Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
SLIDER

1962: Ο Φράνκ Σινάτρα στην Αθήνα για τα ορφανά παιδιά

Το φτωχό παιδάκι τη Νέας Υόρκης αρωγός αγάπης και φιλανθρωπίας στα ορφανά και απροστάτευτα παιδιά του κόσμου

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη (*)

Τον Μάϊο του 1962, ήλθε στην Αθήνα ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Φράνκ Σινάτρα, για ένα φιλανθρωπικό σκοπό. Να δώσει δύο παραστάσεις και οι εισπράξεις από αυτές, να δοθούν σε ιδρύματα  για ορφανά και απροστάτευτα παιδιά.

O Φράνκ με το μικρόφωνο στο χέρι.

Ο Φράνσις ΄Αλμπερτ Σινάτρα, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1915 στο Χόμποκεν της Νέας Υερσέης από πολύ φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του Άντονι Μάρτιν ήταν μετανάστης από την Σικελία και ζούσαν πολύ φτωχικά.

Ο μικρός γαλανομάτης Φράνκ, πέρασε δύσκολα  παιδικά χρόνια στο Χόμποκεν, δοκίμασε τις πίκρες και τις απογοητεύσεις μαζί με παιδιά που είχαν φτωχούς γονείς όπως ο ίδιος, στερήθηκε όχι μόνο τα παιχνίδια, αλλά και το φαγητό.

Συναυλία στο κατάμεστο Ηρώδειο

Σαν ξέφυγε από την φτώχεια κι έγινε διάσημος, έβαλε έναν στόχο. Να προσφέρει στα ορφανά, στα εγκαταλελειμμένα και απροστάτευτα παιδιά, χρηματικά  ποσά από τις οικονομίες του και να συμβάλλει στην ανακούφιση τους. ΄Ετσι αποφάσισε να δίνει συχνά, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλες χώρες συναυλίες και τις εισπράξεις να τις διαθέτει στα παιδιά  που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα…

Ο Σινάτρα στο νοσοκομείο Παίδων

Ανάμεσα στις χώρες που έδωσε παραστάσεις ήταν και η Ελλάδα. ΄Ετσι, τέτοιες μέρες του Μαΐου 1962, ήρθε  αεροπορικώς στην Αθήνα από το Χονγκ Κογκ.  Το επόμενο πρωϊνό επισκέφθηκε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά, πέρασε από το Μοναστηράκι και την Πλάκα.

 

Φιλί σε κοριτσάκι που ζήλεψαν πολλές Αθηναίες

Οι παραστάσεις στο «Ωδείον Ηρώδου του Αττικού» δόθηκαν υπό την προστασία της Βασιλίσσης Φρειδερίκης Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Μαΐου με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί!. Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, ο Σινάτρα έδωσε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο  «Κίνγκ Πάλλας», να αποφεύγει όμως να απαντάει σε ενοχλητικές ερωτήσεις (περί γυναικών) και ήταν πολύ θερμός όταν αναφέρθηκε στην φιλία του με τον πρόεδρο Κέννεντυ λέγοντας:

«Τον πρόεδρο Κέννεντυ τον γνώρισα το 1956 και από τότε γίναμε φίλοι. ΄Εχω την γνώμη ότι είναι ένας πολύ καλός διπλωμάτης». Και ήταν πράγματι από τους ελάχιστους αμερικανούς ηθοποιούς και πολίτες, που είχε το δικαίωμα να πάρει στο τηλέφωνο τον πρόεδρο Κέννεντυ και να του μιλήσει με μεγάλη οικειότητα.

Ο μικρός Φράνκ, όταν ονειρευόταν να γίνει μεγάλος

Αναφέρθηκε επίσης στις πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες  όπως είπε: «πρέπει να παύσουν και για να επιτευχθεί αυτό, αρκεί και μόνο να ενημερωθούν οι λαοί του Ανατολικού Συνασπισμού για τα αποτελέσματα των δοκιμών. Εμείς, ο ελεύθερος κόσμος, τα γνωρίζομε, ας τα μάθουν λοιπόν και οι άλλοι για να σταματήσουν. Πάντως αν με καλούσαν στην Μόσχα να τους μιλήσω για το θέμα των πυρηνικών δοκιμών, θα πήγαινα».

Το βράδυ της ίδιας μέρας δείπνησε στο Τατόϊ με το βασιλικό ζεύγος και τα παιδιά τους Κωνσταντίνο, Ειρήνη και την πριγκίπισσα Σοφία με τον σύζυγό της  Δον Χουάν Κάρλος. Και στη συνομιλία που είχαν, είπε στους βασιλείς: «αγωνίζομαι και προσφέρω στα παιδιά, γιατί παιδί ίσον το αύριο της σήμερον…»

Την επόμενη μέρα, στο κατάμεστο «Ωδείο Ηρώδου του Αττικού» άρχισαν οι παραστάσεις με θεατές όχι μόνο άτομα της υψηλής κοινωνίας και με τιμές εισιτηρίων 300, 200, 100 και 50 δρχ. ανάλογα με τα θεωρεία. Προηγήθηκαν τα λαϊκά μπαλέτα της Δώρας Στράτου, με χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα και στην συνέχεια ο Φράνκ Σινάτρα με τις μεγάλες του επιτυχίες συνήρπασε το αθηναϊκό κοινό που ξεσπούσε σε θερμά χειροκροτήματα.

Για τις εισπράξεις των δύο ρεσιτάλ που δώρισε ο Φράνκ Σινάτρα στα δύο αθηναϊκά ιδρύματα για φιλανθρωπικό σκοπούς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς του απένειμε με το πέρας των δύο παραστάσεων  το χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών.

Το επόμενο πρωϊνό, ο Σινάτρα επισκέφθηκε  τα δύο Ιδρύματα που είχαν σχέση με τα παιδιά. Πήγε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» μίλησε στα παιδιά, φωτογραφήθηκε μαζί τους, έδωσε φιλί σ’ ένα γοητευτικό κοριτσάκι που ζήλεψαν πάρα πολλές Αθηναίες! (άραγε που βρίσκεται και τι κάνει αυτό το κοριτσάκι;). Μετά το τέλος της επίσκεψης ο πρόεδρος του Ιδρύματος  του ανακοίνωσε, ότι το όνομά του  θα χαραχθεί στην είσοδο το Νοσοκομείου μεταξύ των ονομάτων  των μεγάλων ευεργετών.

Στον Παιδικό Σταθμό του Δήμου Αθηναίων, ο δήμαρχος Άγγελος Τσουκαλάς προσφώνησε με θερμά λόγια  τον Σινάτρα και τον ευχαρίστησε για την μεγάλη του δωρεά, εξαίροντας παράλληλα την μεγάλη φιλανθρωπική του δράση.

(*)        akontogiannidis@yahoo.gr

Related posts