Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Κόσμος

Οι τουρκικές αερογραμμές “βάζουν” τα γυαλιά στις ευρωπαϊκές εταιρίες

Του Πέρη Χαλάτση ( phalatsis@now24.gr)

Για να πας ένα μακρινό ταξίδι στην Ασία για παράδειγμα στην Ταϋλάνδη θέλει πολύ ψάξιμο. Όχι τόσο για το πού θα πάς και που θα μείνεις γιατί εκεί όλα είναι φθηνά, αλλά για το πώς θα πάς. Το πιο ακριβό σ αυτό το ταξίδι είναι τα αεροπορικά εισιτήρια. Είναι κάπου 10 ώρες στον αέρα γιανά πάς και λίγο παραπάνω για να επιστρέψεις.
Θέλει αρκετό ψάξιμο στις αεροπορικές εταιρίες. Αν η ζωή σου είναι κάπως προγραμματισμένη και μπορείς να κάνεις σχέδια για μετά από δύο μήνες σίγουρα μπορείς να βρεις φθηνό εισιτήριο. Για παράδειγμα αν ψάξεις τις προσφορές μπορείς να βρεις και με λιγότερα από 600 ευρώ αρκεί να ξέρεις ότι αυτό το εισιτήριο δεν θα το αλλάξεις στις ημερομηνίες γιατί τότε χάνεται η προσφορά και η τιμή αλλάζει προς τα πάνω.
Υπάρχουν αρκετές αεροπορικές εταιρίες όπως η Thai airlines , η Turkish airlines, η Singapore Airlines , η Egypt air, η Etihad Airways και άλλες που δεν τις αναφέρουμε γιατί είναι κάπως ακριβότερες οι τιμές τους. Μπορείς να πας με την Lufthansa η με την Air France. Αλλά πιστέψτε με δεν αξίζει τον κόπο να κάνεις κύκλους από την Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη και μετά να επιστρέφεις προς τη δική μας περιοχή για να περάσεις στην Ασία.
Το θέμα είναι αν αντέχεις μια συνεχόμενη πτήση δέκα ωρών η θέλεις να μοιράσεις τις ώρες πτήσεις σου. Όλα εξαρτώνται από τι χρήματα θέλεις να δώσεις και πόσες ώρες αντέχεις να πετάς.

Ολα είναι έτοιμα και περιμένουν τούς επιβάτες

Σε μια σύντομη έρευνα που έκανα πριν αποφασίσω να πετάξω προς την Ταϋλάνδη, βρήκα πιο φθηνή λύση τις αιγυπτιακές αερογραμμές αλλά είχε πολλές ώρες αναμονή στο Κάιρο –κάπου 10 ώρες- και έτσι απέκλεισα τη φθηνή λύση των 700 ευρώ. Θα μπορούσε να ήταν κάπως φθηνότερος ο ναύλος αν είχα κάνει προγραμματισμό στις πτήσεις, ένα η δύο μήνες πριν . Η άλλη λύση ήταν η Etihad –περίπου 750 ευρώ. Η Etihad είναι μια πολύ καλή εταιρία και όσοι δεν αντέχουν τις πολλές ώρες στον αέρα συμφέρει γιατί μοιράζει τις ώρες. Δηλαδή από την Αθήνα πάει στη δεύτερη και μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Αμπού Ντάμπι, περίπου 4.30 ώρες πτήσης και από εκεί θέλεις άλλες 6.30 για Μπανγκόγκ.
Τελικά αποφάσισα να πάω με τις τουρκικές αερογραμμές – περίπου 900 ευρώ αφού έκλεισα τα εισιτήρια την τελευταία στιγμή. Την όλη διαδικασία διεκπεραίωσης με εισιτήρια την ανέλαβε το γραφείο Mr Travel.Ποιος όμως ήταν ο λόγος που έκλεισα με τις τουρκικές αερογραμμές ?

