Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Πολιτική

Παίρνει το ρίσκο πάνω του για τις περικοπές δαπανών ο Σαμαράς

Ο καθορισμός των περικοπών δαπανών 4 δισ. ευρώ που ακόμη εκκρεμούν από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα προχωρήσει υπό την καθοδήγηση και την ομπρέλα προστασίας του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς θα προεδρεύσει σήμερα το απόγευμα (4.30 μ.μ.) ειδικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ. Γ. Μέργου, του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγου και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως ακόμη και σήμερα Τετάρτη παραμένει ανοικτή η διαπραγμάτευση μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικα για τις περικοπές δαπανών της διετίας 2013 -2014, καθώς το 30% των μέτρων δεν έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται πως μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα ισοδύναμα μέτρα για τον Προϋπολογισμό 2012 και να αποκρυσταλλωθούν οι εκκρεμείς εξοικονομήσεις για την διετία 2013 -2014. Δηλαδή το 30% των περικοπών δαπανών που ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί και το οποίο θα αφορά και σε ανελαστικές δαπάνες του Δημοσίου.

Εν συνεχεία τα στοιχεία (τα προτεινόμενα μέτρα) αυτά θα σταλούν στην τρόικα προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει το μείγμα των παρεμβάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας έχει ξεκαθαρίσει πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν έως το τέλος Αυγούστου, ώστε να υπάρξει συμφωνία επί των 4 δισ. ευρώ που ακόμη δεν έχουν προσδιορισθεί.

Η διαδικασία κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013-2016 στο οποίο θα εμπεριέχονται οι περικοπές δαπανών των 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε το Μεσοπρόθεσμο να τεθεί προς έγκριση στο Eurogroup που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Related posts