Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2024
Κόσμος

Συρία: Αρνούνται οι αντάρτες την ευθύνη για τις εκτελέσεις καθεστωτικών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε η διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο εσωτερικό της Συρίας τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες οπαδών του καθεστώς στο Χαλέπι, απορρίπτοντας οποιαδήποτε ευθύνη για το γεγονός.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο από ακτιβιστές, φαίνονται αντάρτες να εκτελούν οπαδούς του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στο Χαλέπι, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των εξεγερμένων και του τακτικού στρατού.

«Καταδικάζουμε έντονα αυτού του είδους την ανεύθυνη συμπεριφορά και καλούμε όλες τις επαναστατικές δυνάμεις και όλες τις ταξιαρχίες να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

«Είναι μια πράξη απαράδεκτη, μεμονωμένη, παράνομη για την οποία δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Αυτές οι επονείδιστες πράξεις δεν συνάδουν με την ηθική του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ή της συριακής επανάστασης. Σεβόμαστε τους νόμους και τις διεθνείς συνθήκες, κυρίως τη Συνθήκη της Γενεύης όσον αφορά τα δικαιώματα των αιχμαλώτων», καταλήγει, ζητώντας να ξεκινήσει έρευνα για τις εκτελέσεις αυτές.

Εν τω μεταξύ, «δεκάδες» άμαχοι και Σύροι αντάρτες σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε μια συνοικία της πόλης Χάμα, στην κεντρική Συρία, την οποία πολιορκούν δυνάμεις του τακτικού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστές που κάνουν λόγο για πιθανή «σφαγή».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί τι συνέβη στη συνοικία Αλ Αρμπαϊν την Πέμπτη το πρωί, αφού, όπως διευκρίνισε, ήταν κομμένες οι τηλεφωνικές γραμμές.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που διευθύνουν τις κινητοποιήσεις επί του πεδίου, έκαναν λόγο για «σφαγή» αναφέροντας το θάνατο σχεδόν 50 ανθρώπων, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά. Ο απολογισμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ελεύθεροι σκοπευτές του συριακού στρατού έχουν λάβει θέσεις στις σκεπές κτιρίων στη συνοικία.

Από την πλευρά του, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η πόλη Χάμα «σφυροκοπήθηκε» από το στρατό νωρίς το πρωί της Πέμπτης με την υποστήριξη του βαρέως πυροβολικού και επιθετικών ελικοπτέρων.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HCR) εξέφρασε λύπη γιατί δεν κατέστη δυνατό να εισέλθει χθες στο Χαλέπι για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

«Δεν κατέστη δυνατή χθες η αποστολή πρόσθετων προμηθειών για την παροχή των πρώτων βοηθειών, καθώς την πόλη έχουν αποκλείσει στρατιωτικές δυνάμεις», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ κατά την ενημέρωση του Τύπου.

«Η ομάδα μας στο Χαλέπι έκανε επίσης λόγο για παντελή απουσία κάλυψης για τα κινητά τηλέφωνα και για το διαδίκτυο», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα εκεί.

Οι άμαχοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις και συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα τζαμιά της οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας.

Σύμφωνα με την Αρμοστεία, 7.200 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε 45 σχολεία και έξι κοιτώνες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επιβεβαίωσε ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη δέκα τραυματίστηκαν στο Γιαρμούκ, στην περιοχή της Δαμασκού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Η κατάσταση των προσφύγων στη Συρία ανησυχεί την HCR. Μέσα σε μια μόνο ημέρα 700 πρόσφυγες επισκέφθηκαν το γραφείο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ στη Δαμασκό για να ζητήσουν βοήθεια και συμβουλές, είπε η Φλέμινγκ.

Related posts