Η τηλεόραση απαραίτηο comfort για τα μεγαλα ταξιδια

Πρώτον και βασικότερο είναι ότι οι τουρκικές αερογραμμές είναι μέλος του Star Alliance οπότε αν έχεις συγκεντρώσει μίλια με την Aegean – μέλος και αυτή της Star Alliance μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για δωρεάν εισιτήριο.
Δεύτερον γιατί οι κριτικές που είχα για την Turkish airlines ήταν πολύ καλές. Και τελικά το επιβεβαίωσα από πρώτο χέρι.
Φεύγεις από την Αθήνα και σε μία ώρα και είκοσι λεπτά φθάνεις στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί με το που βγαίνεις από το αεροπλάνο μπαίνεις στο άλλο για Μπανγκόγκ. Καθόλου αναμονή. Καμιά ταλαιπωρία . Από εκεί το ταξίδι είναι κάτι λιγότερο από δέκα ώρες. Ακριβώς 9.30 ώρες πτήση. Αλλά πιστέψτε με περνάει η ώρα ευχάριστα. Πετάς βράδυ κοιμάσαι και πριν το καλοσκεφτείς έχεις φτάσει. Οι τουρκικές αερογραμμές για τόσο μακρινά ταξίδια χρησιμοποιούν αεροπλάνα τύπου Airbus A330-300 . Πολύ καλά και ευρύχωρα αεροπλάνα. Το δε σέρβις τους μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλό. Δεν μιλάμε για την business class . Εκεί το ταξίδι είναι απόλαυση. Όμως θα σας πω και για τις δύο κατηγορίες ναύλων.
Το καλύτερο κάθισμα που μετατρέπεται σε κανονικό κρεβάτι

Οι θέσεις ειναι τόσο άνετες που νομίζεις οτι είσαι στο κρεβάτι σου.
Μπαίνοντας στο αεροπλάνο εκτός από τις αεροσυνοδούς σε περιμένουν δύο μάγειροι ντυμένοι στα άσπρα με τα κλασικά σκουφάκια τους. Τα σκουφάκια των σεφ.

Τρία διαφορετικά μενού στην business

Πολύ καλό και προσεγμένο το φαγητό που ο μάγειρας επιμελείται[/caption]Οι άνθρωποι φροντίζουν να σου σερβίρουν ότι πιο όμορφες γεύσεις της Ανατολής μπορείς να φανταστείς.
Στην business class
Οι τουρκικές αερογραμμές που βρίσκονται στην Ελλάδα δουλεύουν άψογα σε θέματα P.R και σού δίνουν τη δυνατότητα να πάρεις γεύση και από την business class. Εκεί οι θέσεις είναι άνετες για να βολευτεί χωρίς να στριμωχτεί ένας αρκετά χοντρός επιβάτης. Με το που μπαίνεις μέσα στο αεροπλάνο αρχίζει αμέσως το σέρβις. Ακόμη και το μενού που σού δίνουν δεν σε αφήνει ακάλυπτο ακόμη και αν είσαι περίεργος γιατί ο μάγειρας έχει φροντίσει φαγητά για όλα τα γούστα.
Αλλά όταν πάς ένα τόσο μακρινό ταξίδι εκείνο πού θέλεις είναι να ξεκουραστείς. Οι θέσεις δεν ξαπλώνουν απλά όπως γίνεται σε κάποιες άλλες αεροπορικές εταιρίες. Γίνονται κανονικά κρεβάτια.

Αν δηλαδή δεν ενδιαφέρεσαι και τόσο για το σέρβις σε φαγητά και ποτά, φοράς τις ειδικές κάλτσες πού σού δίνουν βάζεις και στα μάτια τις ασπίδες για το φως και κοιμάσαι σερί μέχρι να φτάσεις στην Ταϋλάνδη.
Στις κανονικές θέσεις
Από πλευράς σέρβις η διαφορά είναι μόνο μία. Αντί να έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τρία μενού έχεις μόνο δύο. Η σημαντική διαφορά είναι στα καθίσματα όπου εκεί οι θέσεις δεν ξαπλώνουν αλλά απλά παίρνουν μια κλίση για να ξεγελαστείς.

