Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Απρ 2024
Πολιτική

Οι εντολές και το παιχνίδι της σκακιέρας…


Το σύννεφο της ακυβερνησίας έχει αρχίσει και καλύπτει σιγά σιγά την Ελλάδα…  Οι όροι που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ικανής να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.
Σκληρούς, σχεδόν απαγορευτικούς όρους, οι οποίοι οδηγούν σε ναυάγιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, φέρνοντας πιο κοντά το σενάριο να οδηγηθεί η χώρα σε νέες επαναληπτικές εκλογές.
Το αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης – έστω και της Αριστεράς- επιβεβαιώθηκε χθες καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε έκοψε, επί της ουσίας, κάθε περίπτωση που θα μπορούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση, έστω και με ψήφο στήριξης ή ανοχής τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ.
Το κάλεσμα του κ. Τσίπρα προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά να ανακαλέσουν με επιστολές τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις εγγυήσεις που έχουν αναλάβει για πιστή τήρηση του Μνημονίου ήταν μια από τις θρυαλλίδες για να σπάσει κάθε ενδεχόμενο πολιτικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων οδηγώντας σε νέο αδιέξοδο.
Δριμεία ήταν η επίθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, καθώς τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και ότι οδηγεί τη χώρα στο χάος και δεν εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα σχολίασαν ότι αποκαλύφθηκαν οι αντιφάσεις του κ. Σαμαρά, όταν πριν από δύο μέρες άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης κυβέρνησης της Αριστεράς ενώ υπενθύμισαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι δεν είναι ώρα για νέους εθνικούς διχασμούς, καθώς θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά και τη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Παρ’ όλα αυτά, χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην εκτενή και για πρώτη φορά συγκεκριμένη πρόταση για τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς έθεσε όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες από τη μία πλευρά άφηναν παράθυρο ανοικτό για θετική ανταπόκριση από κόμματα όπως τη Δημοκρατική Αριστερά, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να πει «ναι» ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «τρία εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τα σχέδια για νέα μέτρα», ενώ έκανε λόγο για επικοινωνιακά κόλπα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πέντε άξονες – ελάχιστους τους χαρακτήρισε που θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση:
Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.
Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα, ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης, και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock.
Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέος και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο κ. Τσίπρας θα αποστείλει επιστολή προς τους Μπαρόζο-Βαν Ρομπάι και Ντράγκι σύμφωνα με την οποία θα ζητήσει την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.
Σημειώνεται ότι χθες συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα καταγγείλει το Μνημόνιο.
«Τελεσίγραφο»
Ορους και προϋποθέσεις απαγορευτικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς με την πρόσκληση-πρόκληση, όπως χαρακτηρίσθηκε, προς τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να κάνουν «δήλωση» ότι «έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές επιλογές που διέλυσαν την κοινωνία» προκάλεσε αντιδράσεις.
Η δήλωση αυτή χαρακτηρίσθηκε και ως «τελεσίγραφο», καθώς ο κ. Τσίπρας τους κάλεσε να γίνουν αυτές οι δηλώσεις πριν από τη συνάντηση που θα έχει μαζί τους, σήμερα το απόγευμα.

Related posts