Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Απρ 2024
Πολιτική

Υπηρεσιακή κυβέρνηση με όλους τους φίλους του Παπαδήμου


 
 
 
 
 
 
 
 
Κυβέρνηση τεχνοκρατών με έντονο… πολιτικό χρώμα έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις με τα κόμματα και ακολούθησε ένα μοντέλο κυβερνητικής σύνθεσης με τεχνοκράτες το οποίο θα το ήθελε ο Λουκάς Παπαδήμος αν του είχε επιτραπεί.
Στελέχη όπως ο Γιώργος Ζανιάς και ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν συνομιλητές και συνεργάτες του κ. Παπαδήμου. Ο πρώτος τοποθετήθηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων επί κυβέρνησης Παπαδήμου ενώ το όνομα του κ. Στουρνάρα είχε πέσει στο τραπέζι για υπουργός Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο, στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, αλλά τελικά δεν δέχτηκε. Και οι δύο πάντως γνωρίζουν καλά το Μνημόνιο και είναι προνομιακοί συνομιλητές του Ευάγγέλη Βενιζέλου και της Τρόικα.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος λέγεται ότι τοποθέτησε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση τον Ναπολέοντα Μαραβέγια, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμβουλό του, και τον Αντώνη Μανιτάκη, υπουργό Εσωτερικών, καθηγητή Δικαίου στη Θεσσαλονίκη.
Ανθρωποι του Κώστα Σημίτη θεωρούνται ο κ. Στουρνάρας και ο Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί διοικητής της ΚΥΠ το 1999 ενώ το 1998 υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών.
Ανθρωποι του Σαμαρά θεωρούνται ο υπουργός Υποδομών και καθηγητής του Μετσοβείου Σίμος Σιμόπουλος, ο κ. Χρήστος Γεραρής, υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην επικεφαλής της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων την περίοδο 2005, και ο Φραγκούλης Φράγκος, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Στον χώρο της Αριστεράς -ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ- ανήκουν ο Αντώνης Ρουπακιώτης, υπουργός Εργασίας και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η κυρία Αγγελική Κιάου, υπουργός Παιδείας και σύζυγος του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Κιάου και ο Χρήστος Κίττας, υπουργός Υγείας.
Ο κ. Κίττας ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2008, που οδήγησαν στη δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μέσα στο κλίμα των ημερών και τα επεισόδια ο κ. Κίττας είχε υποβάλλει την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτίρια του πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας. Την ανακάλεσε, ωστόσο, λίγο αργότερα μετά από προσωπική παρέμβαση του Κάρολου Παπούλια.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ορίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Είχε προηγηθεί συνάντηση 2,5 ωρών Παπαδήμου-Πικραμένου που κράτησε ως τις 2 το πρωί. Μετά την αποχώρηση του κ. Παπαδήμου, ο νυν Πρωθυπουργός έμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώνοντας τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και βολιδοσκοπώντας προτεινόμενα πρόσωπα.
iefimerida.gr

Related posts