Κάπως πιό στριμωγμένα είναι εδώ αλλά βολεύεσαι
Αν το έχεις πάρει απόφαση και δεν είσαι δύσκολος στον ύπνο κοιμάσαι. Αν όμως θέλεις κρεβάτι για να κοιμηθείς τότε το ρίχνεις σε άλλου είδους διασκέδασης. Δηλαδή ή ακούς μουσικά η διαλέξεις μερικές ταινίες και βλέπεις έργα από την οθόνη που έχεις μπροστά στο κάθισμά σου.
Αυτό το πρόσθετο που βλέπετε στο αριστερό σημείο βρίσκεται σε κάθε κάθισμα και περιορίζει αισθητα το χωρο στις κανονικές θέσεις. Είναι το μόνο μελανό σημείο που μας έκανε τη ζωή δύσκολη

Σε γενικές γραμμές το ταξίδι είναι ευχάριστο και οι ώρες περνάνε . Για να επιστρέψεις από την Ταϋλάνδη στην Κωνσταντινούπολη η πτήση διαρκεί λίγο παραπάνω. Ενώ για να πάς χρειάζεσαι 9.30 ώρες για να επιστρέψεις χρειάζεσαι 10.15 λεπτά.
Στην τουριστική είναι σαφως διαφορετικά και πιό στενά από την Bussiness αλλά έχει και τα μισά λεφτά στο ταξίδι[/caption]

Τούς βγάζουμε το καπέλο στην περιποίηση στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ

Ακόμη και αίθουσα κινηματογράφου έχουν οι άνθρωποι. Ας τα δούν κάποια άλλα αεροδρόμια να πάρουν μαθήματα

Στην επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη αν υποθέσουμε ότι το αεροπλάνο φθάνει στις 17.10 και είσαι μέλος της Star Alliance μπορείς να επισκεφθείς το πολυτελέστατο business lunch αφού η πτήση για την Αθήνα ξεκινάει στις 19.25. Έχεις δηλαδή μια ολόκληρη ώρα να περάσεις όμορφα στο χώρο της Star Alliance γιατί χρειάζεσαι και χρόνο να φτάσεις στο Gate σου 20 λεπτά πριν την απογείωση.
Γιατί όμως αναφέρω το business lunch στην Κωνσταντινούπολη. Πολύ απλά για να προτρέψω κάποιες άλλες χώρες ( εδώ δεν είναι θέμα αεροπορικής εταιρίας αλλά κράτους) να πάνε μια βόλτα προς τα εκεί και να πάρουν μαθήματα φιλοξενίας.
Ο χώρος είναι τεράστιος. Δέκα τουλάχιστον φορές μεγαλύτερος από το δικό μας. Θα μού πείτε ότι έχει και δεκαπλάσια κίνηση και υποχρεωτικά έχει μεγάλο χώρο. Όμως οι Τούρκοι έχουν μελετήσει πολύ καλά αυτό το θέμα της φιλοξενίας. Δεν εντυπωσιάστηκα από τα πέντε διαφορετικά σημεία που φτιάχνουν ανάλογα με την προέλευση των επιβατών διαφορετικά φαγητά. Αλλού φτιάχνουν τούρκικα φαγητά αλλού κινέζικα και αλλού ιταλικά.
Η φωτογραφία είναι από τό lunch για επιβάτες της Star Alliance[/caption]Οι άνθρωποι δε παίζονται. Έχουν και αίθουσα κινηματογράφου με καθίσματα που ξαπλώνουν. Συνήθως βάζουν ντοκιμαντέρ διάρκειας 20 λεπτών για να προλαβαίνει ένας επιβάτης να βλέπει μια ενότητα χωρίς να φεύγει και να του μένουν απορίες. Το απόγευμα που βρέθηκα εκεί είχε για τον τρόπο που δούλευε πριν τις συναυλίες του ο Michael Jackson. Πραγματικά η αίθουσα είναι απίθανη και η ώρα σου περνάει χωρίς να το καταλάβεις.

Related posts