Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Αυγ 2022
Ελλάδα

“Το 2017, έτος ορόσημο για έξοδο από την κρίση”

omilia-tsipra-stin-k-o-tou-sirizaΤο 2016 η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017. Ο κύριος Τσίπρας είπε ότι το 2017 θα είναι έτος ορόσημο για έξοδο από την κρίση και ότι αυτός  ο προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός  αισιοδοξίας, ανάπτυξης και ανάκαμψης.  Ο κ. Τσίπρας παράλληλα  άσκησε σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Ο στόχος του πλεονάσματος 1,75% για το 2017 θα υπερκαλυφθεί. Θα αγγίξει το 2%.  Όχι μόνο δεν ενεργοποιείται ο κόφτης αλλά υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο και μάλιστα για 2η χρονιά. Εμείς μοιράζουμε χρήματα που έχουμε. Δεν κόβουμε έντοκα γραμμάτια για να δώσουμε χρήματα» επισήμανε ο κ. Τσίπρας  και τόνισε:« Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή τετραετίας που θα εξαντλήσουμε».
Μείωση της ανεργίας 
«Η ανεργία επί των ημερών μας μειώθηκε από το 27 στο 23% και η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί»
Να κλείσει το συντομότερο δυνατό η β’ αξιολόγηση για να βγουμε στις αγορές 
«Πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ετοιμάσουμε την έξοδο στις αγορές. Δεν αποδεχόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θέτουν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκών κεκτημένων. Το ΔΝΤ θα πρέπει να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του. Να πει αν θέλει να μείνει η να φύγει από την Ευρώπη».
Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς, και τα οφέλη θα διανέμονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες
«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε  ο πρωθυπουργός  και τόνισε:
«Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».
Βολές στη ΝΔ 
«Είναι υποκριτικό από τη Νέα Δημοκρατία να γίνεται λόγος για την υπόθεση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μέσα σε τέσσερα χρόνια πήγατε το χρέος από 110% στο 180%.Για εμάς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν σημαίνει ξεπούλημα αλλά αναβάθμιση σε συνεργασία με το δημόσιο τομέα».
Για ΦΠΑ στα νησιά του αν. Αιγαίου
«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών. Τα νησιά αυτά είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Που κράτησε ψηλά τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για υγεία και παιδεία 
«Από τον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται 300 εκατομμύρια ευρώ για την υγεία και την εκπαίδευση».
Η συζήτηση  άρχισε από τις 2 το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα απόψε  με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το ρεκόρ ομιλητών, καθώς από τη Τρίτη που ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, ζήτησαν και πήραν τον λόγο 196 βουλευτές και απομένουν μόλις 8 από όλους όσοι είχαν εγγραφεί.
AΠΕ-ΜΠΕ

Related posts