Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Οκτ 2021
SLIDER

20 από τα 24 κρούσματα ξανά στην Ξάνθη – Που οφείλεται η μεγάλη κρίση στον Εχίνο

Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιστημονική κοινότητα η μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ξάνθη και στη Ροδόπη.

Εξαιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν από αυτή την ανησυχητική αύξηση, επιβλήθηκαν νέα έκτακτα και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, προκειμένου να μην χαθεί … η «μπάλα» σε αυτές τις περιοχές.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στον Εχίνο της Ξάνθης, όπου την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι ασθενών και έχουν διαπιστωθεί δεκάδες κρούσματα. Μάλιστα, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ανακοινώθηκε πως ο οικισμός μπαίνει σε απόλυτη απομόνωση για επτά ημέρες.

Τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα επιβεβαιώνουν για ακόμη μια ημέρα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Και αυτό γιατί – παρότι μειωμένα- από τα 24 νέα κρούσματα, τα 18 προέρχονται από την Ξάνθη και τον Εχίνο, τα δύο από την περιοχή της Ροδόπης και τα τέσσερα εξ αυτά είναι εισαγόμενα, δηλαδή από πτήσεις του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί με φόντο τις εικόνες συνωστισμού σε διάφορες περιοχές της χώρας και τις ενδείξεις ότι οι πολίτες έχουν χαλαρώσει όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, δεν σταματούν να επισημαίνουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η χαλάρωση, ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση και να έχουμε «πισωγύρισμα» θα είναι τεράστιος.

Σύψας: Θα έχουμε κι άλλους Εχίνους αν χαλαρώσουμε

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας με αφορμή την περίπτωση του Εχίνου ότι ακόμα δεν έχουμε το λεγόμενο δεύτερο κύμα του καλοκαιριού, ωστόσο, αν υπάρξει εφησυχασμός θα το πληρώσουμε ακριβά. Ο καθηγητής μιλά για την αναζωπύρωση της επιδημίας που παρατηρήθηκε σε τοπικές κοινωνίες όπως σε αυτή της ακριτικής πόλης της Ξάνθης και τα κρούσματα κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην χαλαρώσουν οι πολίτες ξεχνώντας τον ιό.

Ο κ. Σύψας είπε ότι είχαμε μια «τοπική αναζωπύρωση κι ελήφθησαν τοπικά μέτρα. Υπήρξε συγχρωτισμός λόγω θρησκευτικών τελετών, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί αν παραβιάζουμε τους κανόνες, όπως ήδη έχει γίνει σε παραλίες, μπαράκια κτλ. Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, αντισώματα δεν έχουμε, οπότε μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε αντίστοιχους… Εχίνους».

Συνεχίζοντας ο κ. Σύψας είπε ότι «επτά ημέρες καραντίνας είναι αρκετές για τον κορωνοϊό και θα βγει πολύ σύντομα σχετική ελληνική μελέτη». Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει δεύτερο κύμα ενόψει τόνισε: «Σε δύο εβδομάδες βλέπουμε τα αποτελέσματα. Είναι τυφλά τα κρούσματα κι εμφανίζονται ξαφνικά. Ηδη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έχουμε πολλά κρούσματα. Δεν έχουμε ακόμα το λεγόμενο δεύτερο κύμα του καλοκαιριού, αλλά είναι καμπανάκι ότι αν υπάρξει εφησυχασμός, θα μας επισκεφτεί το δεύτερο κύμα και στην Ελλάδα».

Αναφορικά με τους εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται από τις όμορες αυτές χώρες ξεκαθάρισε ότι «όλοι οι τουρίστες που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου κάνουν τεστ, όχι δειγματοληπτικά, αλλά όλοι τους, μέχρι το τέλος του μήνα. Εισαγόμενα κρούσματα θα έχουμε, αλλά θα πρέπει όσο το δυνατόν να το περιορίσουμε» κατέληξε.

 

Γώγος: Ανησυχούμε για την Ξάνθη – Πιθανό να ξεφύγουν τα κρούσματα

Ανησυχία και στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ξάνθη σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Χαράλαμπο Γώγο. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γώγος ερωτήθηκε για το έκτακτο τοπικό lockdown του Εχίνου και είπε ότι «προφανώς ανησυχούμε για κάθε περίπτωση που υπάρχουν εστίες διασποράς κορωνοϊού, καθώς υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγουν. Η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες Αρχές έλαβαν τα μέτρα που χρειάζονται. Ελπίζω και πιστεύω με τα πολλά τεστ και τους περιορισμούς, που κατανοούμε ότι είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες, ότι θα καταφέρουμε να τελειώσει εκεί η ιστορία.»

Για τους φόβους που εκφράζονται για τη διασπορά κορωνοϊού από ασυμπτωματικούς, στην Ξάνθη -όπου καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος- και ευρύτερα ο κ. Γώγος τόνισε «αυτό είναι το γνωστό μοτίβο του ιού, αυτό βλέπουμε και στην Ξάνθη. Υπάρχουν ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν, λιγότεροι νοσούντες, ακόμα λιγότεροι στην εντατική».

