Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Πολιτική

Το μέλλον της Ε.Ε. στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής


 
 
 
 
 
 
 
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στην έβδομη και τελευταία σύνοδο κορυφής από τον περασμένο Ιανουάριο ελπίζοντας να τελειώσουν με μία αισιόδοξη νότα ένα ακόμη δύσκολο έτος, διευθετώντας τα εκκρεμή θέματα για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά την ανησυχία που έχει προκαλέσει η προοπτική επιστροφής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ιταλική πολιτική σκηνή.
Αφού συγκρούστηκαν επί μήνες ως προς την ελληνική κρίση, την εποπτεία των τραπεζών, και αφού, από τον περασμένο μήνα, άνοιξαν ακόμη ένα θέμα αντιπαράθεσης, τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020, τώρα θα ασχοληθούν με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Υπό την καθοδήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν να γυρίσουν τη σελίδα των πιο μαύρων χρόνων της κρίσης, να δείξουν ότι είναι ικανοί να ξεπεράσουν τους εθνικούς εγωισμούς και να στείλουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για να φθάσουν όμως στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευθετήσουν προηγουμένως ορισμένα ακανθώδη ζητήματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, με θέμα την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Τη νύκτα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασαν, εν τέλει, σε συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, ένα θέμα διαπραγμάτευσης που εκκρεμούσε από τον Ιούνιο.
Πίσω από τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας, διατυπώθηκε η βούληση των περισσοτέρων χωρών μελών της Ενωσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν και όχι με τους ίδιους τρόπους ή το ίδιο χρονοδιάγραμμα.
Παρά κάποια σχετική πρόοδο στα ευρωπαϊκά θέματα, η χρονιά τελειώνει με μία αρνητική προοπτική που προέρχεται από την Ιταλία, μετά την αναγγελία της πρόθεσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επανακάμψει στην πολιτική ζωή της χώρας και την ανακοίνωση εν συνεχεία του Μάριο Μόντι ότι προτίθεται να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογιμσού, πριν από το τέλος του έτους.
Εάν μεταβεί σήμερα στην παραδοσιακή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο «Καβαλιέρε» θα είναι η ατραξιόν της ημέρας και η παρουσία του θα ρίξει μία σκιά στις εργασίες της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Related posts