Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Απόψεις

“Πληρώνουν περισσότερα αυτοί που κερδίζουν λιγότερα”

Το γερμανικό περιοδικό Stern φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δημήτρη Χαραλάμπη, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την παραθέτουμε όχι γιατί τη δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό αλλά γιατί ο καθηγητής αναφέρεται σε πολλές πληγές που πρέπει να μας ανησυχούν.Η καλύτερα θα πρέπει να προσέξουμε πριν είναι αργά.
Ο Δημήτρης Χαραλάμπης δεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις, αλλά προτείνει. Συστήνει στην τρόικα και ιδίως στην Merkel, να θέσει την ελληνική κυβέρνηση υπό πίεση όχι μέσω περαιτέρω λιτότητας, αλλά της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Προτείνει χαλάρωση των μέτρων και αντ’ αυτών ορισμού διορίας ενός έτους στην κυβέρνηση, ώστε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ειδάλλως, η χρηματοδότηση να σταματήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα βρίσκονταν κεφάλαια για επενδύσεις και θα αφαιρούνταν πίεση από την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα η τρόικα θα αποκτούσε περισσότερη λαϊκή στήριξη. Την μη σχετική ανάμειξη της τρόικας αιτιολογεί με την απροθυμία της να αφαιρέσει περισσότερη κυριαρχία από το ελληνικό κράτος, χωρίς πάντως να συμφωνεί μαζί της.
Ρωτήθηκε αν φοβάται μια λαϊκή εξέγερση λόγω των μέτρων. Ο καθηγητής είπε ότι δεν βλέπει κάτι τέτοιο γιατί απλά δεν υπάρχει μια νέα ιδέα. Αν δεν υπάρχει ιδέα δεν υπάρχει και κίνημα, δεν υπάρχει επανάσταση.
Για τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει υπέρμαχος του ευρώ. Μετά τα μέτρα λιτότητας, θεωρεί δεδομένο ότι ελάχιστοι θα πληρώνουν φόρους τον επόμενο χρόνο. Οι μεν γιατί δεν μπορούν, οι δε για λόγους διαμαρτυρίας. Φοβάται αργή κατάρρευση του κράτους και σάπισμα του κοινωνικού συστήματος.

Ρωτήθηκε αν οι φορολογούμενοι κατανοούν την αξία των φορολογικών εσόδων. Δεν τις κατανοούν γιατί υπάρχει αδικία σε βάρος των αδύναμων κατηγοριών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε, εκείνοι που κερδίζουν λιγότερα από 60.000 € θα πληρώνουν περισσότερους φόρους από πριν κι αυτοί που έχουν εισόδημα πάνω από 100.000 € λιγότερους. Το 75% των φόρων καταβάλλονται από συνταξιούχους και μισθωτούς, οι οποίοι αποτελούν μόλις το 50% των φορολογουμένων. Οι υπόλοιποι, που ο κ. Χαραλάμπης θεωρεί δεδομένα πλουσιότερους, πληρώνουν μόνο το 25% των φορο εσόδων. Χαρακτηρίζει τα αντικειμενικά κριτήρια ως ανέκδοτο. Την αδράνεια του κράτους αποδίδει στην σχέση του με τους ψηφοφόρους και την δίψα για εξουσία. Οι πολιτικοί – αυτοί που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία – παρέχουν στην πελατεία τους φορολογική ασυλία, αφού σχεδόν ένα εκ. εισοδηματιών δεν πλήττονται ούτε στο ελάχιστο από τα μέτρα. Αυτοί συντηρούν σχεδόν 3 εκ. ανθρώπους, δηλ. πολλούς ψηφοφόρους …
Η άποψή του είναι ότι στην Ελλάδα από καιρό μαίνεται ένας πόλεμος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η μη πτώση των τιμών αποδεικνύει την ύπαρξη πλούτου. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν περιοχές που αρχίζουν να θυμίζουν γκέτο από την φτωχοποίηση. Ο καθηγητής δεν αποκλείει επομένως, μια έκρηξη ανάλογη με αυτή του Παρισιού και του Λονδίνου. Με την διαφορά ότι η αστυνομικοί των 780 € δεν θα είχαν καμιά διάθεση να παρέμβουν. Επισημαίνει την άνοδο των αυτοκτονιών τα τελευταία τρία χρόνια και την μεγάλη αύξηση στην εγκληματικότητα. Στηλιτεύει το κυνήγι της Χρυσής Αυγής σε βάρος των μεταναστών, κάτι που, κατ’ αυτόν, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας πλέον.
Για τη 17 Νοέμβρη η για μια νέα 17 Νοέμβρη αφήνει πολλά νέφη να αιωρούνται. Γιατί ενώ την επανάσταση την αποκλείει για μια νέα ομάδα εκτελεστών μάλλον δεν το αποκλείει. Θεωρεί ότι οι τρομοκράτες θα ήταν πλέον συμπαθείς στο λαό που έχει αγανακτήσει με την κυβερνητική καταπίεση.
Για προσέξτε το αυτό γιατί μάλλον είναι το πιο ανησυχητικό απ όλα. Ξέρετε τι σημαίνει μια ομάδα τρομοκρατών να εκτελεί κάποιον κυβερνητικό και ο κόσμος να λέει καλά του έκαναν.

Related posts