Στη συνέχεια ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε στο κομμάτι της επανεκκίνησης του τουρισμού. «Υπάρχει φόβος για εισαγωγή κρουσμάτων από τα σύνορα, σε περιοχές υψηλού συγχρωτισμού. Μέχρι τώρα, ωστόσο, τα δεδομένα που έχουμε για τους τουρίστες είναι τα ίδια με την επικράτειά μας. Είναι μικρός ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων, όμως μπορεί και κάποιο να ξεφύγει» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα που θα χρειαστούν μαζικές παρεμβάσεις, όπως η καραντίνα, το lockdown. Χρειάζεται υψηλό αίσθημα ευθύνης από τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες, τους πολίτες. Να τηρούνται τα μέτρα για τις αποστάσεις και τις μάσκες. Και φυσικά χρειάζεται στήριξη της Πολιτείας στους ξενοδόχους γιατί έχουν αυξημένα έξοδα και υποχρεώσεις και λιγότερους επισκέπτες. Θα υπάρχουν πολλά τεστ στα νησιά. Στόχος είναι να βρίσκεται άμεσα το κρούσμα, να γίνεται ιχνηλάτηση επαφών και απομόνωση. Το θέμα είναι όμως να μην έχει ήδη μεταδώσει σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων»

Μετά την πρόσφατη επανάκαμψη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, άνοιξε η συζήτηση ένα πιθανό δεύτερο κύμα ήδη από το καλοκαίρι. Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε σχετικά ότι «αξιολογούμε τη συμπεριφορά του ιού και τα δεδομένα που υπάρχουν. Πρώτον, έχει τη μορφολογία κορωνοϊών που έχουν εποχιακή κατανομή, δεύτερον, δεν έχουμε εμβόλιο, τρίτον δεν έχουμε σαφές θεραπευτικό σχήμα. Παρότι δεν έχουμε μεγάλη ανοσία, είμαστε σε καλύτερη φάση από την αρχή» είπε και προσέθεσε:

«Ο ιός υπάρχει και κυκλοφορεί. Το βλέπουμε σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε αυτή τη φάση ίσως να περιορίζεται λίγο η μετάδοσή του σε εξωτερικούς χώρους. Θα έρθει όμως ο χειμώνας και γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Ο ιός δεν χάθηκε, θα επανέλθει και πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι, να οργανωθούμε καλά.»

 

Σουρβίνος: Ο Εχίνος είναι παράδειγμα του τι θα γίνει αν δεν τηρούμε τα μέτρα

Ως παράδειγμα του τι θα συμβεί, εάν δεν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, χαρακτήρισε την κατάσταση στον Εχίνο, ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.

«Πρόκειται για μια εστία που είναι απόρροια της μη τήρησης των μέτρων. Είναι ένα παράδειγμα τι θα γίνει αν σταματήσουμε να τηρούμε τα μέτρα», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6». Μιλώντας για τα κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου, αναφέρθηκε στην θρησκευτική εκδήλωση για το ραμαζάνι, όπου υπήρξε συγχρωτισμός. «Είναι ένα παράδειγμα πως μπορούμε να γυρίσουμε σε καταστάσεις που δεν θέλουμε», ανέφερε.

Απαντώντας στο αν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων, ο καθηγητής Σουρβίνος, είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Επαφιόμαστε στην καλή διάθεση και στο πνεύμα συνεργασίας που θα δείξουν όλοι». Όπως είπε, «είναι μια μειοψηφία που δεν τηρεί τα μέτρα» και σημείωσε ότι «ίσως μια πιο στοχευμένη καμπάνια στους νέους θα βοηθούσε». «Το Πεκίνο μας δείχνει τι θα έχουμε στη χώρας, αν δεν τηρούμε τα μέτρα. Εν απουσία εμβολίου, όλα έχουν να κάνουν με τη συμπεριφοράς μας», ανέφερε.

Όπως είπε, η διαδικασία των τεστ για κορωνοϊό, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενώ αναφερόμενος στο εμβόλιο, εκτίμησε ότι «στο τέλος του 2020, αν έχουμε το εμβόλιο θα είμαστε ευτυχείς».

Λινού: Η κρίση στον Εχίνο έρχεται μετά το Ραμαζάνι

Στην καραντίνα που τέθηκε για επτά ημέρες η περιοχή του Εχίνου αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε, τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στην κοινότητα της Ξάνθης οφείλονται στο Ραμαζάνι που γιόρταζαν οι κάτοικοι το προηγούμενο διάστημα.

«Θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους να τους ενημερώσουμε πιο έντονα, στη γλώσσα τους. Δε φταίνε αυτοί που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε», επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.  «Η θρησκευτική μειονότητα της Θράκης ήταν μια κερκόπορτα, γιατί ζουν σε κοντινή επαφή. Η κρίση έρχεται μετά από μια δική τους γιορτή,το Ραμαζάνι», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λινού και συμπλήρωσε ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι ζουν τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα στις δομές προσφύγων ή στους καταυλισμούς Ρομά -όπως συνέβη στη Λάρισας- είναι ευθύνη των δημόσιων λειτουργών υγείας να περάσουν σωστά το μήνυμα.

«Θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους να τους ενημερώσουμε πιο έντονα, στη γλώσσα τους. Δε φταίνε αυτοί που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε», επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Related posts