Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Ιαν 2021
Πολιτισμός

1ο βραβείο στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας για «Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές»

Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Λουπάκη «Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές» κέρδισε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας που ολοκληρώθηκε χθες. Μια ταινία που, συνδέοντας ιστορία, τέχνη και επιστήμη, αγγίζει σύγχρονα πανανθρώπινα προβλήματα με τη βοήθεια ενός μικρού παιδιού με το όνομα «Μύρτις».

Η ταινία αντλεί τη θεματική της από το χρονικό της ανάπλασης του προσώπου ενός εντεκάχρονου κοριτσιού, θύματος του περίφημου λοιμού, που το 430 π.Χ. αφάνισε το 1/3 των κατοίκων της Αθήνας. Είναι η Μύρτις. Έτσι την ονόμασαν οι επιστήμονες οι οποίοι – με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη – της προσέφεραν τη δυνατότητα να ζήσει μια δεύτερη ζωή, με έναν ομολογουμένως ασυνήθιστο τρόπο.

Η Μύρτις, που είχε την ατυχία να χαθεί στη μεγάλη επιδημία που χτύπησε την ακμάζουσα Αθήνα του Περικλή στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου δεν υπήρξε απλώς θύμα μιας άγνωστης τότε νόσου, αλλά και θύμα πολέμου. Ενός από τους μεγαλύτερους πολέμους της αρχαιότητας, που όπως όλοι οι πόλεμοι αφήνουν πίσω τους και πολλές «παράπλευρες» απώλειες, πλήττοντας ανηλεώς τους ανυπεράσπιστους αμάχους.

Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Νίκος Λουπάκης μέσα σε 50 λεπτά της ώρας συνδέει από τη μια το παρελθόν με το παρόν και από την άλλη την τέχνη, με την επιστήμη και την τεχνολογία – και κυρίως – με την ιστορία. Παρακολουθώντας τη δεύτερη ζωή της Μύρτιδας, ο θεατής προσεγγίζει την ιστορία με ένα διαφορετικό, αντισυμβατικό ίσως τρόπο. Παράλληλα βρίσκεται μπροστά σε μια Ελλάδα που η επιστημονική της κοινότητα διαπρέπει στον τόπο της.

Πάνω απ’ όλα όμως το μήνυμα που στέλνει η Μύρτιδα των 2.500 ετών στο σύγχρονο άνθρωπο – είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές» είναι μια υπενθύμιση για τα παιδιά, αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, που χάνονται κάθε χρόνο, κατά εκατομμύρια, είτε από ασθένειες είτε σε πολεμικές συρράξεις.

Είναι ένα μήνυμα για την ειρήνη και την αλληλεγγύη που δεν έχει σύνορα.

Δυο λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Νίκος Λουπάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στη Μόσχα και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Arts) στη δημοσιογραφία (European Communication Institute/Danube University, Krems – Αυστρία). Σήμερα ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Αθήνα. Ασχολείται με το ρεπορτάζ αυτοκινήτου από το 1989, έχοντας κατά καιρούς αρθρογραφήσει στα μεγαλύτερα περιοδικά του ειδικού τύπου (4ΤΡΟΧΟΙ, Auto Motor und Sport, DRIVE, Car & Driver). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδας (ΤΕΕ) και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ). Το ντοκιμαντέρ «Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές» είναι η δεύτερη ταινία του.

Docfest.gr

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας είναι ένας καταξιωμένος πλέον θεσμός, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει ένα πλήθος ταινιών με ιδιαίτερα πλούσια θεματολογία. Φέτος, για τους γνωστούς λόγους, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (docfest.gr) με τους διοργανωτές να μιλούν για την εντυπωσιακή συμμετοχή πολλών χιλιάδων θεατών.

Αναλυτικότερα για το φεστιβάλ, τις κριτικές επιτροπές και τις βραβεύσεις μπορείτε διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ

Την τελετή λήξης του συνεδρίου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη διεύθυνση https://online2020.docfest.gr/

 

Ποια ήταν η Μύρτις

Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα κορίτσι της αρχαιότητας – θύμα του λοιμού των Αθηνών – από τους ειδικούς επιστήμονες που με επικεφαλής τον καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη πραγματοποίησαν την τρισδιάστατη αναπαράσταση του.

