Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2024
Κόσμος

Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του σχεδίου Αναν ζητούν οι «Φίλοι της Συρίας»


Τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Συρία ζήτησαν από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν οι δυτικές και αραβικές χώρες που πήραν μέρος στη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντινούπολη.
Στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης, που εξασφάλισε το Reuters, η ομάδα των «Φίλων της Συρίας» επισημαίνει ότι ο Ασαντ δεν έχει απεριόριστο χρόνο για να εφαρμόσει όσα έχει δεσμευθεί στον Αναν. «Το καθεστώς θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τις δεσμεύσεις του», αναφέρει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στον Ασαντ να «καταχραστεί μια ακόμη ευκαιρία», επισημαίνοντας ότι οι τρέχουσες προσπάθειες επίλυσης της κρίσης είναι η τελευταία ευκαιρία.
Οι «Φίλοι της Συρίας» αναγνώρισαν το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ) ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού και ως τον βασικό συνομιλητή της συριακής αντιπολίτευσης με τη διεθνή κοινότητα, χωρίς όμως να το αναγνωρίσει πλήρως.
Στην τελική ανακοίνωση της διάσκεψης ωστόσο, δεν αναφέρεται τίποτε σχετικά με τον εξοπλισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, όπως το επιθυμούν κάποιες αραβικές χώρες του Κόλπου. Επισημαίνεται πάντως ότι «θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε επιπλέον κατάλληλα μέτρα με στόχο την προστασία του συριακού λαού»
Η ομάδα των «Φίλων της Συρίας» υπογράμμισε τη δέσμευσή της στην ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, επικρίνοντας όμως την «ευρείες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» από την κυβέρνηση Ασαντ.
Τέλος κάλεσε τους Σύρους, κυρίως αυτούς που υπηρετούν στον στρατό, τις υπηρεσίες ασφαλείας και την κυβέρνηση «να μην πάρουν μέρος στις ωμότητες που διαπράττονται από το καθεστώς».

Related posts