Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαρ 2024
Ελλάδα

Πανσέληνος πάνω από την κάλπη


Ηταν ο καθρέφτης του πλανήτη μας από εκείνη τη μακρινή εποχή που πήρε τη θέση της απέναντι στη Γη. Η Σελήνη βρισκόταν τότε πολύ πιο κοντά μας, γύρω στα 22.500 χιλιόμετρα, αλλά πάντα άλλαζε πρόσωπο όταν κάτι σοβαρό συνέβαινε στον δικό μας πλανήτη.
 
Συχνά μετά την εκδήλωση φυσικών καταστροφών, όπως οι μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων, το γκριζωπό της χρώμα γινόταν μπλε. Και όταν ήταν να συμβεί μια ολική έκλειψη, τότε οι ακτίνες του ήλιου παιχνίδιζαν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας και της προσέδιδαν πολλές φορές βαθυκόκκινη απόχρωση.
Η πανσέληνος γέννησε στο παρελθόν μύθους και δοξασίες, αλλά ποτέ δεν στάθηκε ικανή να προκαλέσει κάποιο καταστροφικό γεγονός. Ακόμη και όταν το φεγγάρι μάς πλησιάζει αρκετά, όπως θα συμβεί αύριο τα ξημερώματα, η μόνη διαφορά που ίσως μπορεί να διακριθεί με γυμνό μάτι είναι ότι θ’ ανέβουν τα νερά της θάλασσας κατά μερικά εκατοστά, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου.
Περίπου 25 λεπτά πριν ανοίξουν οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα, το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά απ’ ό,τι άλλες φορές απλά και μόνο επειδή εκεί θα το οδηγήσει η ελλειπτική του τροχιά. Το σημείο αυτό, γνωστό ως περίγειο, θα απέχει από το έδαφός μας περίπου 356.953 χλμ. Η διαφορά όμως είναι πως μόλις το φεγγάρι βρεθεί εκεί, θα έχουμε και πανσέληνο. Μια σούπερ πανσέληνο, όπως λέγεται.
Στα μάτια όσων τη δουν θα φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% λαμπερότερη. Η διαφορά αυτή είναι αισθητή όταν το φεγγάρι βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα και όχι ψηλά στον ουρανό. Ξεγελιέται τότε ο εγκέφαλός μας όταν βλέπει τη Σελήνη πίσω από αντικείμενα, όπως βουνά, κτίρια, δέντρα, και τη θεωρεί μεγαλύτερη.
Η μέση διαφορά που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη είναι περίπου 380.000 χλμ., πολύ μεγαλύτερη από εκείνη στο απώτατο παρελθόν που ήταν 22.500 χλμ. Εκτοτε, η Σελήνη ποτέ δεν σταμάτησε να απομακρύνεται σιγά σιγά από τον ουρανό.
Το φεγγάρι – μαζί με τη Γη και ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα – ταξιδεύει αδιάκοπα μέσα στον γαλαξία μας. Η εμπειρία του αέναου ταξιδιού τού κληροδότησε μεγάλους κρατήρες από τα χτυπήματα μετεωριτών, αφού ποτέ δεν είχε την προστασία μιας ατμόσφαιρας. Τις επόμενες μέρες, η Σελήνη δεν θα γίνει ούτε μπλε ούτε θα «ματώσει», εκτός κι αν κάπου στον κόσμο εκραγεί ένα μεγάλο ηφαίστειο, όπως συνέβη με το Κρακατόα το 1883 στην Ινδονησία. Τότε που τα σύννεφα στάχτης εκτινάχτηκαν ψηλά μεταφέροντας σωματίδια που αλλοίωναν τις λευκές ακτίνες του σεληνιακού φωτός, προσδίδοντάς του μπλε απόχρωση. Τα μπλε φεγγάρια του ινδονησιακού ηφαιστείου κράτησαν αρκετά χρόνια. Και δεν ήταν μόνο αυτά. Ο κόσμος έβλεπε τότε ήλιους σε χρώμα μπλε – μοβ της λεβάντας και ηλιοβασιλέματα κατακόκκινα. Η μπλε Σελήνη είναι πιο σπάνια από τη σούπερ πανσέληνο που θα ξημερώσει σε λίγες ώρες.
Ομως κατά μια αναπάντεχη σύμπτωση, θα αξιωθούμε να τη δούμε και αυτή φέτος. Οι επιστήμονες αποκαλούν μπλε Σελήνη τη δεύτερη πανσέληνο που εμφανίζεται στον ίδιο μήνα. Τη λένε έτσι επειδή είναι κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Συμβαίνει κάθε 2,7 χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2009, πρώτη πανσέληνος συνέβη στις 2 του μήνα και η δεύτερη, η μπλε, στις 31. Η επόμενη μπλε Σελήνη θα συμβεί τον Αύγουστο του 2012. Η πρώτη πανσέληνος στις 2 του μήνα και η δεύτερη, η μπλε, στις 31.

Related posts