Η ανάπλαση του προσώπου ενός 11χρονου κοριτσιού που πέθανε το 430 π.Χ. και υπήρξε ένα από τα θύματα του περίφημου Λοιμού που αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Αθήνας, αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα σύμπραξης επιστήμης και πολιτισμού.

Στο ρεαλιστικό ομοίωμα που δημιουργήθηκε με συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο, όταν τα οστά του παιδιού αυτού βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην ανασκαφή του Κεραμεικού, το 1995 ενόψει των έργων του μετρό, δόθηκε το όνομα Μύρτις. Με αυτό το όνομα το κορίτσι μπήκε στον κόσμο των ανθρώπων του 21ου αιώνα, καταφέρνοντας όχι απλά να επικοινωνήσει μαζί τους, αλλά και να τους εμπνεύσει, αφού μικροί και μεγάλοι, απλοί άνθρωποι και καλλιτέχνες βρέθηκαν να ασχολούνται μαζί της, να συγκινούνται από την ιστορία της και να δημιουργούν για χάρη της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολλαπλοί τρόποι επικοινωνίας τους οποίους χρησιμοποίησε η Μύρτις, με την καινοτομία να δίνει το παρών σε όλη τη διαδρομή της, η οποία δεν περιορίστηκε σε μια ή περισσότερες στατικές παρουσιάσεις και ομιλίες στο κοινό, αλλά συνεχίστηκε με τη μορφή περιοδεύουσας θεματικής έκθεσης, που επισκέφθηκε σημαντικά μουσεία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και μετεξελίχθηκε σε προσβάσιμη, με ειδικό τμήμα για τυφλούς και κωφούς.

Η Μύρτις υπήρξε αφορμή όχι απλά να θυμηθούν οι σύγχρονοι Έλληνες την ιστορία τους, αλλά και να τη δουν με άλλο μάτι, εξετάζοντας και πλευρές της καθημερινότητας των ανθρώπων της αρχαίας εποχής – και ενδεχομένως να προβληματιστούν από το εφήμερο της ασφάλειας και της όποιας ευημερίας βιώνουν σήμερα.

Κορυφαία στιγμή της «δεύτερης ζωής» της Μύρτιδας αποτελεί η συστράτευσή της με τον ΟΗΕ, για να σταματήσουν να χάνονται εκατομμύρια άνθρωποι – ανάμεσά τους και 6 εκατομμύρια παιδιά – κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προβλεφθούν και να θεραπευτούν. Με τη βοήθεια της Μύρτιδας, λοιπόν, Πολιτισμός και Επιστήμη συνάντησαν τον Ανθρωπισμό, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο εγχείρημα.

Η περίπτωση της Μύρτιδας αφορά και τον τεχνικό πολιτισμό, λόγω της έμμεσης εμπλοκής της σε μια επιστημονική ανακάλυψη που έδωσε απάντηση σε ένα επί αιώνες αναπάντητο ερώτημα της ιστορίας. Ο λόγος, για την αποκάλυψη του αιτιολογικού παράγοντα του Λοιμού των Αθηνών (Salmonela Enterica Typhi): με την πρωτοποριακή ανάλυση DNA από τον καθηγητή Χρήστο Γιαπιτζάκη αποκαλύφθηκε ότι η ασθένεια που έπληξε την Αθήνα ήταν τυφοειδής πυρετός.

Έτσι, η ανάπλαση του προσώπου του κοριτσιού αυτού αφορά και τον τεχνικό πολιτισμό, και την πνευματικό, καθώς εδώ έχουμε και κάποια καλλιτεχνική εμπλοκή, και εν τέλει αφορά και την κουλτούρα, αφού ένα μεγάλο κομμάτι της επικοινωνίας της Μύρτιδας είχε και έχει να κάνει με στοιχεία της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων.

Το ντοκιμαντέρ «Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές» αποτελεί από τη μια σύνοψη της «δράσης» της Μύρτιδας και από την άλλη ένα – εν δυνάμει – επικοινωνιακό εργαλείο ικανό να αφυπνίσει μνήμες και να συμβάλλει στην επικοινωνία του ενδιαφέροντος αυτού πρότζεκτ με τις νεότερες γενιές, τα παιδιά δηλαδή που γεννήθηκαν λίγο πριν ή λίγο μετά το 2010 και δεν πρόλαβαν να έρθουν σε επαφή με κορίτσι αυτό, που επέστρεψε στην πόλη του, την Αθήνα, 2.500 χρόνια μετά το θάνατό του, για να κατακτήσει την αθανασία, ανανοηματοδοτώντας την ύπαρξή της.

