουν την καθορισθείσαν ώρα  και το πρωί θα είναι απλωμένα  είς όλην την Αθήνα βάσει του σχεδίου που εξεπονήσαμε»

Μόλις τελείωσε, ο Παπαδόπουλος είπε: «Έχει καλώς, ξεκινούμε λοιπόν  όπως είχαμε αποφασίσει και βλέπομεν τι θα γίνει με τους αντιστρατήγους».

Σε τρείς στρατηγούς, Σπαντιδάκη, Αγγελή και Ζωϊτάκη, έγινε πρόταση από την «τρόϊκα», «να ηγηθούν της Επαναστάσεως». Επισκέφθηκαν πρώτα στην Θεσσαλονίκη  τον αρχηγό του Γ΄ Σ.Σ. στρατηγό Ζωϊτάκη, τον ενημέρωσαν, αλλά έφερε αντιρρήσεις λέγοντας ότι «κάθε ενέργεια πρέπει να είναι ιεραρχημένη και να ηγηθεί ο Α/ΓΕΣ». Κατόπιν επισκέφτηκαν τον Α/ΓΕΣ στρατηγό Σπαντιδάκη  και όταν του έκανε  ο Παττακός την πρόταση, έγινε εξω φρενών! «Προσέξτε καλά, αν κάνετε κάτι χωρίς την έγκριση μου θα σας στήσω στον τοίχο!»

Κατόπιν επισκέφθηκε ο Παττακός τον Αγγελή στο σπίτι του στο Παγκράτι που όταν άκουσε  την πρόταση, απάντησε ΟΧΙ !  Και όταν του προτάθηκε η πρωθυπουργία άστραψε και εβρόντησε! «αυτό θα ήταν πρόστυχον και άνανδρον εκ μέρους μου!».

Τα άρματα μάχης στη Βουλή και στην πλατεία Συντάγματος.

Την παραμονή του κινήματος, η τρόικα μετέβη στην εκκλησιά τη Αγίας Βαρβάρας στο Χαλάνδρι όπου προσευχήθηκαν στην προστάτιδα του Πυροβολικού να πετύχει η ενέργεια τους.

Στο σπίτι του Μπαλόπουλου, μόλις τέλειωσε η σύσκεψη και  διαπίστωσαν ότι όλα βαίνουν ομαλώς για την «ώρα Ω», με κάθε προφύλαξη έφυγαν για τις θέσεις τους.

Παπαδόπουλος Παττακός και Μακαρέζος έφυγαν μαζί. Στο τιμόνι ο Μακαρέζος στη θέση του συνοδηγού ο Παπαδόπουλος και πίσω ο Παττακός, ενώ κατέβαιναν την Πανεπιστημίου, άκουγαν τις ειδήσεις από το ραδιόφωνο, τις εξαγγελίες του υπουργού Γεωργίας Ευάγγελου Αβέρωφ για διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, περίθαλψη και στέγη. «Καλές οι εξαγγελίες του υπουργού, γενναία τα μέτρα του, αλλά θα μείνουν στα λόγια» είπε ο Μακαρέζος. Και ο Παπαδόπουλος παρατήρησε: «είναι μέτρα ανακούφισης των αγροτών… θα τα εφαρμόσει δική μας κυβέρνηση!»

΄Ολα έβαιναν καλώς εως την ώρα (Ω)  δηλαδή την 2 νυχτερινή της 21ης Απριλίου που θα άρχισε το κίνημα. ΄Αλλωστε όλα ήταν με το μέρος τους. ΄Ολες οι  μονάδες της Αττικής ήταν σε επιφυλακή που φρόντισαν με ωραίο τρόπο να επηρεάσουν και να εφαρμόσει ΓΕΣ. Η επιφυλακή τους εξυπηρετούσε στα σχέδια τους.

Στις 2  ακριβώς βγήκαν από του Γουδή τα τάνκς και κατέλαβαν  καίρια σημεία, στρατιωτικές περίπολοι συλλαμβάνουν τους πολιτικούς και η Αστυνομία άρχισε τις συλλήψεις κομμουνιστών. Παρά τις αντιδράσεις του βασιλιά, το κίνημα επικράτησε και η χώρα μπήκε στο γύψο…

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

akontogiannidis@yahoo.gr

 

 

 

Στη βασική φωτογραφία : Η επαναστατική τρόικα: Παττακός Παπαδόπουλος, Μακαρέζος

 

Related posts