Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Ελλάδα

Συνελήφθησαν 2 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Παρείχαν εκβιαστικά προστασία σε καταστηματάρχες, με στόχο να επωφεληθούν οικονομικά.
Ύστερα από πολύμηνες έρευνες, η αστυνομία εντόπισε δύο ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι έκαναν «χρυσές» δουλειές, πουλώντας προστασία σε επιχειρηματίες που διατηρούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η «μίζα» για τα εκάστοτε καταστήματα κυμαινόταν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ τα ποσά αυτά εισέπρατταν σε δόσεις, μία ή δύο φορές τον μήνα, κυρίως από καταστήματα της παραλιακής.
Με την ίδια δικογραφία, κατηγορούνται ακόμη 12 ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι καταστημάτων (καφέ μπαρ, εστιατόρια, παιδότοποι, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.) για ενεργητική δωροδοκία. Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων είτε δεν είχαν τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας, είτε τις είχαν, ωστόσο, υποκύπτοντας στις εκβιαστικές οικονομικές αξιώσεις των αστυνομικών, τους δωροδοκούσαν, για να μην υπόκεινται σε αστυνομικούς ελέγχους.
Κατηγορείται και  ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός για συμμετοχή σε δωροδοκία ο οποίος ωστόσο δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, διότι παλαιότερα μετέφερε χρήματα στον έναν από τους συλληφθέντες αξιωματικούς από υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης που προσέφερε με τη μεσολάβησή του.
Ένας εκ των αξιωματικών που εκτελούσε χρέη διοικητή στην αστυνομική υπηρεσία των νοτίων προαστίων διαμεσολαβούσε, έναντι χρηματικής αμοιβής, για την τοποθέτηση κινητών καντινών, είτε εξωτερικά μεγάλων καταστημάτων είτε σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης, με χρηματικά ανταλλάγματα, μεσολαβούσε για την ανάθεση καθηκόντων προστασίας διαφόρων εκδηλώσεων σε συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες security ή τη διάθεση του -μη συλληφθέντος- χαμηλόβαθμου αστυνομικού σε υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης.
Ο άλλος αξιωματικός, όπως αποκαλύφθηκε, γνώριζε την παράνομη λειτουργία χαρτοπαικτικών λεσχών και τυχερών παιγνίων σε περιοχές της Αθήνας, ωστόσο –με το αζημίωτο- δεν ασκούσε τα καθήκοντά του, ενώ σε επαφή με έναν από τους ιδιοκτήτες προσφέρθηκε για την προστασία του καταστήματος.
Χθες το απόγευμα, ο ένας από τους δύο αξιωματικούς, μετέβη σε κατάστημα της παραλιακής, που πουλούσε εκβιαστικά προστασία, με σκοπό να παραλάβει το προκαθορισμένο ποσό των 1.000 ευρώ. Αμέσως μετά την παραλαβή των χρημάτων, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του έστησαν ενέδρα και τον συνέλαβαν.
Στη συνέχεια συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι δύο συνεργοί του, ο δεύτερος αξιωματικός και η σύζυγος του πρώτου συλληφθέντος.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε στην οικία του ενός αξιωματικού, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκαν 15,3 γραμ. χασίς.
Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν το απόγευμα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αξιωματικοί και ο αστυφύλακας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε Ε.Δ.Ε..
Οι ποινικές κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν, κατά περίπτωση: «εγκληματική οργάνωση», «παθητική δωροδοκία κατά συναυτουργία», «εκβίαση κατά επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση», «πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση πλημμελήματος», «κατοχή ναρκωτικών ουσιών» καθώς και για τις διατάξεις που αφορούν στην «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».
Στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα και με διασφάλιση του απορρήτου για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, καθώς και για κάθε περίπτωση διαφθοράς ή χρηματισμού όλου του προσωπικού του δημόσιου τομέα.

Related posts