Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Απρ 2024
Κόσμος

Ρουμανία: Με κινεζική χρηματοδότηση οι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το σχέδιο για τους νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο σταθμό της Τσερναβόντα της Ρουμανίας το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά πιθανότατα θα ολοκληρωθεί με την οικονομική βοήθεια Κινέζων επενδυτών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Rodin Traicu μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediafax.
Ο Traicu δεν ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα πιθανών επενδυτών στο έργο των 4 δισ. ευρώ . Σε παλαιότερες δηλώσεις του ωστόσο έχει αναφέρει ότι η κινεζική Guangdong Nuclear Power Group θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει περίπου το 40% του σχεδίου, που περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη μονάδα παραγωγής ενέργειας της Τσερναβόντα.
Το υπουργείο Οικονομίας ελέγχει το 84,65% στην EnergoNuclear, την κοινοπραξία που συστήθηκε για να κατασκευάσει τους δύο νέους αντιδραστήρες. Η ArcelorMittal Romania και η ιταλική Enel SpA (ENEL.MI) κατέχουν το 9,15% και 6,2% στην κοινοπραξία αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τη συμμετοχή της στην EnergoNuclear στο περίπου 40% και επιθυμεί να προσελκύσει νέους επενδυτές, μετά την απόφαση των τεσσάρων από τους έξι αρχικούς εταίρους να αποσύρουν τα κεφάλαια τους, επικαλούμενοι την υψηλή οικονομική αβεβαιότητα.
Η Ρουμανία οργάνωσε δύο δημοπρασίες αυτό το έτος για να επιλέξει νέους εταίρους για το έργο χωρίς αποτελέσματα όμως.
«Η κατάσταση έχει αλλάξει. Η Ρουμανία έχει μεταφέρει όλες τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την ενέργεια και πλέον οι επενδύσεις είναι όσο προβλέψιμες είναι οι επενδύσεις και σε άλλα μέρη της Ευρώπης», δήλωσε στο Mediafax ο Traicu.
Ο σταθμός της Τσερναβόντα έχει δύο αντιδραστήρες ισχύος 700 MW ο καθένας και καλύπτει περίπου το 18% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ρουμανία. Οι δύο νέοι αντιδραστήρες αναμένεται να διπλασιάσουν την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου.
 

Related posts