Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Οικονομία

Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο 1/10 στο δεύτερο πακέτο προς τη χώρα μας


Στο ύψος των 30 δισ. ευρώ που είχε καθοριστεί από το 2010, είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μιας και υπάρχουν πιέσεις από χώρες- μέλη του Ταμείου για να περιοριστεί η έκθεσή του στην Ευρώπη, αναφέρουν δημοσιεύματα του Reuters και του Bloomberg που επικαλούνται ανώνυμη πηγή του Ταμείου.
Το ΔΝΤ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσει για το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ έχουν μείνει αδιάθετα περίπου 10 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο στήριξης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές και πηγές από το ΔΝΤ, το Ταμείο μπορεί να συμβάλει με νέα κεφάλαια 13 δισ. ευρώ για νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η συμμετοχή του- μαζί με τα αδιάθετα από το προηγούμενο πρόγραμμα- θα φθάσει συνολικά περίπου στα 23 δισ. ευρώ (σ.σ.: η συνολική έκθεση θα διατηρηθεί στα 30 δισ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα θα εξοφλεί μέρος των δανείων που πήρε από το πρώτο πρόγραμμα).
Με δεδομένο ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα για την περίοδο έως το 2014 θα έχει -χωρίς τα υπόλοιπα από το πρώτο πρόγραμμα- συνολικό ύψος 130 δισ. ευρώ, η συμμετοχή του Ταμείου θα περιοριστεί στο ένα δέκατο από ένα τρίτο που ήταν στο πρώτο πακέτο.
«Μία από τις κύριες αβεβαιότητες της συμφωνίας για την Ελλάδα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος της τράπεζας Standard Chartered στο Λονδίνο Τόμας Κόστεργκ, προσθέτοντας: «Υπάρχει πίεση από αναδυόμενες οικονομίες και τις ΗΠΑ να περιοριστεί η έκθεση του ΔΝΤ στην Ευρώπη και είναι επίσης ένας τρόπος για να πιεσθούν οι Ευρωπαίοι να αυξήσουν τα κεφάλαια του δικού τους μηχανισμού διάσωσης».
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G 20) θα συζητήσουν το θέμα της αύξησης πόρων του ΔΝΤ, ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αφού πρώτα η Ευρώπη αποφασίσει για το μέγεθος του αντιπυρικού τείχους της, δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για διεθνείς σχέσεις κυρία Λάελ Μπρέιναρντ.
«Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην Ευρώπη, αλλά οι πόροι του δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα ισχυρό και αξιόπιστο ευρωπαϊκό αντιπυρικό τείχος», δήλωσε η κ. Μπρέιναρντ στην Ουάσιγκτον, εν όψει της συνόδου της G-20 αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μεξικό, με κύριο θέμα συζήτησης την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι η Γερμανία εξακολουθεί να ανθίσταται ή να καθυστερεί την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης- του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης που θα λειτουργήσει από φέτος τον Ιούλιο.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσό των 500 δισ. ευρώ που προβλέπονται ως πόροι του ΕΜΣ.
 

Related posts