Πίνακας: Το χρονολόγιο της Μύρτιδας

 • 22 Μαΐου 2006: Μεγάλη Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Αθηνών [1η επίσημη ανακοίνωση στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα των αποτελεσμάτων της εργασίας “DNA examination of ancient dental pulp incriminates typhoid fever as the possible cause of the Plague of Athens”]
 • 28 Ιουνίου 2006: Ζάππειο Μέγαρο [παρουσίαση της έρευνας DNA για τον λοιμό των Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ – Εβδομάδα επιστήμης και τεχνολογίας 2006»].
 • 8 Σεπτεμβρίου 2006: 71η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης [παρουσίαση της εργασίας “DNA examination of ancient dental pulp incriminates typhoid fever as the possible cause of the Plague of Athens” σε ειδικό περίπτερο της έκθεσης και πρώτη – ανεπίσημη – ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας της ανάπλασης του προσώπου της Μύρτιδας]
 • 9 Απριλίου 2010: Νέο Μουσείο Ακροπόλεως [1η παρουσίαση της ανάπλασης του προσώπου της Μύρτιδας]
 • 15 Απριλίου 2010: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία [1η παρουσίαση της περιοδεύουσας έκθεσης, “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]
 • 19 Ιουνίου 2010: Διεθνής Έκθεση EXPO 2010 στην Κίνα [συμμετοχή με προβολή video, σχετικού με την ερευνητική εργασία ανάπλασης του προσώπου της Μύρτιδος, στο περίπτερο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 στην Κίνα, στη βιβλιοθήκη της Σαγκάης]
 • 1 Ιουλίου 2010: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών [έκθεση φωτογραφίας της Μύρτιδας]
 • 13 Σεπτεμβρίου 2010: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο [έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]
 • 21 Νοεμβρίου 2010: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο [Η Αγνή Στρουμπούλη αφηγείται το αρχαίο Ελληνικό Παραμύθι «Έρως και Ψυχή», από το μυθιστόρημα του Απουληίου «Μεταμορφώσεις» (2ος αι. μ.Χ).]
 • 8 Νοεμβρίου 2010: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο [εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκείας δύο μηνών, για μαθητές Α΄ Γυμνασίου, με τίτλο “Μύρτις ειμί…” ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ.]
 • 8 Δεκεμβρίου 2010: γκαλερί “Magna Gallery”, Αθήνα [εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με έργα 30 καλλιτεχνών]
 • 14 Ιανουαρίου 2011: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης [έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]
 • 11 Φεβρουαρίου 2011: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης [εικαστική έκθεση “Μύρτις”, με έργα 30 Ελλήνων καλλιτεχνών, παράλληλα με την έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]
 • 24 Φεβρουαρίου 2011: Σύλλογος Νέων Ιατρών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παλιό Πανεπιστήμιο Θόλου 5, Πλάκα [“Η Μύρτις ζωντανεύει χάρη στην επιστήμη”, ομιλία του καθηγητή Μ. Ι. Παπαγρηγοράκη]
 • 27 Φεβρουαρίου 2011: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης [Η Αγνή Στρουμπούλη αφηγείται το αρχαίο Ελληνικό Παραμύθι «Έρως και Ψυχή», από το μυθιστόρημα του Απουληίου «Μεταμορφώσεις» (2ος αι. μ.Χ).]
 • 11 Μαρτίου 2011: ΙΑΝΟΣ Θεσσαλονίκης [παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Μαρίας Αγγελίδου σε εικονογράφηση Γιώργου Δημητρίου “Μύρτις: οι ζωές της”, από τον καθηγητή του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, Χρίστο Τσολάκη.]
 • 22 Μαρτίου 2011: Μουσείο της Πόλης της Ποντγκόριτσας [έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]
 • 17 Ιουνίου 2011: ΠΙΟΠ, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Τήνος [έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]
 • 14 Οκτωβρίου 2011: Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Βόλος [παρουσίαση της προσβασιμότητας σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και τη σχολή Schinarakis Studies, μέσω απτικών εκθεμάτων, ακουστικής ξενάγησης και της διερμηνείας στην Ελληνική και Διεθνή Νοηματική Γλώσσα της έκθεσης “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν” – διάρκεια έκθεσης 14.10.2011 έως 08.01.2012]
