Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαρ 2024
Πολιτική

«Ύποπτες» οι συνεχείς εμπλοκές με την τρόικα θεωρεί το Μαξίμου

Δεν θεωρούν τυχαία τα συνεχή εμπόδια που ορθώνει η τρόικα κατά τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Αντιθέτως, υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι πίσω από την τακτική αυτή της τρόικας κρύβεται κάτι περισσότερο από τις εσωτερικές προστριβές των δανειστών για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος.

Θεωρείται ότι στόχος είναι η καθυστέρηση της επίτευξης συμφωνίας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα αφ’ενός να εκβιαστούν λύσεις μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, αφετέρου να μην μπορέσει να κινηθεί όπως σχεδιάζει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου, δηλαδή να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, αν και χτες υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις τρόικας – κυβέρνησης, στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραμένει έκδηλη η ανησυχία μήπως οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο δεν ολοκληρωθούν πριν τις 18 Οκτωβρίου.

«Για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα ήταν καταστροφικό να μην έχουμε συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής», τόνιζε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Αλλά έως το βράδυ της Πέμπτης ουδείς από το οικονομικό επιτελείο ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι και οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ κινούνται με το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Είναι προφανές ότι χωρίς συμφωνία με την τρόικα, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί με δεμένα χέρια τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, στο Βουκουρέστι.

Παρά την κατανόηση, ακόμη και τη στήριξη, που εκτιμούν στο Μαξίμου ότι θα υπάρξει από την Ανγκελα Μέρκελ και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, υπάρχει ανησυχία για βολές από χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα της Συνόδου.

Στην περίπτωση που η συμφωνία με την τρόικα ολοκληρωθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει ανοικτά στις συζητήσεις με τους ομολόγους του και το θέμα της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, επιδιώκοντας να συμπεριληφθεί ειδική -θετική- αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Related posts