 • 22 Οκτωβρίου 2011: «Αθανασάκειο»Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου [δύο παράλληλες – με την έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν” – εκθέσεις, μία φωτογραφική και μια εικαστική έκθεση με έργα που προσφέρθηκαν από Έλληνες καλλιτέχνες, από 22.10.2011 έως 31.12.2011]
 • 20 Ιανουαρίου 2012: Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη [έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]
 • 28 Μαρτίου 2012: Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη [παρουσίαση του παραμυθιού “Μύρτις, οι ζωές της”, θεατρικό αναλόγιο με τη συγγραφέα, Μαρία Αγγελίδου, και ταυτόχρονη ζωντανή εικονογράφηση με τον εικονογράφο του παραμυθιού, Γιώργο Δημητρίου.]
 • 28 Απριλίου 2012: Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη [παρουσίαση από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς του βιβλίου “Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό”, του αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη.]
 • 24 Ιουνίου 2012: Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών [έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”, 24.6.2012 έως και 30.9.2012]
 • 17 Αυγούστου 2012: Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών [εικαστική έκθεση «Μύρτις», παράλληλα με την έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]
 • 11 Νοεμβρίου 2012: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων [έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]
 • 7 Δεκεμβρίου 2012: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας [έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]
 • 1 Ιουνίου 2013: Πολεμικό Μουσείο Αθηνών [ημερίδα οργανωμένη από το 1ο 12-θέσιο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο), με παρουσίαση της δημιουργικής παραγωγής του Εικαστικού Εργαστηρίου 2012-2013, στο πλαίσιο του προγράμματος “Η Μύρτις πάει σχολείο”]
 • 14 Δεκεμβρίου 2013: Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας [έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”, από 14.12.2013 έως τις 9.02.2014.]
 • 7 Φεβρουαρίου 2014: Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας [έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο “Η Μύρτις εμπνέει…” με έργα εμπνευσμένα από τη Μύρτιδα]
 • 12 Ιανουαρίου 2015: Αίθουσα τέχνης «Εικαστικές Αναζητήσεις», Καρδίτσα [bazaar με καλλιτεχνήματα, τα οποία πρόσφεραν αφιλοκερδώς δημιουργοί του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας, για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της Μύρτιδας]
 • 11 Μαΐου 2015, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών [έκθεση με τον τίτλο ‘‘Η Πινακοθήκη της Μύρτιδος” με έργα που προσέφεραν αφιλοκερδώς 60 και πλέον καλλιτέχνες]
 • 13 Μαΐου 2015: Μουσείο Ακρόπολης [ημερίδα για τα “Πέντε χρόνια με την Μύρτιδα”, με τη συμμετοχή Ακαδημαϊκών, Καθηγητών Πανεπιστημίων, Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Νορβηγικής Πρεσβείας της Αθήνας]
 • 22 Ιουνίου 2015: Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών [πρεμιέρα της παράστασης «Μύρτις, η σιωπή μετά το φως» η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ομότιτλου διασχολικού προγράμματος (Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, 1ο Γυμνάσιο Γέρακα, 2ο Λύκειο Παλλήνης, Ειδικό Γενικό Λύκειο Ιλίου) σε σκηνοθεσία Τάκη Λουκάτου]
 • 23 Aπριλίου 2017: Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών [ανέβασμα για δεύτερη φορά  της παράστασης «Μύρτις, η σιωπή μετά το φως» η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ομότιτλου διασχολικού προγράμματος (Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, 1ο Γυμνάσιο Γέρακα, 2ο Λύκειο Παλλήνης, Ειδικό Γενικό Λύκειο Ιλίου) σε σκηνοθεσία Τάκη Λουκάτου]
 • 15 Μαρτίου 2018: Μεγάλη Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Αθηνών [Παρουσίαση του γραμματοσήμου της Μύρτιδας από τα ΕΛΤΑ]
 • 31 Μαΐου 2018: Γκαλερί Δίανθος, Αθήνα [έκθεση με πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά με τίτλο “Το χαμόγελο της Μύρτιδος ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό”]
 • 14 Σεπτεμβρίου 2018: Πρωθυπουργικό Μέγαρο Τιράνων, Αλβανία [έκθεση “Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”]

Related posts